Barczi Róbert, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) sportigazgatója szerint az elmúlt két évben elindították azokat a folyamatokat, amelyek nélkülözhetetlenek a magyar futball megújulásához, így pozitívan értékeli ennek az időszaknak a fejleményeit. Az MLSZ sportigazgatója szerint minden adott a hatékony munkához.

A 2020 májusában kinevezett sportvezető csütörtökön a köztévében kifejtette: múlt héten a spanyol edzőképző intézet vezetőjét látták vendégül, aki megerősítette, hogy akkor indult el a komolyabb fejlődés náluk a sportágban, amikor a szövetség által meghatározott keretrendszer, stratégia mentén kezdtek el dolgozni a kluboknál. Hozzátette: Magyarországon is komoly változásra van szükség, “mindenekelőtt szemléletváltásra, új módszerekre”, az elnökség pedig arra hatalmazta fel őt és kollégáit, hogy olyan struktúrát dolgozzanak ki, amiben a klubok, elsősorban az utánpótlás területén, sokkal hatékonyabban tudnak dolgozni.

Kiemelte: három területre fókuszáltak. Az első a játékosok kiválasztása, amelynél helyi szinten a klub és az iskola összeköttetése fontos, hiszen a grundok hiányában a gyerekeket elsősorban utóbbiban tudják megnyerni a sportág számára. A másik lépés, hogy a kisebb és nagyobb egyesületek szorosan együtt tudjanak dolgozni, amely nem mindig működött így a múltban

Regionálisan egy olyan rendszert próbáltunk kiépíteni, olyan motivációs és pénzügyi, finanszírozási rendszert, amelyben a klubok egymásra épülnek és egymásra vannak utalva” – mondta.

Barczi elmondta: nagyon fontos a gyerekek fejlődése érdekében, hogy a megfelelő szintre tudjanak odakerülni, így kiemelt szerepet kap a képzés, amelynek érdekében megváltoztatták az edzőképzés struktúráját, és főállású edzőket írtak elő a kluboknak 14 éves korig.

“Utánpótlásedző voltam, és pontosan láttam, hogy rendkívül jó képességű utánpótlásedző a munkája után beesett az edzésre, és bármilyen jó edző, a feje még nem ott volt. Nem tudott olyan hatékonyan dolgozni, márpedig így a gyerekektől vesszük el az esélyt, hogyha nem száz százalékot adunk nekik az edzésen” – nyilatkozta. Hangsúlyozta: ráadásul az edzés sem napi két órából áll már, hanem pluszban jóval összetettebb feladatokat kíván, például az edzések, mérkőzések felvételének kielemzése szakmai és fizikai paraméterek alapján, amit a fejlettebb futballkultúrákban már régen használnak.

“Sokkal tudatosabb, tervszerűbb, sokkal inkább egymásra épülő, és középtávon gondolkodó rendszert akarunk kiépíteni, és ezt akarjuk a klubokkal megértetni. Pozitívum, hogy a klubok többsége abszolút nyitott erre. Célzott támogatást adunk a kluboknak, ezekhez a feladatokhoz igazítva segítjük, mentoráljuk őket, mindenben mellettük állunk. Viszont el is számoltatjuk őket. Tehát megvan az az ellenőrzés, ami nem nagyon volt meg a labdarúgásban, és ha szükséges, akkor szankcionálunk is” – mondta.

Kiemelte: meg kellett értetni a klubokkal, hogy mindez nem ellenük, hanem értük van, mert “minél jobban dolgoznak, annál jobb játékosok kerülnek ki a rendszerből”, és akkor tudnak komolyabban foglalkozni a harmadik lépőcsőfokkal, a fiatalok felnőttfutballba való beépítésével, amely kérdés most “igencsak napirenden van”.

A sportigazgató beszélt arról a támogatási rendszerről, ami a következő szezontól kezdve lét életbe a magyar futballba, és amelynek célja, hogy több magyar, több fiatal magyar játékos lépjen pályára.

Barczi Róbert hangsúlyozta: a magyar labdarúgás olyan fantasztikus körülmények között tud jelenleg dolgozni, hogy a benne élőknek most nem kifogásokat kellene keresniük, és azt nézniük, miért nem működik a rendszer, sokkal inkább azt kell figyelni, hogyan működhet a létező legjobban, mert minden feltétel adott a hatékony munkához.

Forrás: Eurosport