Vágó Attila együttese az õsszel kezdõdõ világbajnoki selejtezõkre készül, ezen a héten két edzõmérkõzésen lép pályára a walesiek U19-es együttese ellen. Wales lesz a házigazdája az augusztusi U19-es Európa-bajnokságnak, így a korosztályos válogatottjuk szakmai stábja igyekezett minél nehezebb ellenfeleket választani a felkészüléshez. A magyar és a walesi válogatott márciusban, a portugáliai Algarve Kupán döntetlent játszott egymással, a britek akkori keretének mintegy fele most is tagja az U19-es válogatottnak.

A magyar válogatott átlagéletkora alig lesz magasabb, mint a walesieké, mert az együttes gerincét alkotó játékosok mellé Vágó Attila a korosztályos csapatokból hívott meg labdarúgókat. Ott van a keretben például Kaján Zsanett és Szabó Viktória, akik a hét elsõ felében még az U17-es válogatott telki tornáján léptek pályára három meccsen, míg Zeller Dóra, Palkovics Nóra, Mosdóczi Evelin és Csiszár Henrietta a tavaszi U19-es elitkörben szerepelt csapatnak voltak az alapemberei.

A keret tagja egy nagy visszatérõ, Rácz Zsófia is, aki legutóbb szeptemberben, a bolgárok 9-0-ás legyõzése alkalmával szerepelt a válogatottban, majd nem sokkal késõbb keresztszalag-szakadást szenvedett, és hét hónapot volt kénytelen kihagyni. Azóta áprilisban játszott elõször klubcsapatában, a német másodosztályú Lübars együttesében, talán nem véletlen, hogy ezt követõen a gárda remek hajrával felzárkózott a tabella alsó régiójából a középmezõnyhöz.

– Hosszú és kemény rehabilitáció után sikerült visszatérnem a klubcsapatomban, most már szinte tökéletes a lábam, de a formám visszanyeréséhez még kell egy kis idõ. Nagyon örültem, hogy máris meghívót kaptam a válogatottba, az elsõ közös napok után jó látni, hogy remek a hangulat, úgy érzem, a fiatalok és a rutinos játékosok sikeres csapatot alkothatnak. Az újoncok nagyon motiváltak, szeretnének bizonyítani, ez mindenképpen elõreviszi a csapatot, a vb-selejtezõkre ütõképes kis társaság alakulhat ki – mondta Rácz Zsófia, aki folytatja légiós karrierjét, hamarosan újabb egy évre szóló szerzõdést ír alá német klubjával.

Vágó Attila a mérkõzést elõtt kiemelte: szeretne versenyhelyzetet teremteni minden poszton a válogatottnál, ezzel is a lehetõ legjobb teljesítményre sarkallva a játékosokat.

– Továbbra is igyekszünk felmérni, hogy kik azok a játékosok, akikre a hamarosan kezdõdõ tétmérkõzéseken számíthatunk – mondta az mlsz.hu-nak a szakvezetõ. – A bajnokságunk egyelõre nem a legerõsebb, de olyan ellenfelekkel kell megmérkõznünk az elõttünk álló sorozatban, amelyek játékosai kimondottan erõs bajnokságokban edzõdnek. Ezért kiemelt jelentõsége van a válogatott meccseknek, mert a játékosok egyedül itt alkalmazkodhatnak a nemzetközi mezõnyben megkövetelt követelményekhez. A walesi együttes keretének közel fele a felnõtt válogatottban is játszik, ezért erõs ellenfélre számítok, ugyanakkor bízom benne, hogy két gyõzelemmel zárjuk a hetet. Nálunk is lehetõséget kapnak a fiatalok, a célom az, hogy versenyhelyzetet alakítsak ki a futballisták között, mert ez minden kerettag számára plusz motivációt jelent.

A magyar válogatott pénteken 17.00 órától Gyirmóton mérkõzik meg a walesiekkel, majd vasárnap 11.00 órakor Lipóton rendezik a “visszavágót”.

(mlsz.hu)