Érzelmektől sem mentes találkozót sikerült megnyernünk idegenben a nagy múltú Újpest otthonában, hiszen a 20-szoros bajnok, 11-szeres Kupa-győztes és 3-szoros Szuper-kupa győztes lila-fehéreket csapatunk parádés első félidei játékának köszönhetően sikerült felülmúlni, így mi, ha csak rövid időre is, de elkerültünk a kieső helyről. Ez a siker lélektanilag is fontos lehet, hiszen a bennmaradásért folytatott harcban riválisunkkal szemben tudtuk elérni.

A találkozó főszereplőjévé lépett elő támadónk Varga Barnabás, aki mindhárom gólunkban döntő érdemeket szerzett. Barni szülővárosában, Szombathelyen kezdett el futballozni, majd fiatalon Ausztriába, a negyedosztályú SV Eberau csapatához szerződött. 2016 nyarán igazolta le az első osztályú Mattersburg, eleinte a tartalékok között számítottak a játékára, ott az első hét bajnokiján hét gólt lőtt, majd az második évében a burgenlandi Landesliga gólkirálya lett, így bemutatkozhatott az osztrák Bundesligában. Ezt követően is rendszeresen szóhoz jutott a Mattersburg első csapatában, pályára lépett az Austria Wien és a Red Bull Salzburg ellen is. 2019 januárjában a másodosztályú Lafnitz csapatához igazolt. 29 mérkőzésen tizenegy gólt szerzett a klub színeiben.

2020 januárjában került egyesületünkhöz. A tavalyi pontvadászatban hosszú időt kellett kihagynia karácsony előtti vállműtétje miatt, de így is 24 bajnokin pályára tudott lépni, melyeken 12 gólt szerzett, ezzel a második helyen záró, és az élvonalba feljutó csapatunk házi gólkirálya lett, maradandó érdemeket szerezve ezzel klubunk második feljutásában, ami után a vezetőség nyáron kettő évvel meghosszabbította szerződését.

Ismét bizonyságot nyert a futball sokarcúsága, ugyanis egy csodás tavaszt követő élvonalba jutás után voltak jó teljesítménnyel párosuló mérkőzéseink, de az eredményességet tekintve eddig mégis gyengébb ősz következett az első osztályban.

Tudtuk korábban is, de most már a saját bőrünkön is tapasztaltuk, hogy nagy a különbség a két osztály között – kezdte bevezetőjében Varga Barnabás. Mi is nehezen illeszkedünk be, még mindig csak szokjuk az élvonal légkörét. Már elment nyolc meccs, de nem sikerült úgy felvennünk a ritmust, mint ahogyan szerettük volna.

A Magyar Kupában aratott ajkai győzelem után a Budapest Honvéd fölénk tudott kerekedni, most azonban bebizonyosodott, hogy igenis a bajnokságban is tudunk győzni, ez elmozdíthat minket a holtpontról és önbizalmat adhat a folytatáshoz.

Mindenképpen önbizalmat kell, hogy adjon a csapatunknak, hiszen mégis csak az első győzelmünk bajnoki mérkőzésen, mindenki nagyon várta, a közösségnek, az öltözői hangulatnak is jót tesz, ezt már most is lehet érezni. Jobb hangulatban zajlanak az edzések, végre el kell hinnünk, hogy az első fordulókhoz képest tudunk jobban és eredményesebben is focizni.

Újpesten mindegyik gólban döntő szereped volt és most bizonyítottad, hogy nemcsak a légtér ura vagy és főleg fejjel tudsz betalálni az ellenfelek hálójába, hanem a talajról is eredményes lehetsz.

Tudom, sokan emlegetik, hogy erősségem a fejjáték, de örülök, hogy most lábbal is sikerült betalálnom aktuális ellenfelünk hálójába, külön öröm viszont, hogy ezek a találatok győztes meccsen születtek. Az elsőnél remek labdát kaptam Nagy Patriktól, a jobb összekötő helyénél kilépve átvettem azt, majd a becsúszó védő és a kivetődő Banai Dávid lábai között a kapu közepébe lőttem. A másodiknál szintén csapatkapitányunk volt az előkészítő, akinek jobb oldali szöglete után középről a lécre fejeltem, az ismétléseknél Simon András lövését még bravúrral fogta a kapus, harmadik próbálkozásra azonban Szegi Vince laposan a kapu közepébe helyezett. Harmadik gólunknál megint Patrik perdítette jobb külsővel a labdát felém a bal összekötő helyénél, éreztem, hogy előbb érhetek oda, mint a kimozduló Banai, eltoltam a labdát, így ő már csak a lábamat találta el. A büntetőnél eldöntöttem korábban, hogy a kapus bal keze irányába rúgom a labdát, és tudatosan meg akartam emelni, szerencsére az a kapufáról befelé pattant, így szűk fél óra alatt megnyugtató előnyt tudtunk szerezni.

Ennek ellenére a második félidőben nagy volt a nyomás, hiszen hat perc elteltével egy szöglet utáni fejessel sikerült szépíteniük, majd az első félidőben lőtt kapufájuk után a találkozó végén is ezzel zártak. Meddő fölényük azonban szerencsére csak az eredmény kozmetikázására volt elegendő.

Bár azt a tanácsot kaptuk mesterünktől Cserttői Auréltól, hogy próbáljunk úgy játszani mintha 0-0 lenne az eredmény, a fejekben azért mégis benne lehetett az eredmény állása. Háromgólos előnyünk birtokában a stabilitás volt a célunk, nem volt tudatos, hogy ennyire visszahúzódtunk, ennek ellenére, ha egy kicsit pontosabban játszunk, akkor a kontráinkkal több veszélyt is okozhattunk volna a hazaiak kapuja előtt.

Az országos szaklap, a Nemzeti Sport a forduló játékosának választott, jelenthet ez valamit számodra?

Szoktam olvasni főleg a fordulók után a mérkőzések tudósításait, jóleső érzés a labdarúgónak egy ilyen elismerés, önbizalom szempontjából is pozitívan hathat, de nem szabad ennek komoly jelentőséget tulajdonítani.

Személy szerint hogyan érzed, a válogatott meccsek miatti szünet jókor jön, vagy most elkaptuk a ritmust és játszanunk kellene?!

Ezt így nehéz megítélni, kijelenteni, szerintem ezt egy játékos sem érezheti előre, viszont a következő fordulók eredményeinek ismeretében megkaphatjuk a választ.

Október közepén a látványos és eddig eredményes támadó futballt játszó Paks együttesét fogadjuk az ALCUFER Stadionban, akik azonban a legtöbb rúgott (23) góljuk mellett a – Zalaegerszeggel karöltve – a legtöbbet is kapták (18). Reméljük mostani arcát tudja majd mutatni csapatunk és megkezdhetjük a felzárkózást.

Eredményes támadófocit játszottak az eddigi fordulókban, ez nem is vitás, a védelmünket nagyon meg kell szerveznünk, hiszen ha kinyílunk, könnyen megbüntethetik a hibánkat. Ha azonban át tudjuk menteni az Újpesten nyújtott formánkat, akkor reális esélyünk lehet, hogy ismét sikeresen vegyük az akadályt. Ezzel a győzelemmel levegőhöz jutottunk, de még nem vagyunk kinn a vízből.

A tavalyi siker jutalmaként is egyben maradt a keret, plusz új játékosok érkeztek, szerinted elérhetjük a célunkat és kivívhatjuk a bennmaradást?

Nem az én dolgom ezt megítélni, de biztos, hogy erősödött a keretünk az új játékosok érkezésével, hogy télen tovább kellene-e erősíteni, arra viszon az a fránya tabella adja meg igazán a választ, hiszen az a száraz tényeket mutatja, az ott látottakkal szemben ilyen szempontból nem lehet mellébeszélni. Sajnos több sérülés és betegség sújtott minket, erre nehéz felkészülni a szakmai stábnak. Nem lesz egyszerű a céljainkat, vagyis a bennmaradást elérni, de ha mindenki mindent bele ad és igazán összeszokik a társaság, akkor reális esélyt látok, hogy jövőre is az élvonalban szerepelhessünk.