A labdarúgó NB I első két tavaszi fordulója után már látni, milyen hatásai vannak annak, hogy több klub téli felkészülési terve is teljesen felborult a koronavírusos megbetegedések miatt.

Az NB I-ben három olyan csapat van, amelyik eddig mindegyik tavaszi bajnoki meccsét megnyerte. A Puskás Akadémiának volt egy elmaradt mérkőzése a Ferencváros ellen, így három mérkőzést is játszott már, az FTC-t és a Mol Fehérvárt 1–0-ra, a Mezőkövesdet 2–1-re győzte le és élre állt a tabellán. A Paks a ZTE-nek (3–2) majd az FTC-nek (3–0) is három gólt lőtt, és mindkét találkozón három pontot szerzett. A két csapatban közös, hogy egyiknél sem okozott a télen jelentős fennakadást a járványhelyzet a téli felkészülési programban. A felcsútiak Spanyolországban, a paksiak Törökországban hangoltak a folytatásra és több edzőmeccset is tudtak játszani.

A sorból kilóg a két 1–0-s győzelemmel (mindkét gól 11-esből született) kezdő Gyirmót FC Győr, amelynél a rajt előtt arról beszélt Csertői Aurél vezetőedző, hogy a tervezett munkának csak a tíz százalékát tudták elvégezni a téli felkészülés során a sorozatos megbetegedések miatt. Viszont a Gyirmótnak szerencséje volt a sorsolással, mert két olyan fővárosi klub ellen kezdett, melyeknél szintén sok gondot okozott a koronavírus-járvány.

A Puskás Akadémia és a Paks mellett a Kisvárda is elégedett lehet a téli felkészülésével, hiszen el tudott utazni a csapat a törökországi Sidébe, ahol három edzőmeccset is játszott, és talán ennek is köszönhető, hogy a Debrecen és a Honvéd ellen, két meccsen négy ponttal tudott rajtolni.

Azon csapatok közül, melyek külföldön tudtak készülni, egyedül az utolsó, 12. helyen álló MTK nem nyert még meccset. A kék-fehérek is Törökországban edzőtáboroztak, és a felcsúti, kisvárdai és paksi példához hasonlóan náluk sem okozott nagyobb fennakadást a járvány, viszont az MTK-nál jelentősen átalakult a keret, és Márton Gábor vezetőedző sem dolgozik régóta a csapattal. Kilencen távoztak és ugyanennyien érkeztek az együtteshez, amely az első két tavaszi meccsén egy pontot szerzett: Mezőkövesden ikszelt (1–1), majd 2–0-ra kikapott otthon a ZTE-től.

A másik oldalról nézve: a tavaszi folytatásra itthon készülő csapatok közül – melyeknél kivétel nélkül nagy gondot okozott a koronavírus-járvány, sok játékos hiányzott a téli edzésekről – a Gyirmóton kívül csak a DVSC nem kapott még ki az idén. A debreceniek a nagy napot kifogó Hrabina Alex védéseinek nagyban köszönhetően játszottak gól nélküli döntetlent odahaza a Kisvárdával, majd megverték idegenben a Fehérvárt (2–1), amely a Honvédhoz, a Ferencvároshoz és a Mezőkövesdhez és az Újpesthez hasonlóan kénytelen volt lemondani a télre tervezett külföldi edzőtábort.

A felsoroltak közül a Fehérvár, a Honvéd, illetve az Újpest kezdett két vereséggel, utóbbi egyetlen edzőmeccset sem játszott a télen, és sokáig új játékost sem igazolt, miközben voltak távozók, és az új vezetőedző, Milos Kruscsics is a téli felkészülés közben érkezett.

Ugyanakkor nem csak az NB I-ben figyelhető meg, hogy azok a csapatok kezdték jól az idényt, melyeknek nem borult fel jelentősen a felkészülési terve, és külföldre is el tudtak utazni. Remekül rajtolt például a Nyíregyháza, amely a törökországi felkészülés után előbb a Tiszakécskét, majd hétfőn a Haladást is megverte. De a külföldön készülő csapatok közül a DVTK-nak, a Szegednek és a Siófoknak is van már győzelme. A Pécsi MFC pedig a Nyíregyházához hasonlóan kétszer nyert már (a Szentlőrinc és a Budaörs ellen is 1–0-ra), pedig az első tavaszi forduló előtt még szerettek volna halasztást kérni a baranyaiak, mert a csapat és a stáb tagjai közül 12-en is megfertőződtek Törökországból hazatérve. 

forrás nemzetisport.hu

https://www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/nb-i-puskas-afc-paks-kisvarda-jo-felkeszules-utan-jo-rajt-2875363