Amióta csapatunk az 1993-as újjáalakulását követően elérte azt a szintet, hogy immár háromszor is elnyerte a jogot az élvonalban való indulásra, s amelyekből kettő alkalommal élt is a lehetőséggel, azóta amikor a másodosztályban együtt szerepel városi szomszédjával az ETO FC Győrrel, akkor az éppen aktuális helyezésektől függetlenül is mind a játékosok, mind pedig a szimpatizánsok körében egy egészséges rivalizálástól kísért presztízs ez a párosítás. Nem volt ez másként az elmúlt héten sem, hiszen Győr város különböző pontjain rendre lehetett hallani, hogy úgy az egyéb sporteseményeken, vagy alacsonyabb osztályú futballmérkőzéseken, mint pl. bevásárló központokban, vagy szórakozó helyeken rendre témát szolgáltatott a Gyirmót – ETO bajnoki találkozó. Nagy volt a várakozás és a fogadkozás abból a szempontból is, mely szerint a hazaiaknak eddig jobban sikerült a tavaszi sorozat, hiszen a Diósgyőri botlással együtt kettő döntetlen és öt győzelem állt a neve mellett, míg a vendégek kettő vereség, három döntetlen és három győzelemmel érkeztek a derbi előszobájába. A zöld-fehéreknél az is fokozta az izgalmakat, hogy a párosítást megelőzően köszöntek el Tímár Krisztiántól, akinek helyét vezetőedzőként az eddig az NBIII-as csapatot irányító Antonio Munoz vette át, s akinek így ez volt a debütálása az első csapat kispadján. Adódott tehát az újabb kérdés, miszerint az ilyenkor szokásosan emlegetett új impulzus mennyire lehet hatással saját csapatára, s így akár a találkozó végkimenetelére egyaránt. Nos a látottak és az eredmény ismeretében is kijelenthető, hogy mindkét felet meglepte a találkozó alakulása és végső eredménye, ugyanis Marcal-parti csapatunk régen látott álomrajtot vett a találkozón, ugyanis bő negyedóra elteltével szinte le is rendezte az adódó kérdéseket, amikor a mostanában remek formában játszó Soltész Dominik parádés mozdulattal adta meg az alaphangot a találkozónak és nyitotta a gólok sorát, majd az ő jobb oldali szöglete után Hudák Dávid fejesét követően Csontos Dominik „segítette” a labdát saját kapujába, amire jött Medgyes Zoltán kitűnő egyéni akciója utáni találata, így szinte hamar mattolta csapatunk a zöld-fehér törekvéseket. Ezt követően alább hagyott az iram, míg csapatunk végig dominálva őrizte a magabiztos előnyt, addig a vendégek támadásaiban szerencsére ezen a találkozón nem volt meg a kellő ötletesség és agilitás, hogy át tudják játszani végig jól záró védelmünket, mi több, szünet után egy újabb szerencsétlen mozdulatnak köszönhetően még nőtt is az előnyünk. Jó volt látni, hogy csapatunk végig kézben tartotta a játék irányítását és a találkozó minden elemében vendégei fölé nőtt, így győzelme még ilyen arányban is megérdemelt. Többször tapasztaltuk már, hogy nem várt, furcsa dolgokra képes a futball, így volt ez jelen esetben is, amit egy vendég sportvezető kicsi éllel így értékelt; „rúgott kettő gólt a hazai, kettőt a vendég együttes, mégis előbbi meggyőző sikerével ért véget a találkozó!”

Természetesen helyén kezelve a sikert, rövid ideig az ünneplésé volt a főszerep, azonban ez is csak egy meccs volt a sok közül, így keddtől már az újabb feladatoknak kell a játékosok és a szakmai stáb tagjainak szeme előtt lebegnie, így most már minden idegszálával a szombathelyi mérkőzésre kell koncentrálniuk. Tudják ezt ők is, hiszen már hét elején kemény edzéseket vezényelt Csertői Aurél vezetőedző a fiúknak, akik továbbra is nagy erőbedobással végezték a gyakorlatokat.

1919-ben alapított szombathelyi ellenfelünk eddigi legnagyobb sikerét 2008-ban, a klub 78. edzőjeként éppen jelenlegi mesterünk Csertői Aurél (2007-2009) irányításával érte el, egy magyar bajnoki bronzéremmel, mellette háromszor szerepelt a Magyar Kupa döntőjében (1975, 1993, 2002), de megnyernie a sorozatot egyszer sem sikerült.

A vasi zöld-fehérek idén tavasszal meglehetősen rapszodikus formát mutatnak, hiszen a kezdésnél otthon alulmaradtak a Nyíregyházával szemben (0-1), majd az ETO Parkból távoztak győztesen (1-3), utána azonban Szegeden is veszítettek (3-0). A siófoki Balaton-parton osztoztak a pontokon a hazaiakkal (2-2), utána Soroksáron szenvedtek sima vereséget (4-0), majd otthon győzték le a Tiszakécskét (3-1), Ajkán azonban megint csak botlottak (2-1), majd otthon remiztek a PMFC-vel (1-1), végül Kazincbarcikáról tértek haza pont nélkül (2-1). A tavaszi eredménysorban minden második meccsen gyengébbnek bizonyultak aktuális ellenfelüknél, reméljük azonban, hogy nem most vasárnap szakad meg ez a sorminta.

A bajnoki küzdelemsorozat eddigi 29 fordulójában 11 győzelem mellett, 7 döntetlen és 11 vereség áll a nevük mellett, s a 40-43-as gólarány mellett 40 pontot szereztek, aminek eredményeként a 7. helyről várják a folytatást, míg mi 15-6-8-as meccs és 51-34-es gólmutatóval, 51 ponttal továbbra is a dobogó harmadik fokáról próbálunk feljebb zárkózni.

A egymás elleni összevetés utóbbi öt találkozójából korábban három bajnoki és egy MK meccset sikerült megnyernünk, míg legutóbb 2022 október  9.-én a vasiak örülhettek (2-1) az ALCUFER Stadionban.

A közeljövőben szerda-szombat ritmus vár a csapatokra, így ebből a szempontból is jó lenne sikerrel abszolválni a forduló egyik rangadóját.

A húsvét az újjászületés jelképe, tojások helyett pontokkal szeretnénk hazatérni húsvét vasárnap Szombathelyről.

A Merkantil Bank liga másodosztályú küzdelemsorozata 30. fordulójának mérkőzése, a Szombathelyi Haladás VSE – Gyirmót FC Győr találkozó 2023 április 9.-én, vasárnap 17.00.-kor kezdődik a Szombathelyi Haladás Sportkomplexumban, de azok sem maradnak le az összecsapásról, akik esetleg nem tudják a helyszínen nézni, hiszen a www.gyirmotfc.hu oldalon található linkre kattintva élőben, később a YouTube-on keresztül felvételről, valamint honlapunkon olvasható állandó szöveges tudósításunkon követhetik.