Korosztályos Eb bronzérmes játékossal erõsödtek – Nagyhalat fogott a Gyirmót FC! – interjú Lengyel Dániellel

Nagy utat tett meg Békéscsabáról Lengyel Dániel, az U17-es, illetve az U19-es korosztály Eb ötödik és harmadik helyezettje. A fiatal védõ egy évet húzott le a Viharsarkon, ám a napokban Gyirmótra igazolt, hogy új csapatával rövid idõn belül bajnoki címet ünnepelhessen. A váltás okáról, a békéscsabai idõszakról kérdeztük a játékost, miközben kicsit nosztalgiáztunk az utánpótlás válogatottban szerzett emlékekrõl.

Lengyel Dániel

születés: 1989.03.01.

poszt: hátvéd

profi klubjai: Haladás, BFC Siófok, Békéscsabai Elõre, Gyirmót FC

Sikerei: U19-es Európai bajnoki harmadik. és ötödik helyezett

Lengyel Dániel a 2012/13-as szezonban az NB II keleti csoportjában vitézkedõ Békéscsabai Elõre 1912 SE csapatát erõsítette. A szezont a lila-fehérekkel a dobogó harmadik helyén zárták. A napokban érkezett a hír, hogy a fiatal védõ klubot vált, és a következõ szezonban már a Gyirmót FC-t mezében láthatjuk. A játékost kérdeztük a részletekrõl.

Miért pont a Gyirmótra esett a választás?

Alapvetõen maradni szándékoztam Békéscsabán, mert jól ment a játék, a csapatnál megbecsültek, így marasztaltak is. A párom azonban most diplomázott, és Nyugat- Magyarországon fog dolgozni. Ez csak az „utolsó” pillanatban derült ki, ami azt jelentette volna, hogy gyakorlatilag nem tudtunk volna találkozni a következõ egy évben. Ekkor került képbe a Gyirmót, és mivel hasonló célokért lehet küzdeni ebben a klubban is, mint Békéscsabán, örömmel jöttem. Az külön értéke a klubnak, hogy Sisa Tibor a vezetõedzõ, akivel ily módon újra együtt dolgozhatunk. A klub körül tapasztalt körülmények pedig minden várakozásomat felülmúlták mind az infrastruktúrában, mind a szervezettségben. Korábban is csak jókat hallottam arról, milyen profi körülmények között folyik a munka Gyirmóton. Errõl most saját szememmel is meggyõzõdhettem.

Mit tudsz új csapatodról? Vannak ismerõs arcok az öltözõben?

Igen, vannak játékosok, akikkel a múltban rövidebb-hosszabb ideig együtt játszottam, például Oross Mártonnal és Nagy II Gábor a Haladásban. Lázár Patrikkal pedig most télen az NB II-es válogatottban szerepeltünk együtt. Természetesen rajtuk kívül is szinte mindenkit ismerek, ha egyelõre még nem is személyesen.

Mikor kezdõdik meg Gyirmóton a felkészülés? Mikor kell edzésbe állnod?

A felkészülés már június huszonnegyedikén elkezdõdött. Sajnos egyéb kötelezettségeim miatt nem tudtam idõben elkezdeni az edzéseket, de a mai nap (július elsején, hétfõn) már én is ott leszek a pályán.

A Vasas, az MTK, a Haladás, a Siófok és a Békéscsaba után, most Gyirmóton bizonyíthatsz. Mit vársz magadtól a következõ szezonban?

Szeretnék minél többet pályán lenni, ami nem lesz könnyû, hiszen minden posztra van éppen elég jelentkezõ. Ezen felül kiegyensúlyozott, jó játékot várok magamtól.

Mik az elvárások a következõ szezonra? Mivel lennél elégedett az idény végén?

Természetesen kimondva kimondatlanul egy olyan csapatnak, mint a Gyirmót rövid vagy középhosszú távon a feljutás lehet a célja. Így csak az elsõ vagy a második hely valamelyikével leszek elégedett.

Legutóbb békéscsabai színekben huszonnégy mérkõzésen léptél pályára kezdõként – védõ létedre két gólt jegyeztél – a csapat pedig a harmadik helyen zárta a szezont. Hogyan tekintesz vissza a 2012/13-as szezonra?

Az, hogy a csapat a harmadik helyen zárta az idényt nem mondható rossz eredménynek. Viszont a félszezon végén még három ponttal vezettünk a riválisok elõtt… Így mondhatjuk azt, hogy több lett volna a csapatban, amit sajnos a tavaszi szezonban nem sikerült kihozni… Egy szó, mint száz kicsit csalódott vagyok, hogy nem sikerült bajnokságot nyernünk a Békéscsabával.

Milyen emlékezetes pillanatot tudnál kiemelni a csabai idõszakból?

A Vasas elleni idegenbeli kupameccs drámai véghajrája az egyik, ami számomra emlékezetes marad. Egy másik jelentõs momentumként pedig az elsõ mérkõzésemet emelném ki a klub színeiben, amikor a Mezõkövesd ellen játszottam szinte órákkal azután, hogy Siófokról Békéscsabára szerzõdtem.

Milyen szájízzel távoztál Békéscsabáról?

Csak pozitív dolgok jutnak eszembe, amikor Békéscsabára gondolok. Nagyon sok jó embert ismertem meg, mind a pályán belül, mind a pályán kívül. Szembetûnõ az emberek fociszeretete. Rendszeresen megállítottak minket az utcán, és érdeklõdtek a friss információkról. Nehéz döntés volt otthagyni ezt a várost.

Szoktál még nosztalgiázni az U17-es, illetve az U 19-es korosztályban elért EB 5. és 3. helyezésrõl? Õrzöl olyan emlékeket abból az idõszakból, amire a mai napig szívesen emlékszel vissza?

Természetesen rengetegszer eszembe jut ez az idõszak, és nagyon sok kedves emlék fûz ahhoz a pár évhez, amíg mindez lezajlott az életemben. Sok helyre eljutottam, ahova egyébként valószínûleg soha nem lett volna lehetõségem. Nagyon összetartó közösség volt az a csapat, amit mutatnak az elért eredmények. Volt szerencsém együtt játszani a teljesség igénye nélkül: Koman Vladimirrel, Németh Krisztiánnal, Debreceni Andrással, Gulácsi Péterrel, Dudás Ádámmal, illetve farkasszemet néztem ellenfélként Bojan Krkic-csel az AC Milan-ból, Cesar Azpilicueta-vel a Chelsea-bõl, Ignacio Camacho-val a Málaga-ból és még számos olyan játékossal, akik ma már Európa top bajnokságaiban játszanak.

(https://www.kisalfoldfoci.hu/tartalom/cikk/245639_nagyhalat_fogott_a_gyirmot_fc_interju_lengyel)