Mindenekelőtt egy kis múltidézéssel kell kezdenünk e visszapillantó sorokat, hiszen az egyetemes és a magyar labdarúgás történetében is nagy nap volt 1993 február 23.-a, amikor a hatvanas években megszűnt gyirmóti labdarúgást igazi sportszerető emberek új életre keltették, és hivatalosan megalakult a Gyirmót SE. Az egykori körzeti csoportokból indulva, sikert-sikerre halmozva sorra nyerte a mérkőzéseket és gyűjtötte a bajnoki címeket az akkori együttes, hogy aztán a megyei bajnokságokon, a Szabad-Föld Kupa győzelmen keresztül a közelmúltban a legfelsőbb osztályban is megmérethessen. E tekintetben is fontos volt, hogy most hazai pályán győzelemmel éljük meg ezt a jubileumot, és köszönetet mondva kívánjunk Boldog Születésnapot egyesületünknek, s mindazoknak, akik sportvezetőként, játékosként, vagy akár a háttérben, a kiszolgáló személyzet bármely tagjaként részesei voltak ennek a három évtizedes sikertörténetnek. Igen, nem tévedés, mindenképpen annak kell neveznünk, hiszen a körzeti osztályokból indulva háromszor nyertük el a jogot, hogy az élvonalban is szerepelhessünk, amiből kettőször éltünk is a lehetőséggel. Az elsőnél Kiprich József, ezt követően ifj. Bene Ferenc, míg harmadik alkalommal jelenlegi mesterünk, Csertői Aurél szakmai irányítása mellett sikerült kis csapatunk életében a nagy eredmény.

Az elmúlt fordulóban tehát győzelemmel köszönthették a jelen főszereplői mindazokat az elődöket, akik nélkül nem tarthatna itt a gyirmóti labdarúgás. Pedig tudtuk, hiszen a korábbi mérkőzéseken is tapasztalhattuk, hogy nagyon nehéz csatákat kell a pályán megvívni a kiesés ellen menekülő, s így az életéért küzdő csapatokkal, lásd akár a korábbi Dorog elleni hazai, vagy a Békéscsabával szembeni idegenbeli találkozókat egyaránt. Vezetőedzőnk, Csertői Aurél is önkritikusan értékelt most a lefújás után, miszerint vezetésünk után kissé ráültünk az eredményre, de ha pontosabbak vagyunk, akkor az első kontrából lezárhattuk volna a mérkőzést, nem kell a végére várni, de a három pont megszerzése volt a legfontosabb.

Az imént említett hátsó régióban szereplő csapatok után azonban a következő forduló hétfői záró napján meglehetősen nehezebbnek ígérkező feladat vár játékosainkra, ugyanis a listavezető Diósgyőr vendégei leszünk, azonban ez sem jelenti azt, hogy feltartott kezekkel érkeznénk, hiszen megbirkózott már együttesünk korábban is hasonló kihívásokkal. A piros-fehérek biztosan kettőzött erővel fognak játszani, hiszen szeretnék szurkolóiknak is bizonyítani, hogy az elmúlt forduló Borsod vármegyei rangadóján, Kazincbarcikán az egy gólos mérkőzésen elszenvedett vereség csak kisiklás volt. Ellenfelünk az eddigi 25 fordulóban tizennyolcszor került ki győztesen, egy döntetlen mellett hatszor volt kénytelen fejet hajtani aktuális ellenfelével szemben, s az 50-22-es gólkülönbsége mellett így 55 pontot szerezve a tabella élén állhat. Mi ezzel szemben a tizenkettő siker, a hat pontosztozkodás és a hét vereségen belül 41-28-as gólmutatóval rendelkezünk, s így 42 pontot kiérdemelve jelenleg a dobogó harmadik fokáért harcban állva, a negyedik helyről várjuk a rangadót.

Az utóbbi öt találkozójukból négyet megnyertek (Soroksár i: 0-5, Tiszakécske o: 1-0, Ajka i: 0-1, PMFC o: 3-2), majd a már említett kazincbarcikai derbin botlottak (Kazincbarcika i: 1-0), míg mi szerencsére ismét jól szerepelünk tavasszal, hiszen az első kettő találkozó döntetlenjei (Dorog o: 1-1, Békéscsaba i: 1-1) után három győzelem (Budafok o: 2-1, MTE i: 1-2, Kozármisleny o: 2-0) következett, így egészséges önbizalommal párosuló jó hangulatban utazunk a borsodi rangadóra.

Vezetőedzőnk Csertői Aurél szerint is nagyon erős csapat a Diósgyőr, de a labdarúgásban szerencsére nem mindig a realitás érvényesül és néha nem az esélyesebb nyer, papírforma szerint nem mi vagyunk a favoritok, de ennek ellenére megpróbáljuk megnyerni a találkozót.  

Az egymás elleni mérleg majdnem kiegyenlített, hiszen a 2016 szeptember 10.-én játszott élvonalbeli találkozónk hazai, Marcal-parti sikert hozott (1-0), majd 2016 december 10.-én Miskolcon a piros-fehérek örülhettek hasonló arányban (1-0), ezután 2017 május 6.-án következett egy döntetlen az ALCUFER Stadionban (1-1), míg 2022 szeptember 5.-én, immár másodosztályú találkozón Gyirmóton vendégsiker (1-2) született. A hazai pályán elért eredmények alapján a Diósgyőr a 2., míg mi a 12. az idegenbeli rangsorban pedig leendő ellenfelünk az élen áll, mi pedig mögötte, másodikként követjük.

A Merkantil Bank liga másodosztályú küzdelemsorozata 26., fordulójának mérkőzése, a Diósgyőri VTK – Gyirmót FC Győr találkozó 2023 március 6.-án, hétfőn 19.00.-kor kezdődik a miskolci DVTK Stadionban, de nem maradnak le az összecsapásról azok  sem, akik esetleg nem tudják azt a helyszínen nézni, hiszen a találkozót a Magyar Televízió M4 Sport csatornája élőben közvetíti, mind e mellett a rangadó eseményeit, jeleneteit honlapunkon olvasható állandó szöveges tudósításunkon is követhetik.