Oroszország 4–1-re verte Izlandot a magyar-szlovén közös rendezésű U21-es labdarúgó Európa-bajnokság csütörtöki játéknapjának gyirmóti mérkőzésén, míg késő este Szombathelyen a dánok meglepetésre 1–0-ra legyűrték Franciaországot. A koperi meccseken egy-egy gól született: Svájc délután Angliát, Portugália este Horvátországot győzte le 1–0-ra.

OROSZORSZÁG–IZLAND 4–1

Az első félórában nem született gól, a szünetre mégis eldőlt a meccs: a 31. percben Fjodor Csalov büntetőből szerezte meg a vezetést, az ő passzából Nair Tiknizjan lőtte a másodikat, majd a játékrész utolsó pillanataiban betalált a 17 éves csodagyerek, a szintén örmény származású Arszen Zaharjan is (az első gól előtti büntetőt is ő harcolta ki).

A fordulás után nem sokkal Gyenyisz Makarov belőtte a negyedik orosz gólt is, és bár Sveinn Aron Gudjohnsen szépítő fejese révén egy nagy izlandi futballistafamília is letette a névjegyét az Eb-n (Sveinn édesapja a felnőtt nemzeti csapat gólrekordere, Eidur Gudjohnsen, de már a nagyapja, Arnór is európai karriert befutó, sokszoros válogatott futballista volt), az orosz sikert ez nem veszélyeztette.

FRANCIAORSZÁG–DÁNIA 0–1

Franciaország meglehetősen ritkán veszít U21-es Eb-n – a legutóbbi 34 mérkőzésen ez csupán a negyedik kudarca volt. A dánok nagyon fegyelmezetten futballoztak a szombathelyi meccsen, és a szünetben becserélt Anders Dreyer 75. percben szerzett góljával végül emlékezetes győzelmet arattak.

ANGLIA–SVÁJC 0–1

Dacára annak, hogy a statisztikusok csupán egy kaput eltaláló lövést rögzítettek – Andi Zeqiri lövését védte az angol kapus, Aaron Ramsdale –, az első félidő élvezetes futballt hozott, mindkét oldalon akadtak elpuskázott helyzetek.

A második játékrész elején Bastien Toma kapufája jelezte, hogy a jóval kevesebb labdabirtoklás ellenére van veszély a svájciak játékában, aztán a hajrá kezdetén ez újfent bizonyítást nyert: a 78. percben egy gyors bal oldali adogatást követően Dan Ndoye ravasz íveléssel megszerezte a vezetést.

Az angolok természetesen próbálkoztak az egyenlítéssel, de képtelenek voltak áttörni a jól megszervezett svájci védelmet – ők vereséggel, Svájc értékes győzelemmel kezdte a tornát.

PORTUGÁLIA–HORVÁTORSZÁG 1–0

Az esti koperi összecsapáson eggyel nyertek a portugálok is, ám ez elsősorban a horvát kapus érdeme: Adrian Semper több nagy védéssel, hősiesen őrizte a hálóját. A 68. percben aztán góllá érett a nagy portugál nyomás, a védőfalat a jobb oldalon áttörő Fábio Vieira kilőtte a rövid alsót.

U21-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, MAGYARORSZÁG ÉS SZLOVÉNIA
C-CSOPORT
Oroszország–Izland 4–1 (Csalov 31. – 11-esből, Tiknizjan 42., Zaharjan 45+2., Makarov 53., ill. S. Gudjohnsen 59.)
Gyirmót
Franciaország–Dánia 0–1 (Dreyer 75.)
Szombathely

D-CSOPORT
Anglia–Svájc 0–1 (Ndoye 78.)
Koper
Portugália–Horvátország 1–0
(Fábio Vieira 68.)
Koper