Az FC Ajka és a Gyirmót még veretlen a tavaszi szezonban, a Nyíregyháza pedig a harmadik legjobb teljesítményt nyújtotta az elmúlt másfél hónapban.

A Gyirmót csatára, Lencse László (sárga szerelésben) nagy harcra kényszeríti az ellenfelek védőit – a győri csapat tavasszal remekel

A LEGJOBBAK

A tavaszi szezonban eleddig legjobb teljesítményt nyújtó három csapat eredménysora

FC AJKA: 22 PONT
Békéscsaba      3–0,      Csákvár      2–2,      Szentlőrinc      1–0,      Haladás      1–0,      Budaörs      7–2,      Debrecen      2–1,      Siófok      3–1,      Szolnok      2–0

 GYIRMÓT FC GYŐR: 18 PONT
Haladás      3–1,      Budaörs      2–0,      Debrecen      2–0,      Siófok      2–0,      Szolnok      2–1,      DEAC      1–1,      Szeged-Csanád      0–0,      Vasas      1–1

NYÍREGYHÁZA: 17 PONT*
Soroksár      0–0,      Dorog      0–1,      DEAC      2–0,      ETO FC Győr      1–0,      Kazincbarcika      2–0,      Békéscsaba      4–1,      Csákvár      1–0,      Szentlőrinc      0–0

*a Vasas is 17 pontot gyűjtött a tavasszal, szintén öt győzelemmel, két döntetlennel és egy vereséggel, de a gólkülönbsége 13–6, míg a Spartacusé 10–2

A hajrá következik a másoosztályban is, bár még kilenc fordulót rendeznek az idényben. A versenykiírás értelmében a bajnokság végén az utolsó három helyezett kiesik, míg az első kettő feljut az élvonalba. Reálisan nézve az esélyeket, utóbbira a listavezető Debreceni VSC és a második helyen álló Vasas a leginkább esélyes, a tavaszi eredménysort tekintve azonban jelenleg három másik klub is jobban teljesít náluk. A Gyirmót FC Győr a tavaszi szezonban még veretlen: sorozatban öt győzelemmel kezdett, s a legutóbbi három fordulóban egyaránt döntetlent ért el.

„A tavaszi szezon előtt bárki elfogadta volna a keretből, ha nyolc mérkőzést veretlenül játszunk le  – jelentette ki Lencse László, a Gyirmót FC Győr 32 esztendős csatára, aki ezen a nyolc bajnokin négy gólt szerzett.  – Visszagondolva azonban a három döntetlenből éppen a Vasas elleni 1–1 a csalódás, mert az ellenfél a mi hibánkból egyenlített. Jobb koncentrációval megnyerhettük volna a mérkőzést.”

S ha akkor nyer a Gyirmót, több győzelmének köszönhetően megelőzte volna a Vasast, így viszont egyelőre maradt a harmadik helyen. Lencse László szerint csapatának a második vagy a harmadik hely megszerzése lehet a reális cél.

Az ötödik helyen áll az FC Ajka, nyolc ponttal lemaradva a már feljutást jelentő második helyen álló Vasastól.

„A tavaszi remek szereplésünk nem a semmiből született, mert az ősszel is jól kezdtünk – mondta Kis Károly, az FC Ajka vezetőedzője.  – Az első öt fordulóban négy mérkőzést megnyertünk, aztán a koronavírus-járvány a mi csapatunkat is elérte, rendre más összetételben, más erőállapotban lévő játékosokkal kellett kiállnunk a meccsekre. Tizenhét labdarúgónk átesett már a fertőzésen, talán ennek is köszönhető, hogy a tavasszal nincs hasonló problémánk. A listavezető Debrecen után a második legtöbb gólt szereztük a mezőnyben, az eredmények mellett tehát a játékunk is látványos, ezért bosszantó nagyon, hogy éppen ebben az időszakban nem lehetnek szurkolók a mérkőzéseken.”

A zöld-fehérek a korlátozó intézkedések bevezetése előtt nem ritkán háromezer néző előtt játszották hazai találkozóikat, s meglehet, állandósították volna a nézőszámot, elvégre legutóbb a kétcsoportos másodosztályban álltak ilyen előkelő helyen a tabellán. A kétcsoportos NB II utolsó idényében, 2013 tavaszán az ötödik helyen végeztek, ám három éven keresztül a harmadosztályban is szerepeltek.

„Ha sikerül a mezőny első harmadában maradnunk, már elégedett leszek, de szeretnénk izgalmassá tenni a bajnoki hajrát – tette hozzá Kis Károly. – A hazai mérkőzéseinken érzem a tiszteletet az ellenfelek részéről, nem támadnak már annyira bátran, mint korábban. A közvetlen riválisokkal viszont kizárólag idegenben játszunk.”

S valóban, az FC Ajka a következő fordulóban a Gyirmót vendége lesz, később pedig a Vasas és a negyedik helyen álló Pécsi MFC otthonában is pályára lép. Ha kizárólag a sorsolásra koncentrálunk, a Nyíregyháza sincs irigylésre méltó helyzetben, elvégre a hátralévő fordulókban a listavezető Debrecen és az FC Ajka ellen is idegenben játszik, de hazai pályán megmérkőzik még a Gyirmóttal és a Vasassal is. Mindettől függetlenül az eddigi tavaszi eredményeket figyelembe véve a Spartacus a harmadik legeredményesebb csapat a mezőnyben.

„A hátralévő mérkőzéseken mutatkozik meg a csapat tartása, s dől el, hol is a helyünk az NB II-ben, mert a következő kilenc ellenfél közül hat a mezőny első felében található – mondta Fodor Ferenc, a Nyíregyháza 29 esztendős belső védője. – Az út, amelyre ráléptünk, jó, a tavaszi nyolc mérkőzésen csupán két gólt kaptunk, talán támadásban lehetnénk eredményesebbek. A hetedik hely szép, de elégedettebb lennék, ha az első ötben végeznénk, azon belül is minél előrébb. A feljutásról nem beszélünk, de nyilván megpróbáljuk, ha az utolsó fordulókban esélyünk lesz rá.”

A Szpari jelenleg hetedik a mezőnyben, s a válogatott szünetet követően közvetlen riválisához, a nyolcadik helyezett Haladáshoz utazik; ez oda-vissza csaknem ezer kilométeres túra lesz.