Közeledik karácsony, a szeretet ünnepe! A legtöbb helyen gondolatban már megkezdődtek az otthoni előkészületek, azonban van, ahol különböző okok miatt szomorúság árnyékolja be e meghitt napokat. Ilyen sajnos a korábban Győrben szolgáló téti tűzoltó főtörzsőrmester Józsa György családja is, hiszen a családfő idén február 9-én tragikus hirtelenséggel 41 évesen szívinfarktusban elhunyt, így felesége Éva és hét éves fia Levente idén nélküle kell, hogy meggyújtsák az adventi koszorú gyertyáit és a jézuska érkezésének is már csak ők örülhetnek.

A tragikusan elhunyt családapa gyermekkori álma volt, hogy tűzoltó legyen, ami 2002. február 1-én be is teljesült, ekkor már házasok voltak feleségével, Évával. Gyuri foglalkozásához is köthető hitvallása volt az életek mentése, ami a tűzeseteken kívül elkísérte őt a mindennapokban is egyaránt. Ennek köszönhető, hogy korábban kétszer is életet mentett szabadnaposként, ami után példás életvitele és családszeretete mellett ezért is hősként tisztelték. 19 éves szolgálati ideje alatt kimagasló, példamutató munkájáért több elismerésben is részesült. A szakemberek a tragédiáról azt mondták a feleségének, hogy ha ott áll mellette egy orvos, sajnos akkor sem lehetett volna megmenteni, hiszen olyan erős infarktust kapott.

Józsa György sportos életmódot folytatott, sokat futott, kondizott, mellette szerető családapaként rajongott kisfiáért, Leventéért, akivel sok időt töltve együtt játszott, focizott.

A tragédia hallatán sok segítséget kap a család, ami természetesen mind anyagilag, mind lelkileg is egyaránt sok erőt ad Évának, hogy a kis Leventével túl legyenek a nehéz napokon.

Nagyon sok Tét környéki és téti fiatal sportol egyesületünkben, így e nemes céltól vezérelve klubunk is összefogott és a vezetők, a szakmai stáb, valamint az élvonalbeli bajnokságban szereplő csapat tagjai adománygyűjtésbe kezdtek. Mind a térséggel, mind pedig Tét városával, annak intézményeivel és gazdasági társaságaival is kiváló kapcsolatot ápolunk. Ennek apropójaként a péntek kora délutáni órákban a téti polgármesteri hivatalban – a város elöljárójának Bánfi Lajos Úrnak jelenlétében – átadhatták a felajánlott 500.000 forintos összeget a feleségnek.

Az átadási eseményen jelen volt Tamási Zsolt szakmai igazgató, valamint a játékosok képviseletében Nagy Patrik csapatkapitány, Szegi Vince és Simon András, akik egy dedikált Gyirmót mezzel, sállal, és focilabdával is megajándékozták a feleséget Évát és a kis Leventét.

A tragédiát követő napokban az édesanya így emlékezett a történtekre:

– Semmilyen előjele nem volt a tragédiának. Azon a végzetes februári hétfőn hazajött egy favágásból, s a kezét fájlalta. Egy hozzáértő ismerősét is felhívta, aki azt gyanította, a megerőltetéstől izomgyulladása lehet – úgy is érezte, hogy az izma fáj. Egy tapaszt is tettünk rá, azt mondta, enyhült a fájdalma. Este hátrament a kazánhoz, ilyenkor gyakran tett-vett ott: kimentem hozzá, kicsit beszélgettünk. Nem sokkal később ledőltem aludni, arra riadtam fel, hogy még nincs mellettem.

– A kazánnál találtam a földön fekve: nem volt pulzusa. Azonnal hívtam a mentőket, s próbáltam az útmutatásuk alapján újraéleszteni. Hiába. A boncolásnál kiderült, hogy a bal szívkamrája megnagyobbodott, szinte azonnal meghalt.

Gyuri halála sokkolta családját, kollégáit, barátait és az egész kisvárost, mindenki szerette a tűzoltót. 

– Mindennap kijárok hozzá a temetőbe. Díszegyenruhájában temettük el, a sisakját megkaptam, otthon őrzöm a kandalló tetején. Leventének elmondtam, hogy apukája fentről figyeli őt, s nagyon büszke rá. Egymásban tartjuk a lelket. A család mellett a tűzoltók is sokat segítettek, a győri hivatásosok és a téti önkéntesek és az országos alapítványuk is: nemrégiben eljöttek, s segítettek behordani a fát. Hétköznap a munkába temetkezem, kisfiamat pedig elvittem már az oviba: addig is eltereli a figyelmünket a történtekről. Gyurcsi életeket mentett, de őt nem menthettük meg.