Az immár több mint egy éve zajló pandémiában, világjárványban napjaink legtöbbször használt kifejezései közé tartozik a „vigyázzunk egymásra”, „vigyázzunk magunkra” kifejezések, melyeket nem lehet elégszer hangsúlyozni. Bármennyire is próbálja az ember betartani az előírásokat, a sportszerű életvitel mellett önhibánkon kívül is előjöhetnek betegségek, amik megnehezítik életünket.

Az elmúlt napokban két olyan személyiségről is rossz híreket kaptunk, akik korábban meghatározó alakjai, szereplői voltak egyesületünk mindennapjainak, így a volt szövetségi kapitány, a VÁC csapatával magyar bajnok mesteredző Csank János, valamint a nyolcvanas évek győri labdarúgásának szereplője Szepessy László, akik a közelmúltba mindketten irányították első csapatunk szakmai munkáját.

A tavaly karácsony előtt 71. életévét betöltő Szepessy László a 2018-2019-es szezonban volt vezetőedző Gyirmóton. A játékosként a Fradival és a győri zöld-fehérekkel is bajnok sportembernél végbéldaganatot diagnosztizáltak, azóta sikeresen megműtötték és elmondása szerint a körülményekhez képest jól van. Mint elmondta, fontosnak érezte, hogy saját példáján keresztül arra bíztasson valamennyiünket, hogy a megelőzés, a rendszeres szűrések lehetőséget adnak arra, hogy idejében felismerjük, s megelőzzük a nagyobb bajt. A sokgyermekes édesapa és nagypapa szólt belőle. Őszintén beszélt arról, hogy ő is, mint a legtöbb férfitársa eddig nem foglalkozott magával, hiszen egészségesnek, életerősnek érezte magát. Ebben a hamis tudatban élve sokszor tudomást sem véve arról, hogy a szervezet időről időre jelzett, hogy tennie kellene valamit. Ő ezt eddig elmulasztotta. Aztán családja sokadik „kérésére” és háziorvosa határozott kiállásának köszönhetően több vizsgálaton is átesett. Bár a vérvétel eredménye a végső diagnózis szempontjából nem volt „árulkodó”, de az endoszkópos vizsgálat helyre tett mindent, Mintavétel, szövettan, rák, borzalmas diagnózis. A gyors konzílium után rövid időn belül meg is műtötték a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban. Szerencsére az azt követően elvégzett vizsgálatok eredményei nem mutattak ki áttétet, azonban felszakadt a sebe, ami után vérfertőzés miatt tíz napon belül újra meg kellett műteni. Most már jobban érzi magát, így a népszerű Szepiben is újjá született a remény.

 

A 75 éves Csank János  a 2012-2013-as bajnoki évben volt nálunk, mint vezetőedző, jelenleg egykori sikereinek színhelyén Vácon szakmai igazgatóként tevékenykedik. Néhány napja koronavírus-fertőzéssel került kórházba, akkor az Indexnek így nyilatkozott:

„Tök jól vagyok, nem volt annyira komoly az egész. Nem tudom, hogy tényleg tüdőgyulladásom volt-e, vagy csak én gondoltam így. Március elsején megkaptam az első oltást, aztán egy egy héttel később elindult bennem valami, nem éreztem jól magam, éjjel talán lázam is volt, a tüdőmet megtámadhatta a koronavírus. Megkértem a csapatorvosunkat, hogy vizsgáljon meg, azt mondta,, nem néz ki jól a tüdőm, jobb, ha bemegyek  a kórházba, ott derült ki a probléma.”

Vicces hangulatát azonban ott sem vesztette el Csank János, aki így folytatta:

„Most egyedül vagyok egy szobában, nincs sok gondom, lányok is vannak körülöttem az osztályon, de le vannak fátyolozva.”

Néhány napja az országos sport napilapnak is már derűlátóan fogalmazott:

„Szerencsére sokkal jobban vagyok, már hazamennék, de a kezelőorvos javaslatára még benn tartanak. Most négyágyas szobában lehetek, s bár sok mozgás nincs engedélyezve, azért érezzük innen bentről is, hogy egyre nagyobb a jövés-menés, ami azt jelenti, hogy emelkedik az orvosi ellátásra szorulók száma. Sokat fogytam, s mivel amúgy sem volt rajtam sok zsír, az izomzatomból mentek le a kilók, ezért aztán lesz mit pótolni, ha kikerülök.”

A legfrissebb hír szerint Csank János is túl van a nehezén, kijöhetett a kórházból, de egyelőre nem látogatja a váci edzéseket, hiszen ózdi otthonában kell lábadoznia.

A Gyirmót FC Győr klubvezetése, játékosai és szimpatizánsai nevében mielőbbi felépülést kívánunk korábbi szakvezetőinknek.