Hét mérkõzést rendeztek szombaton a labdarúgó NB II 13. fordulójában.

A Békéscsaba a Szeged 2011 otthonában 3–0-ra gyõzött, így zsinórban hetedik sikerét könyvelhette el, míg a Soroksár a héten igazolt Pál András duplájával verte meg a Kaposvárt. A Mezõkövesd hátrányból gyõzte le 2–1-re a Siófokot, a Gyirmót azonban csak 1–1-es döntetlenre volt képes Sopronban. A ZTE hazai pályán 27 perc játék után már 3–0-ra vezetett a sereghajtó Balmazújváros ellen, a végén mégis meg kellett elégednie a döntetlennel. Az Ajka a 92. percben mentett pontot Cegléden, a Szolnok pedig szintúgy a hajrában lõtte a gyõztes gólt Szigetszentmiklóson.

A labdarúgó NB II 13. fordulójának szombati játéknapján a Békéscsaba folytatta remek sorozatát, a Szeged 2011 ellen 3–0-s gyõzelem sorozatban a hetedik csabai sikert jelenti. Nyilas Elek együttese számára nem kezdõdött jól a mérkõzés, hiszen két nagy védelmi hiba után 21 perc alatt két gólt is kapott, eközben ráadásul csapatkapitányát, Germán Tamást sérülés miatt elveszítette. A szünet után a Szeged megpróbált szépíteni, de helyzetei kimaradtak, egy ellentámadás után pedig a csereként beálló Birtalan Botond megadta a kegyelemdöfést a hazaiaknak. A szervezettebb és egységesebb békéscsabai csapat teljesen megérdemelten gyõzött.

Elveszítette elsõ helyét a Gyirmót FC Gyõr, amely csak döntetlenre volt képes a Sopron vendégeként. Az elsõ félidõben Supka Attila együttese dominált, de a nagyobb lehetõségek a Gyirmót elõtt adódtak. A szünet után Madarász Márk lövése révén a gyirmótiak kerültek elõnybe, de a szívósan küzdõ, sok lehetõséget kidolgozó (lécig is eljutó) hazaiak végül a 90. percben megérdemelten egyenlítettek: Eszlátyi István beadása után Horváth Péter bólintott a hálóba. A Gyirmót számára fájó a pontvesztés, hiszen ezzel visszacsúszott a bajnokság negyedik helyére.

Nem sikerült Székely Tibor bemutatkozása az SZTK-Erima élén, a szakember csapata 2–1-es vereséget szenvedett a Szolnoktól. Nagy István élményszámba menõ szabadrúgásgóljával szereztek vezetést a Tisza-partiak, a második félidõben Hevesi-Tóth Tamás pontos fejessel egyenlített ki, de a hajrában jött Vári Barnabás, és szép emeléssel megszerezte a Szolnok gyõztes gólját. A Szigetszentmiklóson zsinórban negyedszer kapott ki, míg Kis Károly együttese továbbra is tapad az élmezõnyre.

A héten leigazolt Pál András duplájának köszönhetõen fontos gyõzelmet aratott a Soroksár a Kaposvár felett. A mezõnyben sokáig jobban játszott a Kaposvár, az elsõ félidõben uralta a játékot, de Pál András beállítása megváltoztatta a játék képét, a támadó két góljával el is döntötte a meccset. Rajta kívül azonban volt még egy fõszereplõje a mérkõzésnek, Lovas László játékvezetõ, aki a találkozó elején azonnali piros lappal olyan szabálytalanságért állította ki Rajczi Pétert, amelybõl tucatnyi fordult elõ a meccsen, majd alig negyedórával késõbb, kompenzálva hibáját, Lovrencsics Balázst úgy állította ki két sárgával, hogy egyik alkalommal sem volt szabálytalan. Hogy a hibát hibára halmozó bíráskodásából nem lett nagyobb botrány, nem az õ érdeme.

A ZTE hazai pályán 27 perc játék után már 3–0-ra vezetett a sereghajtó Balmazújváros ellen, a végén mégis meg kellett elégednie a döntetlennel. Króner Martin, Délczeg Gergely és Szöllõsi Ferenc találata után talán senki sem gondolta volna, hogy a Balmaznak lehet keresnivalója, de a félidõ vége elõtt Belényesi Miklós és Pintér Norbert közeli lövés révén egygólosra csökkentette a különbséget. A szünet után a ZTE próbálta tartani elõnyét, de a 85. percben a kifelé cselezõ Angyal Norbertet Farkas Norbert felvágta a büntetõterületen belül, a megítélt 11-est pedig Belényesi értékesítette. A lefújás után a dühöngõ egerszegi szurkolók edzõváltást követeltek, a zaol.hu szerint megpróbáltak bejutni a székházba, de lökdösõdés alakult ki köztük és a biztonságiak között, így végül rendõri intézkedésre is sor került. A klubházban eközben a ZTE FC vezetõi tanácskoztak, és végül elfogadták a vezetõedzõ, Lõrincz Emil lemondását.

László András személyében új tréner ült a Siófok kispadján a Mezõkövesd elleni mérkõzésen. A Balaton-partiak jól kezdték a találkozót, Daru Bence egyéni akciója után hamar vezetést szereztek, de a vendégek Takács Péter és Hegedûs Csaba távoli lövéseivel már a szünet elõtt fordítottak. A második félidõ elején a kövesdiektõl Kulcsár Kornélt ütésért kiállították, a Siófok ezután nagy erõkkel rohamozott az egyenlítés érdekében, de Papp Máté révén csak kapufáig jutott. A Mezõkövesd a gyõzelemmel a tabella élére ugrott.

Izgalmas, fordulatos mérkõzést játszott egymással a Cegléd és az Ajka. Albert István már a 22. percben vezetéshez juttatta a Pest megyeieket, akik sokáig õrizték elõnyüket, érdekes módon azonban Mogyorósi József kiállítása után támadt fel a bakonyi együttes, hiszen Németh László szabadrúgásból egyenlíteni tudott. A hajrában aztán úgy tûnt, mégis nyerhet a Cegléd, hiszen pályára küldése után Farkas István az elsõ labdaérintésébõl gólt szerzett. Hogy mégis pontosztozkodás lett a vége, arról Szabó Zsolt gondoskodott azzal, hogy a 92. percben a ceglédi kapuba bólintott.

LABDARÚGÓ NB II

13. FORDULÓ

SVSE-GYSEV–GYIRMÓT FC-GYÕR 1–1 (0–0)

Sopron, 800 nézõ. Vezette: Berger József (Mohos Milán, Szvetnyik Bence)

SVSE: Halasi – Pados, Baranyai N., Bobál D., Szabó L. – Pintér A. – Erdélyi (Horváth A., 92.), Deme, Kovács Á. (Petõ B., 76.) – Eszlátyi, Horváth P.

GYIRMÓT: Somogyi – Hajba, Balog Z., Lázár P., Nagy S. – Beliczky, Kiss M. (Magasföldi, 51.), Papp K., Cseri T. (Présinger, 81.) – Oross (Tóth N., 90.), Madarász M.

GÓLSZERZÕ: Madarász (0–1) a 67., Horváth P. (1–1) a 89. percben

MESTERMÉRLEG

SUPKA ATTILA, a Sopron szakmai igazgatója: – A sors igazságtalansága lett volna, ha kikapunk, egyébként is balszerencsés körülmények között alakult az esemény, ám ha ezen az úton folytatjuk, s több szerencsével, akkor még sok sikert érhetünk el.

SISA TIBOR, a Gyirmót vezetõedzõje: – Igazi megyei derbi volt, életre-halálra, rossz érzés az utolsó elõtti percben pontokat veszíteni. Ám ami még rosszulesett, az az, hogy teljesen oktalanul válogatott szidalmakat kaptam a lelátóról, amire nem szolgáltam rá.

ZTE–BALMAZÚJVÁROS 3–3 (3–2)

Zalaegerszeg, 1230 nézõ. Vezette: Kovács J. Zoltán (Kis Zoltán, Kiss Balázs)

ZTE: Szappanos – Króner, Kovács G., Fodor M., Farkas N. – Simonfalvi, Kovács Gy. – Bíró (Bailo, a szünetben), Szõllõsi (Károly, 83.), Babati – Délczeg

BALMAZÚJVÁROS: Perger – Vachtler, Bokros, Papp F., Németh Á. (Angyal, 60.) – Sigér D., Müller (Szatmári Cs., 81.) – Batizi-Pócsi, Pintér N. (Kállai G., 66.), Virág A. – Belényesi

GÓLSZERZÕ: Króner (1–0) a 3., Délczeg (2–0) a 19., Szöllõsi (3–0) a 27., Belényesi (3–1) a 39., Pintér N. (3–2) a 44., Belényesi (11–esbõl, 3–3) a 85. percben

MESTERMÉRLEG                     

LÕRINCZ EMIL, a ZTE vezetõedzõje: – Nagyon jól kezdtünk, és rövid idõ alatt három nullra vezettünk. Mint a meccs elõtt is elmondtam, csak rajtunk múlik, mi lesz az eredmény, így is lett, rajtunk múlt…

SZABÓ JÁNOS, a Balmazújváros vezetõedzõje: – Null háromról felállni idegenben, óriási dolog, ezért csak gratulálni tudok a csapatomnak. Amiért jöttünk, azt teljesítettük, a mi helyzetünkben az egy pont nem túl sokat ér, annál többre értékelem azt, amit a második játékrészben láttam.

SIÓFOK–MEZÕKÖVESD-ZSÓRY 1–2 (1–2)

Siófok, 200 nézõ. Vezette: Bognár Tamás (Kepe Arnold, Kulman Tamás)

SIÓFOK: Tajti – Fülöp N., Kovács J., Papp Sz., Gubicza – Futó (Vass M., 50.), Ivancsics – Gárdos (Kozma, 52.), Peszmeg, Papp M. (Végh B., 76.) – Daru

MEZÕKÖVESD: Kunsági – Hegedûs Cs., Izing, Szeles, Búrány – Hegedûs D., Takács P. – Molnár G. (Csató, 89.), Kulcsár K., George (Tajthy, 56.) – Balajti (Pantovics, 82.)

GÓLSZERZÕ: Daru (1–0) a 7., Takács P. (1–1) a 16., Hegedûs Cs. (1–2) a 32. percben

KIÁLLÍTVA: Kulcsár K. (ütésért) az 55. percben

MESTERMÉRLEG

LÁSZLÓ ANDRÁS, a Siófok vezetõedzõje: – A meccsnek több fordulópontja volt, az elsõ: korai vezetésünk után nem tudtuk megtartani az elõnyt; a második: kapott gólnál még fájóbb volt, mert készültünk rá, hogy így kaphatunk; a harmadik: a kiállítás után a meddõ mezõnyfölényünket nem tudtuk gólra váltani.

TÓTH LÁSZLÓ, a Mezõkövesd vezetõedzõje: – Az elsõ félidõ alapján úgy éreztem, nem kerül nagy erõfeszítésünkbe a három pont megszerzése. A kiállítás után viszont fölénybe került a Siófok, és ez így is maradt a hátralevõ idõben, még a hat perc hosszabbításban is, de tudtuk tartani az eredményt.

SOROKSÁR SC–KAPOSVÁRI RÁKÓCZI 2–0 (0–0)

Soroksár, 400 nézõ. Vezette: Lovas László (Kovács II. G., Vígh-Tarsonyi)

SOROKSÁR: Holczer – Simita, Pandur, Farkas A., Tóbiás – Lannert (Balaskó Cs., 81.)  Nyilas – Szabó R., Lisztes (Pál A., 61.), Péter A. (Hodgyai, 76.) – Lovrencsics B.

KAPOSVÁR: Somodi – Karacs, Földes, Lakatos G., Hadaró –  Zsdrál, Kovács T. (Hampuk, 81.) – Kozics (Fejõs, 53.), Nagy K., Dominic (Király V., 78.) – Rajczi

GÓLSZERZÕ: Pál A. (1–0) a 75., Pál A. (2–0) a 90. percben

KIÁLLÍTVA: Rajczi (rátartott Lovrencsics Balázs lábára) a 26., Lovrencsics B. (második sárga lap után) a 42. percben

MESTERMÉRLEG

VARGA ATTILA, a Soroksár vezetõedzõje: – A csapat átérezte a mérkõzés jelentõségét, óriási szívvel játszva gyûjtötte be a három pontot. Minden játékosom dicséretet érdemel.

MÁRTON GÁBOR, a Kaposvár vezetõedzõje: – Egy kettõ nullás vereség után nem mondhatok mást, gratulálok a Soroksárnak. A játékvezetõ ámokfutásáról pedig jobb nem beszélni.

SZEGED 2011–BÉKÉSCSABA ELÕRE 0–3 (0–2)

Gyula, Grosics Akadémia pályája, 900 nézõ. Vezette: Takács János (Demeter János, Szilágyi Norbert)

SZEGED 2011: Belecan – Farkas M., Markovics, Tóth B., Mészáros M. – Fitos (Kéri, 70.), Máté P., Zelenyánszki, Zabari (Pászka, 57.) – Germán T., (Oláh G., 25.) Oláh L.

BÉKÉSCSABA: Póser – Balogh Milán, Koszó, Balog Zs., Juhász – Balázs R. (Birtalan B., 62.), Bagi, Berki P., Király P. – Kertész (Tölgyesi, 88.), Szilágyi P. (Zsilinszki, 87.)

GÓLSZERZÕ: Balázs R. (0–1) a 15., Király P. (0–2) a 21., Birtalan B. (0–3) a 77. percben

MESTERMÉRLEG

NYILAS ELEK, a Szeged vezetõedzõje: – Megszoktuk mostanában a jót, a gyõzelmeket, ám ezúttal nem sikerült nyernünk. Olyan hibákat követtünk el, amely nem volt jellemzõ eddig ránk. Nehezebb helyzetben is megmutatta már a csapat, hogy van ereje, készülünk a hátralévõ két fontos mérkõzésre, és kiköszörüljük a csorbát.

ZORAN SZPISLJAK, a Békéscsaba vezetõedzõje: – Ilyen mérkõzésre számítottunk, tudtuk, hogy szervezett csapat ellen játszunk. Ismertük a Szeged gyenge pontjait, s számítottunk arra is, hogy rossz lesz a talaj, és a pályán kívül is nyomás helyezkedik ránk. Játékosaim jól kezelték a körülményeket, és ennek meglett az eredménye.

SZIGETSZENTMIKLÓSI TK–SZOLNOKI MÁV 1–2 (0–1)

Szigetszentmiklós, 250 nézõ. Vezette: Berke Balázs (Horváth Zoltán, Aradi József)

SZTK: Horváth L. – Puskás G., Kornis, Tóth F., Pollák – Hevesi-Tóth, Barna Zs., Kvekveskiri (Szepessy R., 62.) – Bonifert (Jasarevic, a szünetben), Szabó B., Kollega (Zsivóczky N., 68.)

SZOLNOK: Pokorni – Vári B., Mile (Papucsek, 41.), Antal G., Fritz  – Zvara, Kenderes – Nagy I. (B. Tóth., 72.), Lengyel B., Rokszin (Bohner, 86.) – Zsolnai R.

GÓLSZERZÕ: Nagy I. (0–1) a 41., Hevesi-Tóth (1–1) a 75., Vári B. (1–2) a 88. percben

MESTERMÉRLEG

SZÉKELY TIBOR, a Szigetszentmiklós vezetõedzõje: – Ebbe a mérkõzésbe egy kicsit belehaltam, mert mind labdabirtoklásban, mind helyzetkialakításban abszolút egálban voltunk a Szolnokkal. Mégis gratulálnom kell edzõtársamnak és a szolnoki csapatnak is.

KIS KÁROLY, a Szolnok vezetõedzõje: – Ezúttal is szervezetten, taktikusan játszottunk. Szilárdan védekeztünk, és mi irányítottunk már az elsõ félidõben is. A hazaiak egyenlítõ gólja után volt tartás a csapatomban, és egy remek kontratámadás végén megszereztük a gyõzelmet is. Annak külön örülök, hogy elõször nyertünk a hazaiak ellen.

CEGLÉDI VSE–FC AJKA 2–2 (1–0)

Cegléd, 300 nézõ. Vezette: Böcskei Balázs (ifj. Varga Gábor, Punyi Gyula)

CEGLÉD: Tóth Z. – Oláh M. (Vattai, 49.), Albert I., Makrai, Pesti D. – Nagy V. (Markó, 58.), Füle Á., Koncz Zs., Szabó D. (Farkas I., 84.) – Koós, Kormos

AJKA: Jánosa – Köles, Asztalos D., Pákai G., Mogyorósi – Varga G. – Németh L. (Zámbó, 92.), Szabó Zs., Gunther, Major – Mihalecz P. (Sowunmi, 61.)

GÓLSZERZÕ: Albert I. (1–0) a 22., Németh L. (1–1) a 70., Farkas I. (2–1) a 84., Szabó Zs. (2–2) a 92. percben

KIÁLLÍTVA: Mogyorósi (páros lábbal becsúszva buktatta Koóst) a 67. percben

MESTERMÉRLEG

SZABÓ ISTVÁN, a Cegléd vezetõedzõje: – Kétszer is vezettünk, de nem tudtuk megtartani elõnyünket. Már megnyert meccset engedtünk ki a kezünkbõl, pedig jobban játszottunk ellenfelünknél, gyõzelmet érdemeltünk volna.

ZORAN KUNTICS, az Ajka vezetõedzõje: – A kiállítás után mutatta meg igazán a csapat, hogy van tartása, hogy a játékosok tudnak egymásért küzdeni a pályán. Rászolgáltunk az egyenlítésre, az egy pontra.

Pénteken játszották
Csákvár–Vasas 2–6