A magyar labdarúgó “Aranycsapat” 1953. november 25-én a londoni Wembley stadionban 6:3 arányban legyőzte a hazai pályán akkor már 90 éve veretlen angol válogatottat. A sporttörténeti győzelem emlékére a Magyar Labdarúgó Szövetség 1993-ban november 25-ét A MAGYAR LABDARÚGÁS NAPJÁvá nyilvánította.

Az “angol oroszlánok” a “mágikus magyarok” ellen, 64 évvel ezelőtt így hirdették az Aranycsapat londoni vendégjátékát. Ki gondolta volna, hogy a labda típusa döntő jelentőségű lesz az évszázad mérkőzésén, amelyen Magyarország 6:3-ra verte a londoni Wembley Stadionban Angliát.

 

Tíz nappal az Évszázad mérkőzése előtt, 1953. november 15-én az Aranycsapat Svédország ellen játszott Budapesten, és rendkívül gyenge teljesítményt nyújtott. A Népstadionban 80 ezer néző figyelte fanyalogva, ahogy Puskás Ferencék csak 2:2-re végeztek a skandináv riválissal.
A döntetlen akkoriban kudarcnak számított, de azóta kiderült, jókora hasznunk származott belőle. Tudniillik Sebes Gusztáv szövetségi kapitány a meccs előtt Londonban járt, kért néhány labdát az angoloktól, és ezek egyikével játszottak a svédek ellen. Puskás Ferenc később így emlékezett erre:
“Mint csapatkapitány, kértem Guszti bácsit a svédek elleni második félidőben, hogy hadd cseréljük ki a számunkra szokatlan angol labdát a miénkkel. De ő hajthatatlan maradt, azt mondta, meg kell szokni, hiszen tíz nap múlva Londonban is ilyennel játszunk majd.”
A labda annyira szokatlan volt, hogy Puskás még 11-est is hibázott a svédek ellen, de ez is belefért, minden az angolok elleni felkészülést szolgálta. A Wembley Stadion pontos paramétereit például átmodellezték a Vasas pályára, a játékosok ott tréningeztek a mérkőzésére.
Londonban két futballnagyhatalom találkozott, a sportág kitalálói az olimpiai bajnok ellen, avagy a múlt az újítókkal csapott össze. A Wembleyben már nem volt panasz a labdára, egy perc sem telt el, amikor Hidegkuti Nándor az angolok kapujába rúgta. Az Aranycsapat végül 6:3-ra nyert – a svédek elleni labdatesztnek is köszönhetően.