Október 4-8. között Gyirmóton rendezik meg a 2023 WUSV Világbajnokságot, a német juhászkutyák legnagyobb megmérettetését. Az eseményről sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

Az eseményre eljött Radnóti Ákos alpolgármester, aki azt mondta: örül, hogy ebben az évben több olyan sportrendezvényt tudnak tartani, ami az elmúlt években nem volt. Példaként említette a shotokan karate világbajnokságot, a rally-t és a jövő héten kezdődő német juhászkutya világbajnokságot. Utóbbi várhatóan azért is lesz látogatott Győrben, mert nagyon sok a kutyatartó és az állatbarát. Az alpolgármester kiemelte: szép környezetben, méltó körülmények között tudják megrendezni a versenyt, ezért köszönet illeti a stadion tulajdonosait. Az önkormányzat pedig minden olyan sporteseményt támogat, amely üde színfoltot jelent városunk életében, így természetesen a világbajnokságot is.

Mészáros Máté, a WUSV 2023 VB szervező bizottságának társelnöke és szakmai felelőse köszönetet mondott az önkormányzat támogatásáért, valamint dr. Dézsi Csaba András polgármesternek, aki az esemény fővédnökségét vállalta.

A társelnök szerint óriási mentális hatása van annak, hogy emberek és kutyák közösen sportolnak a szabad levegőn, talán ezért is annyira népszerű ez a sport.

A WUSV egyébként a világ legnagyobb fajtaszövetsége, hiszen a törzskönyvezett kutyapopuláció egyharmada német juhász, tehát a legelterjedtebb a Földön. A szövetségnek 92 tagországa van, ebből 36 ország – Afrika kivételével valamennyi földrészről – képviselteti magát a győri világbajnokságon. Ausztráliából három kutya is indul, ez kuriózumnak számít a sport történetében. A résztvevők között tajvani, libanoni, amerikai, japán, izraeli és kuvaiti versenyzők is rajthoz állnak. Hazánkat öt versenyző és két tartalék képviseli, közülük ketten vármegyénkbeliek. A szervezők 400-500 kutyát várnak Gyirmótra, több mint a felük külföldi országokból érkezik.

A verseny négy pályán, egyszerre négy kutyasport bemutatásával zajlik majd. Az obedience, az agility, a kiállítás, valamint a főpályán az IGP világbajnokság. Utóbbi tulajdonképpen egy három ágazatú munkakutya verseny. Azért nevezik a sportok királynőjének, mert mindhárom ága külön idegtípusú kutyát kíván, s rendkívül nehéz egy állatban, és az emberrel alkotott teamben megvalósítani.

A világbajnokság öt napig tart. A csapatok már vasárnap megérkeznek, regisztráció és szigorú orvosi vizsgálat várja őket, hiszen csak teljesen egészséges ebek léphetnek a pályákra. Kedden fél négykor egy látványos megnyitóval veszi kezdetét a program. Az összes csapat felvonul a nemzeti lobogóikkal, saját egyenruhájukban. A verseny szerdán reggel indul az IGP-vel, őrző-védő és engedelmességi ágakban és folyamatosan tart egészen jövő vasárnapig. Az agility bajnokság október 7-én és 8-án zajlik, az obedience és a kiállítás pedig 7-én.

Jegyek online, elővételben és helyben is megvásárolhatók. Lehet venni napi, hétvégi és heti belépőket. Tizennégy év alatt ingyenes a belépés.

Forrás:gyorplusz.hu

Galéria: Ács Tamás