A bajnoki címért óriási harc lehet – a DVSC és a Vasas között…

Szombaton a Kaposvár–Nyíregyháza mérkőzéssel kezdetét veszi a labdarúgó NB II 2020–2021-es idénye, amely sok szempontból a rekordok bajnoksága lehet a saját szintjén. Az előző évadhoz képest hárommal több megyeszékhely – a korábbiak mellett Debrecen, Kaposvár, Pécs – ad csapatot a másodosztályba, amelynek fordulónként már két-három meccse is képernyőre kerülhet a televízióban. Válogatott játékosok és gólkirályok sora futballozik majd az NB II-ben, a 20 gárdából 11 szerepelt az elmúlt 10 évben az NB I-ben. Lássuk ezek után az erőviszonyokat, a kluboknál történt nyári változásokat!

DEBRECEN, VASAS VERSENYFUTÁS A BAJNOKI CÍMÉRT – A KÉT TOPFAVORIT

Bár az előző esztendőkben szinte mindig voltak meglepetéscsapatok – ebbe a sorba tartozik a Budafok, a Zalaegerszegi TE, a Kaposvár, a Dunaújváros és a Balmazújváros is –, melyek az előzetes várakozásokra rácáfolva fel tudtak jutni a másodosztályból az élvonalba, a 2020–2021-es idényben ez aligha fordul majd elő. Az NB I-ből kiesett, de válogatott játékosokkal erősítő DVSC és a fél éven belül az első osztály két, adott időszakban legeredményesebb játékosát elcsábító Vasas olyan szinten kiemelkedik most a mezőnyből, hogy inkább csak a bajnoki cím sorsa tűnik kérdésesnek, a két feljutó kiléte nem.

Nem sokszor fordult még elő, hogy az élvonalból kieső gárda a következő, másodosztályú idényét erősebb kerettel kezdje el, mint amelyikkel az előzőt befejezte, de úgy tűnik, Debrecenben most ez a helyzet állhat elő.

A tulajdonosi körben szerkezetváltáson átesett (a debreceni önkormányzat megvásárolta az eddigi elnök, Szima Gábor tulajdonjogát), az új idényben 1.2 milliárd forintból gazdálkodó DVSC olyan futballisták sorát szerződtette, akik az NB I-ben vagy akár a nemzeti együttesben is bizonyítottak már. A görög Ariszból hazatérő, 22-szeres válogatott balhátvéd, Korhut Mihály olyannyira bizonyított, hogy Marco Rossi szövetségi kapitánynál tavaly is alapembernek számított. Szintén a védelmet erősítheti a Paksról igazolt, egyszeres válogatott Poór Patrik. A 34-szeres válogatott szűrő, Varga József Felcsútról tért haza, akárcsak a szintén Debrecenben nevelkedett szélső, Sós Bence. Korhut és Varga egyaránt három bajnoki címet nyert a Lokival. A DVSC-nél folytatja továbbá a korábban az NB II-ből már két gárdával – a Kisvárdával és a ZTE-vel – is feljutó kapus, Zöldesi Illés, valamint a 226 NB I-es meccsen 59 gólig jutó csatár, Tischler Patrik is.

Mindezek ismeretében aligha fognak hiányozni a nyáron távozó, a kiesésben nagy szerepet játszó légiósok. A továbbra is a keretet jól ismerő Kondás Elemér vezette DVSC az érkezőkkel, illetve sok saját nevelésű fiatallal az új idény egyik nagy esélyesének számít az NB II-ben. Ezt az edzőmeccsek során is bizonyította: a Nyíregyházát 4–0-ra, a DEAC-ot 5–1-re, a Tiszaújvárost 1–0-ra győzte le, és veretlen maradt az élvonalbeli Kisvárdával szemben is (1–1).

A másik favorit a téli tulajdonosváltás óta szisztematikusan építkező, a hét nyári felkészülési mérkőzéséből hatot megnyerő Vasas (csak a szlovákiai Komáromi FC-től kaptak ki az angyalföldiek 3–2-re). A piros-kékek ugyanolyan elvek mentén folytatták a keret átalakítását, mint a télen. Rutinos játékosok (mint például az Újpestről igazolt Litauszki Róbert), remek formában lévő, ugyancsak NB I-es futballisták (Radó András, Pekár László, Silye Erik) és szép reményű fiatalok (Kalmár Olivér, Sztojka Dominik) egyaránt szerepelnek az érkezők között. A Vasas nemcsak a pályán, hanem azon kívül, a gazdasági háttér szempontjából is nagyon erős, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az első osztály góllövőlistájának őszi éllovasa, Feczesin Róbert után ezúttal az NB I-es gólkirályt, Radó Andrást is szerződtetni tudta a vezetőség. Nem mellesleg két korábbi NB II-es gólkirály is szerepel a Vasasban: Birtalan Botond és Balajti Ádám.

ODAÉRHETNEK A TABELLA ELSŐ FELÉBE – GYŐR, GYIRMÓT, HALADÁS, KAPOSVÁR, SZEGED, CSÁKVÁR, SOROKSÁR, SIÓFOK

Az NB II kapcsán a két feljutónál jóval nehezebb megtippelni a lehetséges bronzérmest. A DVSC, Vasas páros első számú üldözője akár az ETO FC Győr is lehet.  A nyáron Lipták Zoltán és Forró Gyula személyében két volt válogatottat is szerződtető és a négy évvel ezelőtt Eb-résztvevő Priskin Tamást is a soraiban tudó csapatot a Herczeg Miklós, Tuifel Péter edzőpáros dirigálja az új idényben – a győri esélyekről azonban azért nehéz beszélni, mert az elmúlt években rendre alulmúlta a csapat az előzetes várakozásokat.

Az ETO mellett várhatóan az új idényben is a „felsőház” tagja lesz a Gyirmót FC Győr, s odaérhet a Mátyus Jánossal a kispadon sokat fejlődő, Csilus Tamás és Simon András személyében volt NB I-es labdarúgókat igazoló Haladás. Ide sorolnánk az új edzővel, a két évvel ezelőtt a ZTE-vel az NB II-ben bajnokságot nyerő Dobos Barnával készülő Szegedet, az NB I-ből kieső, a nyáron gyengülő, de továbbra is Waltner Róbert által irányított Kaposvárt, a nyáron a Vasastól vereséget szenvedő, ám a másik öt edzőmeccsét megnyerő Csákvárt, valamint a Lovrencsics Balázs személyében korábbi gólkirályát visszaigazoló Soroksárt. Ideérhet továbbá az eddigi többségi tulajdonosát, a Pécsre tartó György Tamást elveszítő, ellenben Kecskés Tamás, Tömösvári Bálint és Deutsch Bence személyében volt NB I-es játéksokkal és az olasz Sampdoriától végleg megszerzett Hutvágner Gergellyel erősítő BFC Siófok is. A Balaton-partiak jó formáját mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a bajnoki főpróbán 3–0-ra megverték az NB I-es Honvédot.

SÖTÉT LOVAK – PÉCS, BÉKÉSCSABA, NYÍREGYHÁZA, AJKA, BUDAÖRS  

Az NB II rajtja előtt a legnagyobb számban azok az együttesek vannak, melyek esetében szinte lehetetlen megmondani, hogy a dobogóhoz vagy a kiesést jelentő 18. helyez lesznek majd közelebb az idény végén.

Ide tartozik a frissen feljutó, Bartha László, Óvári Zsolt, Preklet Csaba és Batizi-Pócsi Balázs személyében négy volt NB I-es futballistát igazoló Pécsi MFC (a baranyaiakat licencproblémák miatt 2015-ben zárták ki az NB I-ből, és csak a megyei I. osztályra neveztek, azóta mostanra jutottak vissza a másodosztályig). Említhetjük az előző, félbeszakadt idényt csupán a 15. helyen záró, de nyáron siófoki (Bora György) és dorogi (Kitl Miklós, Paudits Patrik) kulcsemberekkel erősítő Békéscsabát, illetve a legutóbbi három felkészülési meccséből kettőt (a Kisvárda II és a DVSC ellen) elveszítő Nyíregyházát.

A sort folytathatjuk az előző kiírásban hullámzóan teljesítő Budaörssel és az FC Ajkával is, utóbbi a Honvédtól, a Vasastól és a DVTK-tól is vett kölcsön játékost, egyelőre azonban kérdés, ők mekkora erősítést jelentenek majd Kis Károly csapatának.

A BENNMARADÁSÉRT KÜZDHETNEK – SZOLNOK, DOROG, KAZINCBARCIKA, DEAC, SZENTLŐRINC

Sokszor mondják, egy újoncnak a második idénye jóval nehezebb az elsőnél, ez most a Szolnoki MÁV-ra hatványozottan igaz lehet, mivel a kerete meggyengült. A Dorog több fontos emberét elveszítette (Forró Gyula, Kitl Miklós, Paudits Patrik, Takács Péter, míg Sitku Illés a klub sportigazgatója lett), az együttesnél most az MTK-val kötött kooperációs szerződésben bíznak, amelynek értelmében több tehetség (Zuigeber Ákos, Szerencsi Miklós, Kovács Máté) Dorogra került.

Boér Gábor vette át a Kazincbarcika irányítását a nyáron, de a fiatal tréner az NB I-es ZTE-től kapott kisvártatva ajánlatot, amelyet el is fogadott. A bajnoki rajton így már Vitelki Zoltán irányítja az együttest, amely nehéz idény elé néz, mivel nem igazán sikerült megerősítenie a keretét.

Az újonc Debreceni EAC közel hatvan esztendő után játszik ismét a másodosztályban, ám nagy kérdés a tagság megtartása szempontjából, hogy a csapat korábban a Lokiban szereplő rutinos tagjai (Spitzmüller István, Rezes László, Nagy Zoltán, Urbin Péter) képesek lesznek-e ismét felvenni a profi futball ritmusát. Ráadásul a feljutásban még aktív szerepet játszó Luis Ramos és Ibrahima Sidibe kettős az NB II-ben már nem folytatja a futballt a DEAC-ban. Bár a Szentlőrinc majd’ egy tucat futballistával bővítette a keretét, a baranyaiak számára hatalmas bravúrt jelentene a bennmaradás kivívása. A csapat egyelőre nem is játszhatja otthon a hazai találkozóit, mert stadionja nem felel meg az NB II-es licenckövetelményeknek.

 OTTHON IS IDEGENBEN

Ahogy az előző idényben, úgy az új évadban is lesznek csapatok, melyek nem a saját arénájukban fogadják ellenfeleiket. A DEAC a saját létesítménye átadásáig a debreceni Nagyerdei Stadionban játszik és nem térhet még haza a Budaörs sem, az újonc Szentlőrinc pályája pedig egyelőre nem alkalmas NB II-es meccsekre, így az az első négy meccsét pályaválasztóként biztosan Kozármislenyben vívja az együttes, a folytatás még kérdéses.

FIATALSZABÁLY ÉS KOOPERÁCIÓ

Az NB II-ben továbbra is kötelezően érvényben lesz a fiatalszabály betartása, de annyi a változás az előző idényhez képest, hogy nem kettő, hanem egy fiatalnak kell kötelezően pályán lennie a 2001-ben vagy az után született játékosok közül. Az  MLSZ továbbra sem támogatja a légiósok szerepeltetését a másodosztályban, viszont azok a játékosok, akik igazolják, hogy vannak magyar felmenőik, pályára léphetnek anélkül, hogy a klub elesne a szövetségtől érkező bevételektől. Arra az új idényben is lesz lehetőség, hogy az NB I-es csapatok kooperációs szerződéseket kössenek másodosztályú klubokkal, ami révén 21 éven aluli fiatalok kettős játékengedéllyel az élvonal mellett az NB II-ben is pályára léphetnek. A Budaörs a Mol Fehérvárral, a Dorog az MTK-val, a Kazincbarcika a DVTK-val, a Csákvár a Puskás Akadémiával, a Siófok a Honvéddal, a Soroksár a Ferencvárossal működhet együtt ilyen formában.

LABDARÚGÓ NB II
1. FORDULÓ

Augusztus 1. (szombat)
20.00: Kaposvári Rákóczi FC–Nyíregyháza Spartacus (Tv: M4 Sport)

Augusztus 2. (vasárnap)
17.30: Soroksár–Debreceni EAC
17.45: Debreceni VSC–Budaörs (Tv: M4 Sport)
19.00: Pécsi MFC–Dorogi FC
19.00: FC Ajka–ETO FC Győr
19.00: Szeged-Csanád Grosics Akadémia–Békéscsaba 1912 Előre
19.00: Gyirmót FC Győr–Aqvital FC Csákvár
19.00: Szolnoki MÁV FC–Szentlőrinc
19.00: BFC Siófok–Szombathelyi Haladás
20.00: Vasas FC–Kazincbarcika SC (Tv: M4 Sport)