Megnyerte harmadik csoportmérkõzését is az ETO, így a Rába-parti alakulat jutott tovább a bajnokcsapatok számára kiírt UEFA Futsal Cup gyõri selejtezõcsoportjából. A bajnoki elsõség és a kupagyõzelem után a zöld-fehérek ismét sporttörténelmet írtak. Gyõri együttes ugyanis nem jutott még idáig a futsalcsapatok legrangosabb nemzetközi mezõnyében.


Helvécia Futsal London-Rába ETO 2-7 (0-4)

Gyõr, UEFA Futsal Cup selejtezõ, 3. forduló, 1500 nézõ.

V.: Kinov (bolgár), Gutierrez (spanyol), Anninos (görög).

Helvécia: Guimaraes – Lisboa, Neubecker, Moraes, Camargnani. Cs.: Lima, Gomes, Oliveira, Abreau, O’ Connor, Dickinson. Edzõ: Wilson Ronaldo Negrao.

Rába ETO: Balázs – Gyurcsányi, Lódi, Madarász, Amrani. Cs.: Neris, Dróth, Al-Ioani, Harnisch, Peczár, Tóth Sz. Edzõ: Paco Araujo.

Gsz.: Gomes (28.), Neubecker (40.), ill. Madarász (1., 3.), Amrani (5.), Al-Ioani (9., 36., 39.), Gyurcsányi (21.)

A csoportelsõségért, vagyis a továbbjutásért lépett pályára az UEFA Futsal Cup gyõri selejtezõjének zárónapján a százszázalékos Rába ETO és a szintén hibátlan Helvécia London. A magyar bajnok, ahogy az várható volt magabiztosabban szerepelt a tornán, gólkülönbsége is jobb volt a riválisánál, így már egy döntetlen is elég lett volna Gyurcsányiéknak a továbblépéshez.

1. p: Máris vezet az ETO! Madarász szerzett erõszakosan labdát, maj pár lépésrõl a kapuba továbbított. 0-1.
2. p: Gyurcsányi a bal szélen egy remek csel után pörgetett az oldalhálóba.
3. p: Gyurcsányi indította Madarászt, aki az átvétellel becsapta a Helvécia kapusát, majd a hálóba gurított. 0-2.
5. p: Újabb gyõri gól: egy beadás után Amrani 8 m-rõl bombázott a kapuba. 0-3. Nagyszerûen kezdett az ETO!
6. p: Lódi szabálytalankodott, s ezért sárgát kapott. A másik oldalon Moraes ugyanerre a sorsra jutott.
7. p: Egy gyors hazai kontra végén Madarász utolsó passza nem sikerült, így oda lett a helyzet.
8. p: Balázs tenyerelte ki Oliveira szabadrúgását.
9. p: Három gyõri vihette kapura a labdát, a kijátszott helyzet végén Al-Ioani továbbított a kapuba. 0-4.
10. p: Ellenálhatatlanul játszik a magyar bajnok. Nerist az ellenfél hatosánál csak szabálytalanul tudták megállítani.
12. p: Remek a hangulat, folyamatosan az ETO támad, Guimaraesnek több bravúrt is be kellett mutatnia. Közben elérte az öt szabálytalanságát a Helvécia. Guimaraes pedig reklamálásért sárgát kapott.
13. p: O’ Connor megrúgta a kifutó Balázst, ez is sárga. A hatodik fault miatt kisbüntetõ jár az ETO javára. Neris lövését azonban hárította  a kapus.
16. p: Eddig minden a gyõri elvárásoknak megfelelõen alakul. Biztosan vezet az ETO. Paco Araujo enek ellenére idõt kér.
18. p: Gyurcsányit lökte fel Moraes még a gyõri térfélen, teljesen feleslegesen. Újabb kisbüntetõ: Neris azonban fölé vágta a labdát. Leállt a gólgyártás.
20. p: Lima 9 m-es szabadrúgását spárgázta szögletre Balázs. Ez elõtt Gyurcsányi adhatott volna közére, ahol két gyõri állt üresen, a beadást azonban lefületet az angol kapus.
Vége az elsõ félidõnek. Az ETO magabiztosan vezet.

Fantasztikusan kezdte az elsõ játékrészt a magyar bajnok. Madarász elsõ másodpercekben szerzett gólja kellõen megadta ehhez az alaphangot. A gól után is támadásban maradt az ETO, a gyõri csapat sorra alakította helyzeteit, már az 5. percben három góllal  vezettek Gyurcsányiék. Sokat nem kellett várni a következõ találatra sem, ám ezután kissé megtorpantak a helyzetek kihasználásban a Rába-partiak. Sajnos két kisbüntetõ is kimaradt, pedig akkor még megnyugtatóbb elõnnyel vonulhattak volna pihenõre a zöld-fehérek.

Elkezdõdött a második játékrész.
21.p. Úgy kezdi a félidõt az ETO, ahogy az elsõ játékrészt: góllal! Gyurcsányi 7 m-rõl, középrõl, kapásból lõtte a labdát a kapuba. 0-5.
A nézõtéren itt van Csányi Sándor az MLSZ elnöke és Németh Krisztián a Liverpool játékosa is.
23. p: Gyurcsányi a jobb szélrõl lõtt kapura, az erõs lövés a kapufán csattant.
25. p: A kifutó Guimaraes szabálytalankodott Madarásszal, aki így nem tudta tovább vinni a labdát.
27. p: Lehozta a kapusát a Londodn, így próbálnak meg faragni az eredményen. Ez azt jelenti még nem adta fel az ellenfél.
28. p: Szépített a Helvécia. Gomes a jobb oldalról emelt a léc alá. 1-5.
30. p: Amrani szerzett labdát ám, ahelyett, hogy passzolt volna, az üres kapu felõ lõtt, ám a labda elakadt egy visszafutó védõben.
34. p: Magabiztosan õrzi az elõnyét az ETO, javarészt a zöld-fehéreknél van a labda, hiába játszik támadásainál vészkapussal a Helvécia.
Öt perc van hátra, nincs veszélyben a hazai csapat gyõzelme.
36. p: Peczár nagy helyzetben közelrõl emelt a kapu fölé. Camargnani egyszerûen megsimogatta a játékvezetõt, sárga lett a jutalma.
36. p: Végre újabb gyõri gól: Madarász indítása után Al-Ioani tekert a kapuba a kimozduló Guimaraes mellet. 1-6.
37. p: Neris hatalmas lövése zúgott el a bal kapufa mellett.
39. p: Al-Ioani csapott le a labdára, majd saját térfelérõl az res kapuba emelt. 1-7.0. p: Neubecker lõtt egy kapufát, az sem lett volna gond, ha beakad a lövés, annyival vezet az ETO.
40. Zúg a szép volt fiúk! Közben szépített a Helvécia. 2-7.
Vége a mérkõzésnek! Csoportelsõ a gyõri együttes és készülhet a szeptemberi csehországi második körre.

Az ETO nagyon jól kezdett, s már az elsõ félidõben jelentõs elõnyt harcolt ki. A folytatásban sem forgott veszélyben a hazaiak gyõzelme, akik megérdemeleten nyertek, s lettek veretlenül a torna gyõztesei. A bajnokság és a kupagyõzelem után a zöld-fehérek ismét sporttörténelmet írtak. Gyõri együttes ugyanis nem jutott még idáig a futsalcsapatok legrangosabb nemzetközi mezõnyében.

A csoport végeredménye: 1. Rába ETO 9 pont, 2. Helvécia Futsal London (angol), 6 pont, 3. MNK Croatia 97 Appenzell (svájci) 3 pont, 4. FC Encamp (andorrai) 0 pont.

Így látták a fõszereplõk

A szakvezetõket és két játékost kérdeztünk, õk hogyan látták az utolsó csoportmérkõzést. Videók rovatunkban nézze meg hogyan értékelt a mérkõzés után az elsõ gól szerzõje, Madarász János és a gyõriek másik játékosa, Harnisch Ákos.


Paco Araujo: – Nem volt egy egyszerû mérkõzés ez sem, tudtuk hogy ellenfelünket jó játékosok alkotják, akik  nagy ellenállást fognak tanúsítani. Meg is nehezítették a dolgunkat, mégha a végeredmény nem is errõl árulkodik. Gratulálok a játékosainknak, akik két hónapja folyamtosan keményen dolgoznak. Köszönöm mindenkinek a klubnál, aki ebben a sikerben szerepet vállalt. Utoljára, de nem utolsó sorban külön köszönöm a nézõközönség, a szurkolóink odadaó biztatását, amellyel három napon keresztül megtiszteltek bennünket.

Negrao Wilson Ronaldo, a Helvécia edzõje: – Tudtuk, hogy a hazai csapat erõs ellenfél lesz. Mi idegesen játszottunk és ez gólokban is megmutatkozott. Ettõl függetlenül el kell ismernünk, a jobb csapat  gyõzött és mi még nem tartunk ott, ahol az ETO. Andorrában van egy mondás, miszerint a túlerõvel szemben mindenki tehetetlen. Nos, valahogy mi is így jártunk. Gratulálunk a gyõztesnek és kívánjuk, hogy a következõ körbõl is jusson tovább.

Gyurcsányi Zsolt: – Nehéz felkészülésen vagyunk túl, úgy érzem három jó mérkõzést jástzottunk. Az elsõn talán elõfordultak hibák, ám mindenképp megérdemelten jutottunk tovább. Az új edzõnek köszönhetõen egyr többet fejlõdünk, két-három hónap múlva pedig még több varációt alkalmazhatunk. Óriási önbizalommal várjuk a következõ fordulót, ahonnan természetesen tovább szeretnénk lépni.

Camargnani Leonardo Sampio, a Helvécia brazil légiósa: – Három éve kerültem Angliába, s ugyan voltam már bajnok, nayg álmom volt, hogy ebben a sorozatban szerepeljek. Kidolgoztunk egy taktikát, amellyel mag akartuk lepni a magyar csapatot, ám végül õk leptek meg ebnnünket. Sok sikert kívánok a hazaiaknak a továbbiakban.

Videók rovatunkban nézze meg hogyan értékelt a mérkõzés után az elsõ gól szerzõje, Madarász János és a gyõriek másik játékosa, Harnisch Ákos.

(etofutsal.hu)