Jól indult a tavaszi pontvadászat számunkra, hiszen kettő döntetlen után háromszor örülhettünk győztes meccs után, azonban a szintén feljutási célokért küzdő Diósgyőr otthonában porszem került az addig jól működő gépezetünkbe és megszakadt ötmeccses veretlenségi sorozatunk. Szerencsére azonban ez a botlás nem vetette vissza csapatunk játékosait és az elmúlt fordulóban hazai pályán sikerült visszatérni a siker útjára, amikor az első félidő eredményesebb játékának köszönhetően itthon tartottuk a bajnoki pontokat a szünet után helyenként jeljavuló játékot nyújtó Csákvárral szemben.

Ez a győzelem reményeink szerint játékosaink lelkére és önbizalmára is pozitívan hatott, ugyanis ezen a hétvégén is egy nehéznek ígérkező feladat vár csapatunkra, amikor a jelenleg osztályozós helyen tanyázó, s így a  másodosztályú létéért, életéért küzdő Nyíregyháza Spartacus FC. vendégei leszünk.

1928-ban alapított Szabolcs-vármegyei piros-kék ellenfelünk fennállása során 13 szezont töltött eddig az első osztályban. A hatvanas esztendők harmadik, majd második vonalbeli sikerei után a nyolcvanas évektől kezdődött a Szpari első igazi aranyfejezete, ami a legendás szakember Temesvári Miklós irányításával íródott. Az 1979-80-as bajnoki évet tíz pontos előnnyel zárta az élen a csapat és története során először feljutott az álvonalba, ahol az első meccsén húszezer néző előtt fogadhatta a DVTK együttesét. Olyan elismert szakemberek is irányították a gárdát, mint Várhidi Pál, Dalnoki Jenő, Őze Tibor, Garamvölgyi Lajos, Burcsa Győző, Herédi Attila, Várhidi Péter, Tajti József, Révész Attila, Mátyus János, de másodedzőként segítette a klubot korábban Détári Lajos is. A második aranykor 1998-tól indult, amikor az egyesület 70. évfordulóján jutott vissza a csapat az NBI-be. A közelmúltban a távlati célok között szerepelt Nyíregyházán egy bajnokesélyes csapat kialakítása is, aminek érdekében a Dinamo Kijevvel kötöttek együttműködést, de sajnos ez a terv meghiúsult. Napjainkban egy új stadion folyamatban lévő felépítése a legfőbb projekt a klub életében.

Ellenfelünk meglehetősen rapszodikus arcát mutatta az eddigi fordulók során, hiszen a rajton elért szombathelyi siker (0-1) után otthon a Siófokkal (1-1) és idegenben a Soroksárral (2-2) szemben is megosztozott a pontokon. Ezt követően azonban hárommeccses negatív sorozat következett, ugyanis a Tiszakécske elrabolta a pontokat az otthonukból (1-2), majd Ajkán szenvedtek simának tűnő vereséget (4-1), ami után a PMFC tudott győzni Nyíregyházán (1-2), míg legutóbb Kazincbarcikán remiztek a hazaiakkal (1-1).

A piros-kékek a jelenlegi bajnoki sorozatban 7 győzelem, 7 döntetlen és 13 vereség mellett 34-40-es gólaránnyal bírnak, amivel 28 pontot szereztek, s ezzel osztályozós helyen állva próbálnak felkapaszkodni. Mi 13 siker, 6 pontosztozkodás mellett 8 vereséget számlálunk, ami 44-32-es góllal párosul, így 45 ponttal a dobogós PMFC mögött kettő egységgel lemaradva várhatjuk a folytatást.

Az egymás elleni összevetést tekintve az utóbbi öt mérkőzésünk kiegyenlített képet fest elénk, ugyanis 2019. május 19.-én Szabolcsban megosztoztunk a pontokon (1-1), majd még ugyanazon év november 3.-án sikerült elhoznunk a pontokat (0-1), amire azonban 2020. november 8.-án, egy köd borította találkozón ők tudtak hasonló arányban válaszolni (0-1). 2021. április 28.-án ismét vendégsiker született Nyíregyházán (0-1), majd végül 2022. október 2.-án egy gól gazdag meccsen a piros-kékek bizonyultak jobbnak az ALCUFER Stadionban (2-3).

Adott tehát a feladat, ugyanis a szomszédvári zöld-fehérek pécsi sikerével a mi hazai, Csákvár elleni győzelmünk is felértékelődött a tekintetben, hogy immár karnyújtásnyira kerültünk a dobogó harmadik fokától, ehhez azonban győzelemmel kellene haza térnünk a hazaiak ideiglenes otthonából, Balmazújvárosból, ami azonban az eddigi meccseink ismeretében felettébb sem ígérkezik könnyű feladatnak. Bízunk azonban abban, hogy a diósgyőri vereség ellenére is jónak mondható tavaszunk tovább folytatódhat.

A Merkantil Bank liga másodosztályú küzdelemsorozata 28., fordulójának mérkőzése, a Nyíregyháza Spartacus FC – Gyirmót FC Győr találkozó 2023 március 19.-én, vasárnap 14.00.-kor kezdődik a Balmazújvárosi Városi Stadionban, de nem maradnak le az összecsapásról azok  sem, akik esetleg nem tudják azt a helyszínen nézni, hiszen a honlapunkon olvasható állandó szöveges tudósításunkon is követhetik.