Gyirmót II vasárnap hazai környezetben az ALCUFER Stadionban kezdte az NB III-as bajnokság tavaszi szezonját. Csapatunk ellenfele a Kaposvári Rákóczi FC együttese volt, ahol 2-0-s vendég győzelem született.

Tamási Zsolt szakmai igazgatónkat megkértük értékelje a mérkőzést

A tavaszi szezon első mérkőzésén egy szervezetten játszó Kaposvár ellen nem sikerült begyűjtenünk a három pontot. A fiatalságunkból fakadó hibákat követtünk el a kapott góloknál, ez benne van a pakliba. Mind a kettő gólt a félidők utolsó perceiben kaptuk. Sajnos a 31. percben emberhátrányba kerültünk ám ennek ellenére voltak gólszerzési lehetőségeink és a mérkőzés nagy részében sikerült eltüntetni az emberhátrányt. A vereség ellenére több jó egyéni teljesítmény is volt a csapatunkban. Béli Renátó Kovács Dominik és Herjeczki Kristóf teljesítményét emelném ki.

Korábban már beszélgettünk az NB I-es csapat téli felkészüléséről, az igazolásokról. Hogy alakult az NB III-as csapat téli időszaka? Vannak-e új játékosok illetve távozók?

A fiatalok ugyanakkor kezdték a felkészülést, mint felnőtt csapatunk. A covid helyzet miatt sokszor közös edzéseket kellett tartanunk, illetve az NB III-as keretből rendszeresen négy-öt játékosunk edzett az NB I-es keret játékosaival. Ugyanazok a nehézségek jellemezték a felkészülésüket, mint a felnőtt csapatnál. Nagyon sok edzőmérkőzést kötöttünk le nekik NB II-es, NB III-as, sőt Szlovák első és másod osztályú csapatok ellen is azzal a céllal, hogy a játékosaink tapasztalatokat szerezzenek minőségi mérkőzéseken. Náluk ez egy tanulási folyamat, a cél az, hogy minél többen kerüljenek majd az elkövetkezendő időben a felnőtt csapat keretéhez. A keretből Varga Marcell igazolt a Ménfőcsanak csapatához és Jakab Dávid érkezett a soproni csapatától.

Mint az egyesületnél az utánpótlásért felelős szakember miként látja az utánpótlás csapataink szereplését?

Utánpótlás csapataink is januárban kezdték a felkészülést. A legkisebbek a műfüves fedett sátorban edzettek, a nagyobb korosztályok a szabadban műfüves pályán. Ha a felnőtt csapatnál és az NB III-as csapatnál elmondtam a Covid negatív hatását, akkor az utánpótlásban ez még fokozottabban érvényesült, hiszen rendszeresen voltak, vannak, olyan korosztályok, ahol négy-öt játékossal tudtak edzeni, játszani. Rengeteg volt a megbetegedés, illetve nagyon sok olyan eset is volt, ahol a játékosaink osztálytársai lettek fertőzöttek, ezáltal a mi játékosaink is karanténba kerültek. Sok edzőmérkőzést és tornát kellett ezért lemondanunk. Tudomásul kell venni ez egy ilyen időszak, természetesen az edzőink ennek megfelelően módosították, állították össze a gyerekek edzésprogramját. Van egy meghatározott szakmai program, ami alapján dolgozunk, de a napi aktuális történésekhez alkalmazkodnunk kell. Szerencsére sok tehetséges játékosunk van, akiket igyekszünk megtartani. Azt látni, kell, hogy az elit akadémiák nagy elszívó erőt jelentenek. Ugyanakkor, ha kiemelkedő tehetségű játékosunk van, és elit akadémia keresi, valamint játékosunk is szeretné ott folytatni a pályafutását úgymond magasabb szinten természetesen nem állunk az útjába. Ettől függetlenül hat játékosunkkal kötöttünk profi szerződés az ifi csapatoknál az ősz folyamán.

Milyen tervekkel és feladatok várnak rád/ránk ebben a szezonban, illetve az azt követően a 22/23-s időszakra? Milyen tervek fogalmazódtak meg a jövőre nézve?

 Ha a felnőtt csapatból indulunk ki egyértelmű a bennmaradás a cél. Nagyon optimisták vagyunk, e nélkül nem is szabad hozzáállni. Mindenféle forgatókönyvre fel kell készülnöm nekem, nyilván első számú feladatom volt az NB I-es csapat megerősítése. A felnőtt csapatnál meghatározza a munkámat, hogy melyik osztályban folyatjuk a szezont. Az utánpótlásban 2021. év nyarától Tehetségközpontként működünk. Itt vannak regionális, körzeti feladatok, rálátásunk van nagyon sok kis klubban folyó szakmai munkára. Tizennégy éves korig monitorozzuk tehetséges játékosokat. Akik tovább tudnak lépni azokat, irányítjuk a Győri  ETO akadémiájára. Hosszútávon szeretnénk elérni, hogy minél több sajátnevelésű játékos kapjon lehetőséget a felnőtt csapatunkban.

Mi a helyzet azokkal a fiatalokkal, akik esetleg lassabb ütemben fejlődnek, vagy hullámzó még a játékuk?

Az utánpótláskérdésnek ez egy sarkalatos pontja, hiszen vannak úgynevezett retardált gyerekek, akik a fizikai, biológiai fejlődésben talán lemaradtak a korosztályuktól. Ez egy szép edzői és pedagógiai feladat fel kell ismerni a tehetséget, és hogy ez a retardáltság egy átmeneti állapot. Mindenképpen segítjük, támogatjuk ezeket a gyerekeket és ugyanúgy kapnak játék lehetőséget.

Tudni kell, hogy a tél folyamán és a következő nyári időszakban is várható a keretek szűkítése az utánpótlás csapatainknál. Gyirmóton mindig is nagy létszámú keretekkel dolgoztak az utánpótlás csapatok viszont a minőségi munka, amit a Tehetségközpont titulus megkövetel, ezt már nem teszi lehetővé

Nyolc fő állású edző dolgozik az MLSZ előírás szerint a kiskorosztályoknál. Fiatal edzőkről van szó, akik nagyon, lelkesek tanulékonyak. Polyák Gábor szekcióvezetővel, – aki egyben NB III-as csapat vezetőedzője is – minden segítséget megadunk a kollégáknak ahhoz, hogy minőségi munkát tudjanak végezni a gyerekekkel.