Már csak három nap van hátra a hazai társrendezésű U21-es Európa-bajnokság kezdetéig, a magyar válogatott bővülő létszámmal készül a rajtra.

Az eredeti tervek szerint már napokkal ezelőtt csaknem teljes létszámban edzett volna Telkiben a Gera Zoltán vezette U21-es együttes, ám ezek a tervek egy nappal az edzőtábor kezdete előtt füstbe mentek. A kezdeti nehézségeken mostanra mindenki túllépett, és a stáb, valamint a játékosok is száz százalékosan a németek elleni szerdai nyitómeccsre fókuszálnak. Szombat délután egy újabb különítmény csatlakozott a válogatotthoz, megérkezett az MTK négy kerettagja (Kata Mihály, Mezei Szabolcs, Palincsár Martin és Varju Benedek), majd befutott Hinora Kristóf is, így most már csak két labdarúgó (Bukta Csaba és Szőke Adrián) hiányzik Telkiből, ők hétfőn érkeznek meg az edzőtáborba.

A magyar csapat az Európa-bajnokság legfiatalabb átlagéletkorú együttese lesz, a kerettagok kétharmada még a következő sorozatban is szerepelhet a korosztályos válogatottban. A 23-as keretből várhatóan mindössze öten képviselik az 1998/1999-es korosztályt, míg tizennyolcan 2000. január 1-je után születtek, így a két év múlva sorra kerülő U21-es Európa-bajnokság ősszel kezdődő selejtezőiben is számíthat rájuk a szakmai stáb. Az is beszédes adat, hogy a bő keretünkből tizenheten legfeljebb egyetlen U21-es válogatott mérkőzésen vannak túl pályafutások során (közülük tizenketten még sosem léptek pályára ebben a korosztályban a nemzeti csapatban), rutin terén tehát hátrányban leszünk csoportriválisainkkal szemben, amelyeknek legtöbb játékosa magasan jegyzett bajnokságokban futballozik, és számos U21-es válogatott meccs a hátuk mögött van már.

A hétvégén a korábbinál nagyobb terhelést kaptak a játékosok: szombaton délelőtt és délután is edzett a csapat, vasárnap pedig egymás közti játék szerepelt a programban, ezen a játékosok már a németek ellen tervezett taktikai elemeket gyakorolták.

– Nemzetközi szinten a megfelelő sebesség mellett a jó mentalitás mellett is alapvető elvárás a válogatott tagjaival szemben, és ezek meg is vannak a keret tagjaiban. Nem kell külön felhívni arra a figyelmüket, hogy sokat kell dolgozni, futni, ütközni a pályán, ezzel mindenki tisztában van, és azzal is, hogy mindenkinek vannak támadó és védekező feladatai. Nagy bizonyítási vágy van a játékosokban, mi pedig igyekszünk sulykolni azt, hogy nincs vesztenivalójuk az Európa-bajnokságon, ezért élvezzék a játékot, hozzák ki magukból a maximumot – fogalmazott Gera Zoltán.