Ahogyan a futball szakemberek szokták nyilatkozni, „bennragadt a rajtnál csapatunk”, hiszen a 2023-2024-es másodosztályú bajnoki küzdelemsorozat nyitó fordulójában hazai pályán a szomszédvári ETO FC Győr ellen szenvedtünk 3-2-es vereséget, majd idegenben Soroksáron maradtunk alul 1-0 arányban. Az eredmények ellenére voltak bíztató jelek a találkozókon, amelyek közül ki kell emelni, hogy mindkét esetben feljavult csapatunk szünet utáni játéka. A zöld-fehérekkel szemben erős tartásról tettek bizonyságot a fiúk, amikor három gólos hátrány után is visszajöttek a meccsbe és nyílttá tudták tenni azt, mi több, ha nincs a találkozó záró szakaszában a sérülés és e miatt nem emberhátrányban kell futballozni, akkor akár az egyenlítés is összejöhetett volna. A fővárosi mérkőzés teljesen más képet mutatott, hiszen a hazaiak ötödik percben szerzett megpattanó, szerencsés gólja után szinte az egész hátralévő időben a mi csapatunk irányította a játékot és hat-hét olyan lehetőség is adódott a hazaiak kapujának előterében, amiből egyenlíthettünk volna. Ezek azonban sajnos rendre kimaradtak, így ismét nem sikerült a pontszerzés. Vezetőedzőnk Csizmadia Csaba a mérkőzést követően így értékelt: – Folyamatosan nálunk volt a labda, mi domináltunk. Hat helyzetet számoltam, amiből be lehetett volna találni a kapuba, de amíg ez nem sikerül, addig nem fogunk tudni mérkőzést nyerni. Hajtottak a srácok, az utolsó percig próbáltak gólt szerezni, de azt éreztem, ha holnapig játszunk, akkor sem leszünk eredményesek. Nem így szerettünk volna kezdeni a bajnokságot, de nincs világvége, innen csak felfelé tudunk jönni.

Szakembereink ez irányban is biztosan kielemezték az első kettő forduló tanulságait, azonban a tények makacs dolgok, s ezek alapján sajnos jelenleg nem dicsekedhetünk a helyezésünkkel. Nincs azonban idő a kesergésre, ugyanis vasárnap ismét egy fontos és egyben érdekesnek ígérkező meccs vár csapatunkra hazai pályán.

Fontos, hiszen az imént említettek ismeretében most már muszáj lenne megkezdeni a felzárkózást és itthon tartani a bajnoki pontokat, ellenkező esetben tetemessé nőhet a lemaradásunk és nem tudnánk tartani szakmai igazgatónk Tamási Zsolt által korábban említetteket a célokkal kapcsolatban, miszerint szeretnénk a jövőben is élcsapat maradni.

Érdekes abból a szempontból, hogy vezetőedzőnk Csizmadia Csaba korábbi együttese a Budafok érkezik hozzánk, így talán kijelenthető, hogy bár a keretek minden év elején alakulnak, de talán ő az a szakember, akinél jobban senki sem ismerheti a piros-feketéket. Továbbá azért is van egy kis pikantériája az előttünk álló párharcnak, mert a fővárosiakat az az Erős Gábor irányítja, akinek a neve szintén felmerült lehetséges vezetőedzőnek a nyár folyamán csapatunknál, s akivel vezetőnk a tárgyalásig is eljutott, végül azonban még sem ő lett a kiválasztott.

Mindkét szakembernek van egyébként csapatunkhoz köthető játékos múltja, hiszen Erős Gábor 2012-2014 között 39 mérkőzésen viselte kék-sárga mezünket, és ez idő alatt kettő gólt szerzett, míg Csizmadia Csaba szintén a 2012-2013-as időszakban 42 mérkőzésen öt alkalommal terhelte góllal aktuális ellenfeleink hálóját. Van tehát párhuzam e két szakember pályafutása között, így részükről is különös lehet e párosítás.    

Az 1912-ben alapított klub eddig két alkalommal szerepelt az NBI-ben, először még az 1945-46-os idényben. A csapat a 2019/2020-as szezonban az NB II második helyén végzett és 74 év után visszajutott az élvonalba, de ott nem sikerült bennmaradnia. Az MK 2016-17-es kiírásában az elődöntőig jutott, legnagyobb sikereként ugyanebben a sorozatban tavaly viszont döntőt játszott, ahol azonban alulmaradt (2-0) a Zalaegerszeggel szemben.

2023.02.12. (vasárnap) 14:00 | Győr-Gyirmót, ALCUFER Stadion | Gyirmót FC Győr – Budafoki MTE 2-1 (2-0) | Merkantil Bank Liga NB II. | 23. forduló | ÖSSZEFOGLALÓ

Az egymás elleni párharc eddigi hét találkozóját mindannyiszor a másodosztályú Merkantil Bank Ligában vívták a csapatok. 2017 november 19.-én egygólos találkozón nyertek a fővárosiak (1-0), majd 2018 május 27.-én az ALCUFER Stadionból is elvitték a pontokat (1-2). 2018 szeptember 2.-án szintén egy góllal bizonyultak jobbnak (1-0), de 2019 március 3.-án ez a sorozat gyirmóti sikerrel megszakadt (2-1), ezek után azonban 2019 november 24- én (1-1) és legutóbb 2022 augusztus 17.-én is döntetlen született (0-0). Legutóbb a tavalyi bajnoki kiírás 23. fordulójában méretett meg egymással a két csapat az ALCUFER Stadionban, amikor az első félidőben domináltunk, bő félórai játék elteltével Madarász Márk és Medgyes Zoltán találataival előnybe is tudtunk kerülni, szünet után azonban feljavult a vendégek játéka, egy óra után Fótyik Dominik révén szépíteni is tudtak, de a döntetlen kiharcolására már nem futotta erejükből. A három budafoki, kettő gyirmóti győzelem és kettő döntetlen után tehát ezen a statisztikán is szeretnénk javítani.

2022.08.17. (szerda) 19:00 | Budapest, Budafoki MTE Sporttelep | Budafoki MTE – Gyirmót FC Győr 0-0 (0-0) | Merkantil Bank Liga NB II. | 4. forduló | ÖSSZEFOGLALÓ

A bajnoki tabellára tekintve láthatjuk, hogy ellenfelünk kettő forduló elteltével kettő győzelemmel és 3-0-s gólkülönbséggel, az így szerzett hat ponttal az előkelő második helyen tanyázik, míg mi kettő vereség (ETO o: 2-3, Soroksár i: 1-0) után pont nélkül, 2-4-es gólok mellett sajnos az alsóházból várjuk a folytatást.

A Merkantil Bank liga másodosztályú küzdelemsorozatának 2023-2024-es kiírása 3. fordulójának mérkőzése, a Gyirmót FC Győr – Budafoki MTE találkozó 2023 augusztus 13-án, vasárnap  17.30-kor kezdődik a Gyirmóti Sportcentrum centerpályáján, az ALCUFER Stadionban, de azok sem maradnak le az összecsapásról, akik esetleg nem tudják a helyszínen nézni, hiszen annak eseményeit, jeleneteit az Oxygen Media felvételének köszönhetően a www.gyirmotfc.hu oldalon található linkre kattintva élőben, később a YouTube-on keresztül felvételről, valamint honlapunkon olvasható állandó szöveges tudósításunkon követhetik.

2019.11.24. (vasárnap) 17:00 | Győr-Gyirmót, ALCUFER Stadion | Gyirmót FC Győr – Budafoki MTE 1-1 (1-0) | Merkantil Bank Liga NB II. | 18. forduló | ÖSSZEFOGLALÓ