20 ÉVE TÖRTÉNT: SZABAD FÖLD KUPA GYŐZTES A GYIRMÓT

A Szabad Föld Kupáért ebben az évben négyen harcoltak az elődöntők során: Nyékládháza, Győri Dózsa, Sényő és Gyirmót. Szépen szerepelt a Magyar Kupában, de a selejtezőkben kiesett Nyíregyháza-kertváros, Jobbágyi, Lipót, Kemenesalja, Kiszombor, Abaújszántó, Akasztó, Iváncsa és Püspökladány.

A döntőbe jutásért először Nyékládháza fogadta a Győri Dózsát, és az esélytelenek nyugalmával, minden teketória nélkül 3:0 arányban hozták a hazai – tegyük hozzá, hepe–hupás – pálya előnyét. A fiaskót követő napon lemondott a győriek edzője, Póczik József, aki elismerte, hogy a nyékládháziak ilyen arányban is megérdemelték a győzelmet. Molnár János, klubigazgató – az ideiglenes edző – fogadkozott, hogy „na, majd a visszavágó!” Aztán Győrött a Dózsa ledolgozta hátrányát, 3:0-ra győzött, ám a büntető párbajban a Borsod megyeiek voltak a jobbak, így ők lettek egyik szereplői a döntőnek.

A másik ágon a Gyirmóton megvívott 1:1 arányú döntetlennel véget ért elődöntő után a sényőiek biztosak voltak benne, hogy otthon döntésre viszik a dolgot. Nem így történt: a már „leírt” Gyirmót fesztivált rendezett a Nyírségben, s 4:1 arányban leckéztette meg a meccs előtt oly magabiztos sényőieket! A Szabad Föld Kupa döntőjében tehát Nyékládháza és Gyirmót adott egymásnak randevút az Üllői úton.

Gyirmót SE – Nyékládháza SE 3:1 (1:0). Üllői út, 2000 néző, vezette: Bede (Ring, Tompos).
Gyirmót: Vörös – Tóth, Horváth (Hegedűs a 46. percben), Kövecses, Nátz, Bognár, Segovits, Vollai, Szekeres, Vedres(Szabó A. a 90. percben), Présing (Halász a 73. percben). Edző: Horváth László.

Nyékládháza: Regecz – Horváth, Borbély, Gaál, Kozár, Kerékgyártó (Pataki az 50. percben), Szűcs, Járai, Braun (Nagy a 74. percben), Vidinczei (Balázs a 79. percben), Tóth. Edző: Kapitány Béla.

A kánikulai melegben a 12. percben az esélyesebbnek tartott Gyirmót egy szép fejes góllal szerzett vezetést: Vollai beadását Natz bólintotta Regecz hálójába, 1:0. Lobogtak a gyirmótiak sárga kék zászlói, zengett a „mi vagyunk a jobbak!” szólam a „B” középről, és valóban így is volt: a Győr megyeiek uralták a játékot. Aztán a második félidőben fordulni látszott a kocka: a 60. percben a nyékládháziak Braun tizenegyes góljával egyenlítettek, 1:1. A 72. percben az egykori ifjúsági válogatott, Segovits tizenhat méteres bombájával újra vezetéshez juttatta a Gyirmót együttesét, 2:1. A 85. percben végleg eldőlt a kupa sorsa: Halász indítását követően az immár felnőtt Segovits emelt a hálóba, 3:1.

Horváth Ernő, a gyirmótiak főszponzora így nyilatkozott: – Fantasztikus volt a csapat! Ezért a fényes diadalért sokat áldoztunk, de megérte. Üzenem a kis csapatoknak, hogy érdemes a Magyar Kupában foggal-körömmel harcolni. Az élményt, amit most az Üllői úton átéltünk, semmivel sem lehet pótolni.
Serfőző József, a nyékládháziak klub elnöke nem kesergett: – Nincs miért szégyenkeznünk,felejthetetlen ünnep volt a Fradi-pályán játszani!

Kijutott a díjakból a jól szereplő gárdáknak, a Volán Sényő szakosztály-igazgatója, Nagy János tíz futball-labdát vihetett haza, a harmadik helyezett Győri Dózsa csapata egy felszerelés garnitúrával lett gazdagabb, a döntő főszereplői szintén degeszre tömött sporttáskákkal távozhattak az Üllői útról. Elmúlt éjfél, mire a gyirmóti csapat hazaért, ám otthon több százan hajnalig ünnepelték a Szabad Föld Kupa győztesét.