Tabella

NB II. 2019/2020
1. MTK Budapest59     
2. Budafoki MTE54     
3. Vasas47     
4. Csákvári TK43     
5. Siófok42     
6. Győri ETO41     
7. GYIRMÓT FC GYŐR38     
8. Nyíregyháza Sp…35     
9. FC Ajka35     
10. Soroksár SC35     
11. Budaörsi SC34     
12. Szeged 201134     
13. Dorogi33     
14. Kazincbarcika33     
15. Békéscsaba32     
16. Szolnoki MÁV31     
17. Szombathelyi H…30     
18. Tiszakécske26     
19. Vác12     
20. Balmazújváros …0     
részletes tabella     

Keresés

Gyirmót TV

FAIR PLAY


A GYIRMÓT FC GYŐR 
PROGRAMJA


LAPSZEMLE: NSO FÉLÉVÉRTÉKELÉS

2019. december 21. 12:40:46  nyomtatási kép
Véget ért a labdarúgó NB II 2019-2020-as kiírásának őszi szezonja, sőt már két, tavaszról előrehozott fordulót is lejátszottak a csapatok. A Nemzeti Sport Online szokás szerint értékeli az őszt; a várakozásoknak megfelelően vezeti a bajnokságot az MTK, s többen pozitív meglepetést okoztak szereplésükkel, mégpedig a feljutó helyen álló Budafok, illetve a dobogó közelében álló Csákvár és Siófok. A Vasas és a Haladás ellenben abszolút várakozáson alul szerepelt, előbbinek szinte semmi esélye sem maradt a feljutásra, míg utóbbi kieső helyen telel. Az újoncok közül a legjobban a Szeged-Csanád GA teljesített, de az Ajka és a Tiszakécske sincs kieső helyen. A licencétől első- és másodfokon is megfosztott Balmazújvárost augusztus végén jogerősen is kizárták, így azóta 19 együttessel zajlik a bajnokság, és csak két kieső lesz az idény végén.


AZ MTK MÖGÖTT A BUDAFOK, A CSÁKVÁR ÉS A SIÓFOK IS MEGLEPETÉST OKOZOTT

A várakozásoknak megfelelően az MTK vezeti az NB II mezőnyét, pedig a kék-fehérek nem rajtoltak igazán jól. Az 1. fordulóban Csákváron idegenbeli vereséggel rajtoltak és az első hat kör után csak két siker állt a nevük mellett. Ezt követően azonban beindult az MTK-henger, Michael Boris együttese sorozatban kilenc bajnokit nyert meg, az élre állt, és az első helyet már nem is engedte ki a kezéből. A kék-fehérek a legtöbb gólt szerezték (47-et) a mezőnyben, a legtöbb győzelmük (14) és a legkevesebb vereségük (2) van, és főleg hazai pályán imponáló a mérlegük (8 siker mellett két döntetlen).

A legkellemesebb meglepetést a Budafoki MTE okozta, amely a legutóbbi idényben a 16. helyen végzett, most viszont a 2., feljutást érő pozícióban áll - előnye pedig hét pont közvetlen üldözője, a Gyirmót FC Győr előtt. A XXII. kerületiek hazai pályán is jól teljesítenek, ám idegenbeli mutatójuk az igazán figyelemre méltó: tíz meccsen huszonkét pontot szereztek.

"Nagyon jól sikerült a nyári szlovéniai edzőtáborozásunk, erős élvonalbeli együttesek ellen készülhettünk fel - mondta a Nemzeti Sportnak a 34 esztendős Csizmadia Csaba vezetőedző. - Csapatom teljesítményét látva már ekkor éreztem, hogy valami rendkívüli sülhet ki az előttünk álló idényből, az első hat közé vártam a csapatot. Negyvenkét pontot szereztünk, eggyel többet, mint a legutóbbi idényben összesen. A statisztikákat böngészve elmondható, csak három-négy együttes nőtt fölénk labdabirtoklásban, többnyire uraltuk a mérkőzéseket. A klub vezérkara kitűzött maga elé egy hosszú távú célt, szeretné, hogy a Budafok előbb-utóbb az élvonalban szerepeljen. Tény, hogy rohamosan fejlődünk, ezért a tervezettnél hamarabb is eljöhet az osztályváltás. Bélteky Róbert tulajdonos kijelentette, ha feljutunk, fedezi az ezzel járó költségeket. Felesleges nyomást nem helyezünk magunkra, de bizakodó vagyok a tavaszi folytatást illetően, élvezzük, hogy ilyen jó pozícióba kerültünk."

A nyári változások után sokan féltették a bajnokságtól az Aqvital FC Csákvárt, ehhez képest a Fejér megyeiek a Budafok után a legnagyobb pozitív meglepetést okozták. A nyáron érkezett Visinka Ede vezetőedző gyorsan egységes csapatot gyúrt össze a zömében fiatalok alkotta keretből, akik első négy meccsüket megnyerték, majd kisebb megtorpanás után egy hatos győzelmi sorozattal a 14. forduló után feljutó helyen álltak! A Csákvár őszi hajrája aztán nem igazán sikerült, utolsó hét bajnokijából csak egyet nyert meg, de így is az előkelő, 4. helyről várja a tavaszi folytatást.

A GÓLLÖVŐLISTA ÉLCSOPORTJA

13 gól: Birtalan Botond (Vasas)

12 gól: Kovács Dávid (Budafok), Lencse László (MTK)

11 gól: Hornyák Marcell (Nyíregyháza)

10 gól: Nagy Krisztián (Ajka)

Az MTK mellett egyedüliként a BFC Siófok tudott veretlen maradni ősszel hazai pályán, a Balaton-partiak otthonukat "oroszlánbarlanggá" változtatták, hét győzelmet arattak, és csak háromszor ikszeltek. Igazán büszkék lehetnek az ETO, a Gyirmót és a Nyíregyháza legyőzésére, és mivel idegenben sem vallottak szégyent, a 6. helyről várhatják a folytatást. Úgy tűnik tehát, hogy Gál István vezetőedző nyári kinevezése telitalálatnak bizonyult, az utóbbi két, viharos bajnoki idény után a siófokiak merész célt, a dobogó elérését tűzhetik ki a továbbiakban.

A GYŐRI CSAPATOK MÉG LŐTÁVOLON BELÜL

Kicsit a várakozás alatt szerepelt a Gyirmót FC Győr is, amelynek játékosállományában nem történt jelentős változás a nyáron, viszont Csertői Aurél személyében új vezetőedző érkezett Paksról. Róla köztudott, hogy nagyon jól megszervezi csapata védekezését. Nem volt ez másképp Gyirmóton sem, hiszen a kék-sárgák mondhatják el magukról, hogy ősszel a legkevesebb gólt (16) kapták. Bár Szarkáék első győzelmére az 5. fordulóig kellett várni, utána nagyon beindultak, és volt egy hatos győzelmi szériájuk is a bajnokságban. Ezután némi visszaesés következett, többek között otthon az MTK-tól és Ajkán is kikaptak a gyirmótiak, de a harmadik helyen telelnek, és nekik a közeli rivális ETO-val szemben "csak" hétpontos lemaradást kellene tavasszal behozniuk az NB I-es tagságért.

Ugyancsak az élvonalba kerülést célozták meg az ETO FC Győrnél is, ahol a Békéscsabáról érkező Bóér Gáborral vágtak neki az ősznek. A szezon kitűnően indult: három forduló után kilenc ponttal álltak a győriek, és bár Siófokon megtört a jó sorozat, a szeptemberben újabb hármas diadalsorozat után ismét az ETO vezette a táblázatot. Ekkor azonban a Nyíregyháza elleni győztes meccsen Gulyás Máté kirívó szabálytalansága miatt az együttes elveszítette az addig három gólt szerző támadóját, Szimcso Viktort. Ezután a csákvári vereséggel egy hetes nyeretlenségi sorozat vette kezdetét a kisalföldieknél, majd hiába győzték le az éllovas MTK-t és a Haladást, a vezetők megváltak Boér Gábortól, aki körül elfogyott a levegő. Kondás Elemér érkezése pozitívan hatott a csapatra, hiszen a zöld-fehérek emberhátrányban is fordítani tudtak az Ajka ellen, majd kis híján Gyirmótról is elhozták a három pontot. Az idényt így az ötödik helyen zárták, a hátrányuk nyolc pont a második Budafokkal szemben, de ennek ledolgozása a hárompontos rendszerben nem tűnik lehetetlennek.

A Vasas várakozáson alul szerepelt (Fotó: Koncz György)

CSALÓDÁST OKOZÓ VASAS, FELEMÁS NYÍREGYHÁZA

A csalódást okozó csapatok élére a Vasas FC kívánkozik. A piros-kékek úgy vágtak neki a bajnokságnak, hogy nemcsak a feljutás, hanem az aranyérem megszerzése is a céljuk. Annak ellenére, hogy az angyalföldi csapat az előző kiírásban elég jó tavaszt produkált, soraiban játszik a legutóbbi NB II-es gólkirály Balajti Ádám, aztán egy csapatra való új játékos érkezett, illetve újra saját pályáján, a vadonatúj Illovszky Stadionban játszhatta a hazai mérkőzéseit, az ősz folyamán igen hullámzó teljesítményt nyújtott. Első négy idegenbeli meccséből hármat elvesztett Szanyó Károly együttese, de a védelem gyengélkedése miatt hazai pályán is kapott jókora pofonokat, például az MTK-tól és a Budafoktól. Csupán egyszer fordult elő, hogy két bajnokit tudtak egymás után megnyerni Birtalanék, az őszi évzárón ötöt kaptak Soroksáron, így jelenleg csak a nyolcadik helyen szerénykednek, 11 pontra a feljutást jelentő második pozíciótól. Ezek után nem lenne meglepő, ha a klub a téli szünetben edzőt cserélne, sőt, a Nemzeti Sport legfrissebb információja szerint erre van is esély. Az viszont már tény, hogy a Vasas SC közvetítésével Jámbor János értékesítette többségi tulajdonrészét, így a jövőben Nagy György és Nagy Miklós, a Vasas Kubala Akadémia többségi tulajdonosa közösen működtetik tovább a Vasas felnőtt labdarúgását.

Sokáig szinte minden várakozást alulmúlt a Nyíregyháza Spartacus FC szereplése, a szabolcsiak a 16. fordulóban arcpirító, 6-1-es vereséget szenvedtek a Siófok otthonában, és ekkor csupán egy ponttal előzték meg a 18., kieső helyen álló Haladást. A csapattól egyébként - a Győr elleni balhé miatt - korábban már távozott a Szimcso Viktornak súlyos sérülést okozó Gulyás Máté, illetve Purguly Árpád másodedző, Vukasin Polekszics kapusedző, és az eredménytelenség miatt a siófoki vereség után Zoran Szpisljak vezetőedző is lemondott. Az új trénerrel, a később véglegesített Lengyel Rolanddal aztán valóságosan szárnyalt a Szpari, mind a hat bajnokiját megnyerte, ezeken 15 gólt szerzett, és csak egyet kapott, így felzárkózott a 7. helyre.

EGY CSAPATTAL KEVESEBB
Az NB II őszének krónikájához hozzátartozik, hogy a bajnoki rajt előtt a Magyar Labdarúgó-szövetség licencadó bizottsága első- és másodfokon is megvonta az NB II-es licencet a Balmazújvárostól, de mivel a klub fellebbezett, a döntés - és az ezzel járó kizárás - csak augusztus végén, az ötödik forduló után vált jogerőssé. A csapat lejátszotta első öt bajnokiját, még pontokat is szerzett, de ezeket a kizárás után törölte a szövetség versenybizottsága, így a bajnokság 19 együttessel folytatódott, és szeptember elejétől minden fordulóban szabadnapos lett egy csapat.

Edzőváltás volt a nyáron a Békéscsaba 1912 Előre SE-nél is, amelyben ettől a szezontól kezdve Schindler Szabolcs felelős a szakmai munkáért. A viharsarkiak - négy remi mellett - éppen annyi győzelmet arattak, ahány vereséget szenvedtek (8), így aligha meglepő, hogy a táblázat közepén tűnnek fel. Bár a Magyar Kupából kiverték az NB I éllovasát, a Ferencvárost, az NB II-ben kevés gólt lőttek, csak egyszer jutottak el négy találatig, amikor Ajkán az utolsó negyedórát emberelőnyben játszották le.

Nehezen lendült bele a Soroksár SC, Lipcsei Péter együttese az első 15 meccséből mindössze négyet nyert meg, és különösen szembetűnő volt a gyenge hazai mérlege, hiszen a szezon derekán zsinórban négyszer is kikapott otthon, a Gyirmót (0-4) után a Csákvártól (0-1), a Budaörstől (0- 3) és a Dorogtól (1-3) is. A hajrá aztán már jól sikerült, utolsó öt meccsén 13 pontot szerzett a XXIII. kerületi csapat -  ráadásul a Tiszakécske (3-0) és a Vasas ellen (5-3) sok gólt elérve győzött -, így a biztos középmezőny tagjává vált.

Továbbra is középcsapatnak számít a Dorogi FC, de a tavaszhoz képest mind játékban, mind eredményességben előrelépett. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy a Komárom-Esztergom megyei gárdát ismét Németh Szabolcs irányítja, aki a 2016-2017-es idényben már dolgozott a klubnál, másfelől Délczeg Gergely személyében olyan támadó érkezett Kisvárdáról, aki éppúgy nyolc gólig jutott az ősszel, mint az előző bajnokság legeredményesebb játékosa, Balajti Ádám. A Dorog teljesítménye sokszor kiszámíthatatlan volt, hiszen olyan csapatokat tudott legyőzni, mint a Vasas, az ETO és a Békéscsaba, a mezőnyben egyedüliként viszont kikapott a sereghajtó Váctól.

Az előző bajnokságot az ötödik helyen fejezte be a Budaörsi SC, ám a nyári átigazolási időszakban eléggé meggyengült a kerete - többek között távozott a Sajbán testvérpár is -, emiatt időbe telt, míg összerázódott az új keret Bognár György szakmai igazgató keze alatt. Az őszi szezon első fele förtelmesen alakult a hazai meccseiket továbbra is Tatabányán játszó Pest megyeiek számára: augusztus végétől volt egy olyan rossz sorozatuk, amely során nyolc forduló alatt mindössze két pontot kapartak össze, és már csak két hely választotta el őket a kiesőzónától. A folytatásban jött egy négymeccses győzelmi széria, benne egy 5-0-s sikerrel Tiszakécskén. Ezt követően megint a másik arcát mutatta az együttes, a három decemberi mérkőzésén pont nélkül maradt, mégpedig úgy, hogy Nyíregyházán sima négyest kapott. A jelenlegi 12. helynél azért jobbra számítottak Budaörsön.

A hazai meccseit továbbra is idegenben játszó Kazincbarcikai SC-nél némi meglepetésre nem élte meg a szezon végét Gálhidi György vezetőedző, pedig a csapat - bár az előző évhez képest visszaesett - a középmezőnyben szerepelt egész ősszel. A Dorog elleni 3-0-s hazai vereség azonban a klubvezetőségének már sok volt, ezért az utolsó két játéknapon az addigi másodedző, Dzurják József irányította a csapatot - felemás mérleggel, az együttes egy győzelem mellett egyszer kikapott.

Tavalyi feljutása óta második idényét tölti a másodosztályban a Tiszakécskei LC, amely Simon Antallal kezdte el az őszi szezont, de a klubvezetőség nem volt elégedett a teljesítménnyel, és a 15. forduló után, a Szolnok elleni döntetlent követően elköszönt a vezetőedzőtől. A csapat ekkor a 13. helyen állt, Simon helyett pedig Virágh Ferenc lett a megbízott edző. A kécskeiek az új tréner irányításával azonban az őszből hátralévő hét bajnokiból csak kettőt nyertek meg, és visszacsúsztak a 16. pozícióba, így nem mondható, hogy sikeres volt az edzőváltás.

A Szeged-Csanád a legjobb feljutó újonc (Fotó: Török János/Délmagyarország)

A SZEGED-CSANÁD GA A LEGJOBB FELJUTÓ ÚJONC, DE AZ AJKA ÉS A SZOLNOK SINCS KIESŐ HELYEN

Feltétlenül érdemes két részre bontani a NB III Közép-csoportjából felkerülő Szeged-Csanád GA 2019. őszi produkcióját. Amíg Gyulán játszotta le a hazai mérkőzéseit a Tisza-parti együttes, nem igazán gyarapodtak a pontjai: csupán a Balmazújvárost sikerült legyőznie, ám az ellenfél kizárása miatt ezt a három pontot később elveszítette. Amint azonban átadták az új stadiont, egy csapásra megváltozott minden. A Szent Gellért Fórum nyitó találkozóján 5-3-ra megverték az élmezőnyben tanyázó Csákvárt, majd az új létesítményben a következő három meccset is megnyerték, ráadásul úgy, hogy a Tiszakécskét sima ötössel küldték haza. Novembertől aztán újra beborult az ég Szeged felett, hiszen az utóbbi hét fordulóban mindössze öt pontot gyűjtött a portugál Joao Janeiro gárdája, amely azonban a maga 13. helyével még így is a legelőkelőbb helyet birtokolja a harmadik vonalból feljutó három csapat közül.

Az NB II-es tagságot az NB III Nyugati csoportjának bajnokaként kiharcoló FC Ajka három vereséggel nyitott, majd két döntetlen után a sereghajtó Vác 5-1-es kiütésével szeptember elsején aratta első diadalát. Az idény közepén volt egy négymeccses veretlenségi sorozata úgy, hogy közben Budafokon és Szombathelyen is nyerni tudott, Siófokon pedig remizett. A szezon végén a betegeskedő Kis Károly helyett megbízottként Jeney Gyula által irányított bakonyi alakulat egy hullámvölgy után a Gyirmótot, majd a Tiszakécskét is megverte, viszont amiatt van oka a bosszúságra, hogy az ETO ellen emberelőnyben sem tudta megtartani előnyét, így pont nélkül tért haza Győrből.

A Keletről feljutó Szolnoki MÁV FC csak a Csákváron aratott győzelmével tudott meglepetést okozni, igaz, akkor egy félidőt emberelőnyben játszott. Ezenkívül még a Vasas és Békéscsaba otthonában elért döntetlenre lehet büszke Csábi József csapata, arra viszont egyáltalán nem, hogy öt piros lapot is begyűjtött az ősszel. Az eddig említetteket leszámítva tulajdonképpen a papírforma-eredményeket hozta, így az új esztendőt a legalsó, még bennmaradást jelentő helyről kezdheti meg. A Szolnok előnye hat pont a Haladással szemben, de mivel a második legkevesebb gólt (17) szerezte a mezőnyben, nehéz tavaszra számíthatnak a Tisza-partján.

KIESŐ HELYEN A HALADÁS, TISZTES HELYTÁLLÁSBAN REMÉNYKEDETT A VÁC...

Az azonnali visszajutás szerepelt a nyáron az NB I-ből kieső Szombathelyi Haladás céljai között, de talán a legpesszimistább szurkolók sem számítottak ilyen gyenge szereplésre és arra, hogy a csapat kieső helyen telel. A zöld-fehérek az első négy játéknap után még veretlenek voltak, egy győzelem mellett háromszor ikszeltek, ezt követően azonban jött az erőteljes visszaesés, és a 14. játéknapon a Nyíregyháza elleni hazai vereség után a klubvezetőség elköszönt Supka Attila vezetőedzőtől és Híres Gábor másodedzőtől. A beugróként korábban már dolgozó Desits Szilárd lett az új tréner, de a javulás nem jött össze, hét bajnokiból hatot elveszített az együttes. A klubnál hosszú évek óta dolgozó ügyvezető, Tóth Miklós is elhagyta a szombathelyieket, akiknél a nyári bizonytalanság egész ősszel kihatott a teljesítményre. A licencmegvonás, illetve az azzal járó kizárás és megszűnés azonban már nem fenyegeti a klubot, mivel csütörtökön volt edzőiket, Supka Attilát és Híres Gábort is kifizették, a NAV felé sincs tartozásuk és a játékosok is megkapták egyhavi bérüket, így most már csupán a tárgyhóra, azaz a novemberre járó fizetéssel tartoznak a labdarúgóknak.


AZ NB II 2019-2020-AS IDÉNYÉNEK TELJES PROGRAMJA

A nyári előzmények - kaotikus tulajdonosváltás, húsz játékos távozása, helyettük utolsó pillanatban szerződtetett labdarúgók, másfél hetes felkészülés - után reálisan nézve csak a tisztes helytállásban reménykedhetett a Vác FC ősszel. A fiatal keret számára az első - később kiderült, hogy egyetlen - győzelem már a negyedik fordulóban meglett, azonban utána csak négy iksz jött össze, ebből kettő számít bravúrnak (az ETO és a Gyirmót ellen). A hazai meccseit stadionja felújítása miatt Balassagyarmaton és Soroksáron rendező együttes hátránya 14 pont a még bennmaradást jelentő helyhez képest, így most már csodaszámba menne az NB II-es tagság meghosszabbítása.

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
  1. MTK Budapest20144  247-21+2646
  2. Budafoki MTE20133  435-17+1842
  3. Gyirmót FC Győr20105  527-16+1135
  4. FC Csákvár20111  831-34  -334
  5. ETO FC Győr20  97  428-21  +734
  6. BFC Siófok19  96  431-20+1133
  7. Nyíregyháza Spartacus FC20101  935-29  +631
  8. Vasas FC20  94  739-31  +831
  9. Békéscsaba Előre20  84  824-26  -228
10. Soroksár SC20  84  826-31  -528
11. Dorogi FC20  83  925-25    027
12. Budaörs20  731028-32  -424
13. Szeged-Csanád Grosics19  66  724-24    024
14. Kazincbarcika20  66  823-27  -424
15. FC Ajka20  641031-36  -522
16. Tiszakécske VSE20  631118-35-1721
17. Szolnoki MÁV FC20  56  917-24  -721
18. Szombathelyi Haladás20  361120-31-1115
19. Vác FC20  141512-41-29  7
20. Balmazújváros*
0---0-0    00
*: A Balmazújvárost kizárták.

sortav
sortav

Naptár

2020.június 3. szerda
sortav
HKSzCsPSzV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

sortav
Gyirmót FC Győr csapatkép

VÁLTSA KI ÖN IS
GYIRMÓT FC GYŐR KLUBKÁRTYÁJÁT!
TÁMOGATÓINK: