December 10-én kap ellenfeleket a magyar U21-es válogatott a március 24-én kezdődő hazai társrendezésű Európa-bajnokságra. Gera Zoltán csapata Székesfehérváron és a Bozsik-stadionban játssza le csoportmeccseit.

Jövő év márciusában és júniusában Magyarországon és Szlovéniában mutatják meg magukat a jövő sztárfutballistái, e két ország rendezi meg ugyanis a 2021-es U21-es labdarúgó Európa-bajnokságot, az európai labdarúgó-szövetség (UEFA) második legnagyobb tornáját. A kontinensviadal több szempontból is formabontó lesz: ez lesz az első olyan U21-es Eb, amelyen már 16 csapat vehet részt, a tornát ráadásul két részletben rendezik meg, a csoportmérkőzéseket március 24. és 31. között, az egyenes kieséses szakaszt, valamint a döntőt május 31. és június 6. között játsszák le a csapatok.

Az Eb-selejtező sorozat novemberi lezárását követően eldőlt, hogy a házigazda magyar és szlovén válogatott mellett az alábbi csapatok vesznek részt a tornán:

Anglia (a 3. Eb-selejtező csoport győztese)
Csehország (a 4. Eb-selejtező csoport győztese)
Dánia (a 8. Eb-selejtező csoport győztese)
Franciaország (a 2. Eb-selejtező csoport győztese)
Hollandia (a 7. Eb-selejtező csoport győztese)
Horvátország (a 4. Eb-selejtező csoport másodikja)
Izland (az 1. Eb-selejtező csoport másodikja)
Németország (a 9. Eb-selejtező csoport győztese)
Olaszország (az 1. Eb-selejtező csoport győztese)
Oroszország (az 5. Eb-selejtező csoport győztese)
Portugália (a 7. Eb-selejtező csoport másodikja)
Románia (a 8. Eb-selejtező csoport másodikja)
Spanyolország (a Eb-selejtező 6. csoport győztese)
Svájc (a Eb-selejtező 2. csoport másodikja)

A felsorolásból is kitűnik, hogy a nagy európai futballnemzetek mindegyike kivívta a szereplést az Eb-n, így topbajnokságok jól ismert játékosai is pályára lépnek a viadalon, olyan futballisták, akik éveken belül a nemzetközi futball szupersztárjaivá nőhetik ki magukat.

2019-ben még csak 12 csapat vett részt az Eb-n, a győztesnek járó trófeát a spanyolok hódították el

Magyarországon négy városban rendeznek Európa-bajnoki mérkőzéseket: márciusban az A csoport meccseit Budapesten (Bozsik Stadion) és Székesfehérváron (Sóstói Stadion), míg a C csoport mérkőzéseit Győrben (Gyirmóti Stadion) és Szombathelyen (Haladás Stadion) játsszák le. Májusban Székesfehérváron és Budapesten egy-egy negyeddöntőt rendeznek, végül az egyik elődöntőnek is a Sóstói Stadion ad otthont (a döntőre Ljubljanában kerül sor).

A magyar válogatott csoportellenfelei a december 10-én 12:30-kor kezdődő sorsolásig – melyet az m4sport és az uefa.tv is élőben közvetít – nem ismertek, de az már biztos, hogy a mieink az A csoportban szerepelnek majd, és március 24-én, majd március 30-án Székesfehérváron, március 27-én pedig a Bozsik-stadionban lépnek pályára.

A Gera Zoltán vezette magyar válogatott novemberben zárta felkészülési mérkőzései sorozatát, az Eb-főpróbának is beillő utolsó meccsén 2-0-ra legyőzte a tornán szintén résztvevő orosz együttest.

Az Európa-bajnokság aloldala már él, itt minden fontos információ megtalálható lesz az Európa-bajnokságról: https://under21.mlsz.hu

Bárki részese lehet a tornának, hiszen továbbra is várjuk önkéntesek jelentkezését az Európa-bajnokság különböző feladataira: https://under21.mlsz.hu/onkentes-program

Forrás: valogatott.mlsz.hu