A Nyíregyháza elleni bajnoki találkozónkra visszapillantva a statisztikához tartozott, s a párharc érdekessége volt, hogy ősszel, az októberi meccsen a nyírségiek nyertek az ALCUFER Stadionban 3-2-re. Most viszont hazai stadionjának korszerűsítése miatt balmazújvárosi albérletében fogadta dobogóért harcoló csapatunkat a kiesőzóna előtt tanyázó Nyíregyháza Spartacus. A találkozón a vezető góljaink után kétszer is pillanatok alatt tudott egalizálni a nyírségi gárda, de a harmadik előnyre szerencsére már nem érkezett válasz, így küzdelmes, nagy taktikai csatát eredményező gól gazdag mérkőzésen csapatunk megérdemelt győzelmet aratott és ezzel a sikerrel fellépett a dobogóra.

A lefújás után Csertői Aurél vezetőedzőnk is elégedetten értékelt, mi szerint mozgalmas mérkőzés volt, amin belül régen játszottunk ilyen jól, végig a kezünkben tudtuk tartani az irányítást. Idegenben rúgtunk három gólt, a hazaiak találatai után sem pánikoltak játékosaink, érezték, hogy jól megy a játék. Voltak jó teljesítmények, de ez igazi csapatmunka volt.

Visszakanyarodva a jelenbe és a soron következő feladatra, kijelenthető, hogy ismét egy nehéznek ígérkező találkozó vár a közelmúltban 30 éves jubileumát ünneplő egyesületünk első csapatára, hiszen vasárnap az 1904-ben alapított, s így jövőre 120 éves városi rivális ETO FC Győr lesz a vendégünk.

A korábbi és a soron következő meccseinkkel kapcsolatban is meg kell említenünk, hogy az elmúlt napokban mindkét ellenfelünk kispadján változás történt, hiszen a Nyíregyházát a mi meccsünkig irányító Visinka Edével a klubvezetés szerződést bontott az újabb vereséget követően, míg a győri zöld-fehérektől a válogatott szünet második napján búcsúzott Tímár Krisztián (43), aki 2022 júliusától (szerződése 2024 júniusáig szólt) irányította a szakmai munkát, bajnoki mérlege 10 győzelem, 9 döntetlen és 9 vereség, míg a MOL MK-ban 2 győztesen megvívott találkozó mellett 1 vereséget számlált. A szabolcsiaknál az U19-hez kerülve az edzői team tagja maradt (U19) a korábban Gyirmóton is futballozó Burányi Tamás, míg az ETO-nál az addig az NBIII-as együttest trenírozó spanyol Antonio Munoz (2021 nyarán érkezett Győrbe, előtte hazánkban a DVTK-nál dolgozott, ahol Fernando Fernandez pályaedzője volt) lett a szakmai munka irányítója, akinek munkáját a jövőben a nem kevésbé ismerős, a 2013-ban magyar bajnok Lipták Zoltán segíti, a eddigi asszisztens edző, – a kék-sárgák mezében korábban a másodosztályban két ezüstérmet szerző – Bognár Zsolt pedig visszakerült az utánpótlásba. A kérdés adott, ez a váltás mennyire mutatkozik meg az ETO játékán, az a bizonyos új impulzus befolyásolja-e majd a találkozó végkimenetelét.

Ezer szál köti össze e két együttest, hiszen mindkét oldalon több nevet is lehetne említeni, akik pályafutásuk alatt kötődtek ezen egyesületekhez, s akik közül az imént említetteken kívül ki kell emelni szakmai igazgatónkat, Tamási Zsoltot, aki fiatal játékosként az ETO-ban kapta meg az alapokat, majd 1993-től a klub utánpótlásában, 2001-2003 között pedig már edzőként dolgozhatott, ami után 2017-2018-ban up. szakmai igazgatóként segítette az ETO-t. De említhetnénk a zöld-fehérek 80-as évekbeli aranycsapatának legendás középpályását, a március 30-án 66. születésnapját ünneplő Hannich Pétert is, aki e mellett mindkét klubban dolgozott a szakmai stáb tagjaként. Mellettük fontos szereplője az ETO történelmének jelenlegi vezetőedzőnk Csertői Aurélt is, aki 14 évesen Abdán kezdett el focizni, majd onnan 1983-ban került a zöld-fehérek utánpótlásába, felnőtt labdarúgóként pedig a Győri Dózsa és a Haladás VSE után 1990-től öt év alatt 130 mérkőzésen 30-szor vette be az ETO aktuális ellenfeleinek kapuját, s aki 11 válogatott fellépésén egy gólt szerzett. Edzői karrierje elején 2002-2003-ban az ETO-ban is irányított, majd később visszatérve 2011-2012-ben letette az egy év múlva bajnoki címet nyerő csapat alapjait. Kihagyhatatlan e nemes sorból a két jelenlegi kapusedző, a vendégeknél Sebők Zsolt, aki 2015-től három év alatt 66 alkalommal védte a Marcal-partiak hálóját, majd ezután 2019-től tölti be az említett pozíciót a zöld-fehéreknél, míg hazai oldalon Tőkés László, aki 11 évig volt az ETO sporttársainak trénere és 2013-ban bajnoki címet ünnepelhetett a klubbal, majd immár 9 éve tartozik a kék-sárgák szakmai stábjához, s ezen időszakon belül Sebők Zsoltot is trenírozta. E vonatkozásban is fontos szereplő továbbá a Gyirmót szakmai stábjának tagja Nagy László is, aki korábban a zöld-fehéreknél is maradandót alkotott, majd 2005 és 2013 között erősítette csapatunkat játékosként. Ez idő alatt háromszor szerzett bronz, valamint kettő alkalommal ezüstérmet, mi több, 2009-ben bajnoki címet is ünnepelhetett. Ezek után az utánpótlásban tevékenykedett edzőként, később az NBIII-as tartalék csapatunk trénere lett, ezt követően pedig asszisztens edzőként dolgozik az első csapatunknál. A teljesség igénye nélkül – a már említetteken kívül – korábban mindkét csapat mezét viselte még Böjte Attila, Koltai Tamás, de a mostani keretben is találhatunk hasonló játékosokat, mint Kiss Máté, Simon András, Madarász Márk, Berki István, Erdei Milán,… stb.

Leendő vendégeink a mostani pontvadászat eddigi 28 fordulójában 10 győzelemmel, 9 döntetlennel és 9 vereséggel, 30-26-os gólkülönbséggel, valamint az ezek által kiérdemelt 39 ponttal a tabella 8. helyén állnak. Mi 14 sikeresen megvívott meccs mellett 6 alkalommal osztoztunk a pontokon ellenfelünkkel, míg 8 találkozón maradtunk alul, így 47-34-es gól mutatóval és 48 ponttal a dobogó harmadik fokáról várjuk a folytatást.

A zöld-fehérek az elmúlt öt fordulóban rapszodikus arcukat mutatták, hiszen február 19-én döntetlent játszottak otthon a Soroksár együttesével (1-1), majd február 26-án Tiszakécskén örülhettek győzelemnek (0-2), ezután azonban március 5-én hazai pályán veszítettek az Ajka ellen (0-1). Következett egy papírforma szerinti meglepetés győzelem március 12-én a PMFC otthonában (0-1), legutóbb viszont március 19-én ismét értékes pontokat veszítettek az ETO Parkban a Kazincbarcikát fogadva (1-1).

Mi ugyanebben az időszakban Mosonmagyaróvárról tértünk haza sikeresen (1-2), majd hazai pályán nyertünk a Kozármisleny ellen (2-0), ezután azonban alulmaradtunk a Diósgyőrrel szemben Miskolcon (3-1). A botlás után ismét az ALCUFER Stadionban tudtunk javítani a Csákvár együttesét legyőzve (2-1), majd végül egy gólokban gazdag találkozón a Nyíregyházát Balmazújvárosban legyőzve hoztuk el az értékes pontokat (2-3).

Az egymás elleni mérleg az utóbbi öt mérkőzést figyelembe véve egy döntetlen és egy zöld-fehér győzelem mellett három gyirmóti sikert mutat.

A két klub régóta kiváló kapcsolatot ápol egymással, hiszen a földrajzi közelség mellett mind a sportvezetők, a játékosok, mind pedig a szimpatizánsok sportemberként tisztelve és segítve egymást, mindig a fair-play szellemét szem előtt tartva cselekedtek, reményeink szerint ez a szellem övezi a mostani találkozót is.

A legutóbbi feljutásunkat megelőzően is volt egy emlékezetes tavaszi sorozatunk, amikor 17 meccsen keresztül nem találtunk legyőzőre. A mostanit boncolgatva került egy kis porszem a gépezetbe a Diósgyőr elleni vereséggel, s tény, hogy most nagyobb a lemaradásunk az első kettő helyezett mögött, de miért ne lehetne folytatni e jó tavaszi teljesítményt.

A nemzeti válogatottunk csütörtöki Észtország ellen megnyert (1-0, gsz: Ádám M. 41.) barátságos, majd a hétfői Bulgária együttesével szemben – a telt házas Puskás Aréna közönségétől támogatva, pazar első félidőt követően – aratott győzelemmel (3-0, gsz: Vécsei 7., Szoboszlai 26., Ádám M. 39.) kezdte az aktuális EB-selejtező sorozatot. Ilyen kezdés utoljára 40 éve volt, amivel a Marco Rossi vezette magyar csapat fokozva az eddigi népszerűséget, ismét futball-lázat csempészett a honi fanatikusok, szimpatizánsok lelkébe! E meccsek miatti szünetet követően tehát hétvégén folytatódnak a bajnoki küzdelmek az első és másodosztályú pontvadászatokban egyaránt, így a Merkantil Bank liga másodosztályú küzdelemsorozata 29. fordulójának mérkőzése, a Gyirmót FC Győr – ETO FC Győr találkozó 2023 április 2.-án, vasárnap 16.00.-kor kezdődik az ALCUFER Stadionban, de azok sem maradnak le az összecsapásról, akik esetleg nem tudják a helyszínen nézni, hiszen annak eseményeit, jeleneteit az Oxygen Media felvételének köszönhetően a www.gyirmotfc.hu oldalon található linkre kattintva élőben, később a YouTube-on keresztül felvételről, valamint honlapunkon olvasható állandó szöveges tudósításunkon követhetik.