A sportágban használt korongot többgyártó is készíti, de mivel az egyik legismertebb a „Frisbee” márkanév ez azelnevezés terjedt el leginkább a köztudatban. A sportág legmagasabb szintûszabályzó szerve a World Flying Disc Federation (Repülõkorong Világszervezet)európai szinten pedig az European Ultimate Federation. Magyarországot a MagyarRepülõ Korong Szövetség képviseli. A sportágat jelenleg kb. 40-45 országbanjátsszák.

Az ultimate játékban két, hét fõscsapat játszik egymás ellen egy 37 méter széles és egy 3 részre osztott 110méter hosszúságú pályán. A játék úgy kezdõdik, hogy az egyik dobó a fogadócsapatnak dobja a 28 centiméter átmérõjû korongot. Ez az úgynevezett nyitás. Eztaz ellenfél gólterületén belül kell elkapni ami egy 23 méterszer 37 métereszóna a csapatok mögötti területen. A csapat akkor kap pontot ha elkapja a korongotazon a területen belül amelyet támadnak. Az a csapat nyer aki elõször éri el a17 pontot. Egy mérkõzés akár 100 (!) percig is tarthat.

A dobók bármely irányban dobhatnak,de csak álló játékos indíthatja a korongot. (Dobás közben tehát nemváltoztathat helyet, de az egyik láb elmozdítható. Ezt hívják „sarkazásnak”). A testi kontaktus semmilyen formában nemmegengedett, és ha 10 másodpercen belül nem, vagy rosszul passzolják akorongot, elveszítik azt. Mivel a korongot birtokló csapat van elõnyben, azellenfél csak akkor remélhet változást , ha hibát kényszerít ki.

Ezt leginkább úgy csinálják, hogy megpróbáljáklezárni a dobónak leginkább célszerû területet, így blokkolva a korong útját. Ez egyáltalán nem egyszerû,hiszen kiváló reflexek kellenek egy ilyen akció végrehajtásához.

Három alapvetõ dobásmód létezik:

A fonák, ahol a dobókéz a törzs ellentétesoldaláról indul.

Az irányított tenyeres, ahol a mutatóés a középsõ ujj V alakot formáz, míg a hüvelykujj ellen tart a korong másikoldalán.

Végül pedig az úgynevezett erõstenyeres ahol inkább a gyorsaság az elsõdleges szempont szemben az irányíthatóságértés pontosságért.

A sportág további érdekessége, hogyjátékvezetõ nincs, a játékosok maguk vezetik a mérkõzést, mivel a játéktisztaságáért a „Spirit of the Game” (A Játék szelleme) címû szabályzat adja az iránymutató instrukciókat. Férfiak ésnõk vegyesen is vehetnek részt a játékban ami még inkább kiemeli e fiatalsportág szépségét és különlegességét.

Ennyit tehát néhány szóban a sportiránt érdeklõdõknek, és természetesen sok sikert kívánunk honfitársainknak amagyar lányoknak és fiúknak a versengésben, valamint minden kedves vendégnek, sportrajongónakjó szórakozást és idõtöltést.

.