AZ ANGOL HÉT

2017-11-22 23:03:26


- Tökéletesen érthető, hogy sokan kérdeznek az ETO elleni találkozóról, hiszen húsz évet töltöttem a győri zöld – fehéreknél. Az pedig most, külön érdekessége ennek a mérkőzésnek, hogy az egykori csapattársam, Szentes Lázár irányítja az ETO FC Győr csapatát. Sokan nem is tudják, hogy 1995 – ben, a pályafutásom legvégén, ő még az edzőm is volt, az ausztriai Zundorf – ban. A két csapatban is játszanak olyan labdarúgók, akik megfordultak már a városi riválisnál. Bőven van tehát ok arra, hogy egy érdekes, izgalmas és igazi presztízs mérkőzést játszunk majd, vasárnap délután. Az érzelmeket azonban ki kell zárni ebből, hiszen profi sportemberek vagyunk és mi most a Gyirmót FC Győr csapatának sikeréért dolgozunk. A Csornai SE vezetőedzőjeként voltam már ellenfele az ETO – nak és Preszeller Tamás esetében, akkor is közeli ismerősöm, sőt egy barátom, volt az ellenfél edzője. Tudjuk, hogy az élet ilyen nagy rendező és így, az én mostani öt mérkőzésemben, ez az ETO FC Győr elleni találkozó is benne van.

Ezekről a városi rangadókról azt mondják, hogy a helyezésektől, a formától és az előjelektől függetlenül, mindig három esélyes mérkőzések. Igaz ez az állítás?

- Van ebben igazság, de én azt gondolom, hogy az a csapat fog nyerni, amelyik jobban alkalmazkodik majd a mérkőzés körülményeihez. Az biztos, hogy az első gólig, nagy taktikai csata lesz és ezután, a mérkőzést is eldöntheti, a hátrányban játszó csapat rendszer váltása. Az ETO csapatát vélhetően sok szurkoló is elkíséri majd, de én a mai naptól azt tudatosítottam a játékosokban, hogy mi játszunk hazai pályán. Örüljenek tehát annak, hogy a megszokottnál több néző előtt játszhatnak, és ha azok hangosak, akkor a játékukkal és az eredménnyel csillapítsák le őket. Két Magyar Kupa mérkőzésen találkoztak már egymással a csapatok, de a bajnokság során ez lesz az első értékmérő. Az ilyen városi derbik, pedig később is fontosak lesznek a két csapat életében és én abban is bízom, hogy nemsokára ezekre Győrben is, a bajnokság élvonalában kerül majd sor.     

Az ETO FC Győr csapata, egy hullámzó kezdés és egy edzőváltás után, egyre erőteljesebb és magabiztosabb. Viszont a bajnokság jelenlegi szakaszában már, sok sérülés nehezíti a munkát.

- Igen és döbbenten hallottuk, hogy az ETO most elveszítette a csapatkapitányát, Nagy Ádámot, akinek a klub nevében kívánunk, sok lelki erőt és kitartást, ennek a feldolgozásához. Nemrég olvastunk, egy vele készült interjút, amelyből egy rendkívül szimpatikus fiatal embert ismertünk meg, és szurkolunk neki azért, hogy sikeres és boldog legyen a civil életében. Tudjuk, hogy a rutinos, Kabát Péter sem áll már az ETO rendelkezésére, de azért a győri riválisunk támadósorában így is vannak meghatározó labdarúgók. Zamostny személyben van egy jó formában lévő és gólerős centerük, és a mélységből induló Magasföldi, az erőszakos Szabó Lukas, valamint a gyors Szimcso is kiváló labdarúgók. Mivel elég magas csapat az ellenfelünk tudjuk, hogy a pontrúgásaik is veszélyesek lesznek. Többször láttuk mostanában is az ellenfelünket, ahogyan ők is pontosan ismernek minket. Ilyen téren tehát tökéletesen fel tudunk készülni egymásból, és így a napi forma és minőség lesz a különbség.     

Egy elég rosszul sikerült bajnoki mérkőzés után vagyunk, hiszen vereséget szenvedtünk Budafokon.

- A számomra érthetetlen módon, bátortalanul és félszegen futballoztunk. Egyszerűen képtelenek voltunk túllépni, azon a rendkívül rossz magyar beidegződésen, hogy idegenben jó nekünk a döntetlen. A futómennyiségünk most is megvolt, de az előbb említett minőség, teljes mértékben hiányzott a játékunkból. Nagyon keveset vállalkoztunk és annak pedig csak ilyen vereség lehetett a vége, hogy a pontosztozkodásban bíztunk. Kizárólag az utolsó 10 – 12 percben volt elfogadható a teljesítményünk, és akkor volt is egy meccslabdánk. Ezt a mérkőzést azonban már kielemeztük és megbeszéltük és így remélem, hogy tanultunk is belőle. Most nincs idő ezen keseregni, mert egy igazi angol hét elé nézünk, két hazai bajnokival és egy nagyon fontos Magyar Kupa találkozóval.        

A második hét után, vélhetően jobban sikerült már megismerni és feltérképezni a Gyirmót FC Győr csapatát, játékosait. Milyen tapasztalatai vannak?

- Nagyon szeretném azt a filozófiát átadni és elfogadtatni a játékosokkal, amelyet én gondolok a labdarúgásról. Ezért nagyon sokat beszélgetünk is az öltözőben és négyszemközt is a játékosokkal. De tudom, hogy ehhez idő kell, hiszen a mi gondolkodás módunkat sem volt egyszerű megváltoztatni a nyolcvanas években. Egy idő után azonban rájöttünk, hogy két feladatunk és két szerepkörünk van a pályán. Az egyik az amikor, szorgalmas, dolgos iparosként megszerezzük a labdát. Ezután viszont, az a dolgunk, hogy megmutassuk magunkat a játékban és kreatívak, bátrak és célra törőek legyünk a labdával. Az igazán jó játékosok, ebben a munkás és művész szerepkörben is boldogulnak és ezért klasszis labdarúgók.