Bő egy hónappal súlyos fejsérülése után nagyjából 80 százalékos állapotban érzi magát Helembai Márk, aki kedvező esetben januárban térhet vissza a Gyirmót edzéseire.

A 19 éves védő a Merkantil Bank Liga 9. fordulójában játszott Gyirmót–Nyíregyháza mérkőzés 8. percében fejelt össze egyik ellenfelével, négy helyen betört a koponyája, és csak millimétereken múlt, hogy nem történt agyi sérülése és így nem kellett megműteni. Tíz napot töltött a kórházban, ahol eleinte mesterséges kómában tartották, a teljes felépülés várhatóan hat-nyolc hétig fog tartani.

Az eset az alábbi videón 19:15-től látható, de megtekintését csak erős idegzetűeknek ajánljuk!

Helembai Márk az M1-nek nyilatkozva elmondta, a mérkőzés napjából csak arra emlékszik, hogy bemelegítés előtt az öltözőben tisztítja a cipőjét, az ütközésről, sőt, az azt követő két napról egyáltalán nincsenek emlékei. Magát az esetet „legalább tízszer” visszanézte, főleg az első napokban, hogy egyáltalán tudja, mi történt vele.

„A 8. percben történt mindez, visszanéztem az előző hetet is a mérkőzésből, nagyon furcsa volt látni, hogy előtte is voltak passzaim és cseleim, beadásaim, nem is tudnám leírni, hogy milyen érzés volt bennem” – fogalmazott.

A fiatal futballista kiemelte, hogy a kórházban az orvosoktól és az ápolóktól is nagyon sok segítséget kapott, és a csapattársai is folyamatosan látogatták. „Annyi szeretetet kaptam és annyi segítséget, hogy sokkal könnyebb volt feldolgozni azt, ami velem történt – mondta. – Rengetegen aggódtak értem, a korábbi csapataim mellett olyanok is, akikkel addig soha nem beszéltem. Rengetegen próbáltak segíteni, és azt gondolom, hogy az a rengeteg szeretet és támogatás, amit kaptam, olyan sokat tudott segíteni az állapotomon, hogy azért tartok itt, ahol tartok.”

A rehabilitáció elején elmondása szerint az volt talán a legnehezebb, hogy „helyre kellett rakni” a beszédét, eleinte minden nap járt hozzá logopédus, most már csak háromnaponta. A sérülés után az evőeszköz megfogását és a fogmosást is újra kellett tanulnia.

„Legalább két-három hét volt, mire azt mondtam, hogy nagyjából 70-80 százalékos vagyok. Azóta is érzem a javulást, csak most már sokkal kisebb léptékekben, mint az elején, de szerencsére most már nincsen olyan problémám, ami az elején megmutatkozott” – mondta.

Hozzátette, egyre jobban van, nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is jól érzi már magát, a mindennapja azonban „unalmasan” telnek, mivel a pihenésen kívül semmi mást nem csinálhat. „Mivel a koponyámnál lévő egyik csont az agyam felé tört be, semmilyen mozgást nem csinálhatok addig, amíg nem forr össze, így az ülésen és a fekvésen, valamint a családdal való társasjátékon kívül más nem is csinálhatok” – osztotta meg az M1 stábjával.

A vele ütköző Farkas Bendegúzra egyáltalán nem haragszik, hiszen nem szándékosan okozott neki sérülést, mindketten a labdát szerették volna elfejelni.

„Most már csak a visszatérésemre koncentrálok, akár az is elképzelhető, hogy a januári vizsgálatok után azt tudja mondani nekem az orvos, hogy elkezdhetek egy kicsit edzeni a csapattal. Már tudatosítottam magamban, amit az orvos is mondott, hogy ha most elkezdenék mozogni vagy valamit csinálni, azzal olyan károsodást tudnék az agyamban okozni, ami után soha többet nem is focizhatnék. Innentől kezdve teljesen mindegy, hogy mennyit kell kihagynom, mert onnan tudom majd folytatni, ahol abbahagytam” – mondta Helembai Márk, aki visszatérése után nem fog fejvédőt használni a pályán. „Azt mondták, hogy azon a részen, ahol a sérülés történt, ott lesz majd a legerősebb a koponyacsontom, így az orvos elmondása szerint semmit nem fogok érezni abból, ami velem történt” – indokolta döntését.

A 19 éves futballista úgy véli, a jövőben nem lesz óvatosabb a pályán a sérülés hatására. „A futballban benne vannak a sérülések. Ahhoz, hogy jó focista legyek, ahhoz minden párharcba úgy kell belemennem, mint eddig és nem kell érdekeljen, hogy mi történt velem.”

Forrás:m4sport.hu