Mint ahogy arról már korábban hallani lehetett a Magyar Labdarúgó Szövetség által is bevezetésre került az OTP Bank Ligában a videóbíró (VAR) használata, így csapatunk bajnoki mérkőzésein, amennyiben szükség lesz rá, segíti a játékvezető munkáját.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség szabályalkotó testülete, az IFAB a 2016-os éves rendes közgyűlésén jóváhagyta a videobíró kísérleti használatba vételét.

A VAR rendszer első próbája 2016 augusztusában volt, az észak-amerikai labdarúgó-bajnokságban, a Major League Soccerben. A játékvezető, Ismail Elfath két hibát is vétett a meccs során, ám a videóasszisztens Allen Chapmannel folytatott konzultációt követően úgy döntött, hogy egy-egy piros és sárga lapot ítél meg a kérdéses esetben. A 2016-os FIFA-klubvilágbajnokságon bevezették a monitoros segítséget („pitchside monitor”), amin keresztül a játékvezetők visszanézhették a vitás eseményeket. Hivatalosan profi labdarúgó-bajnokságban 2017. április 7-én, az ausztrál A-League-ben, a Melbourne City–Adelaide United találkozón használták először a videobírót.

A VAR RENDSZER MŰKÖDÉSÉVEL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK:

 • A videobíró négy esetben nyújt segítséget a játékvezetőnek:
  • A gólt, vagy gólokat megelőzően az akció közben történt-e szabálytalanság, ami miatt azt érvényteleníteni kell.
  • Tizenegyesszituáció jóváhagyása, felülbírálata.
  • Azonnali kiállítást érő szabálytalanság, egy esetleges jogtalan piros lap felülbírálata. (A második sárga lappal történő kiállításnál nem áll fenn a VAR igénybevétele.)
  • Sárga vagy piros lappal jogtalanul szankcionált játékos felülbírálata.
  • Amennyiben a játékot megállították, majd újraindították, a játékvezető csak a hibás azonosítással, vagy potenciális kiállítással járó, erőszakos cselekedettel, köpéssel, harapással, vagy túlzottan goromba, durva és/vagy sértő cselekedettel(cselekedetekkel) kapcsolatos szabálytalanságokat „vizsgálhatja felül”. A felülvizsgálható incidenst megelőző és az azt követő időtartam hosszát a játékszabályok és a VAR protokoll határozza meg.
  • Amennyiben egy később felülvizsgált incidenst követően folytatódik a játék, az incidenst követő fegyelmi intézkedések nem kerülnek visszavonásra akkor sem, ha az eredeti döntést megváltoztatják (kivétel ez alól az ígéretes támadás megállítása vagy nyilvánvaló gólhelyzet meghiúsítása miatti figyelmeztetés/kiállítás).
 • A játékvezető az egyetlen személy, aki a végső döntést meghozhatja.
 • A VAR automatikusan „ellenőriz” minden szituációt/döntést, ezért a sportszakembereknek és a játékosoknak nem szükséges „felülvizsgálatot” kérniük.