Számunkra szomorúan végződő bajnoki fordulón vagyunk túl, ugyanis a tavaly még élvonalbeli Kisvárda Master Good együttesének várkerti otthonában szenvedtünk vereséget. Nincs mit szépíteni, negyedóra elteltével még sikerült egyenlítenünk, utána azonban az első játékrész további szakaszában majdnem minden sikerült a hazaiaknak, akik így „erődemonstrációt tartava”, szinte el is döntötték a mérkőzést. De hogy valami pozitívumot is keressünk e találkozóban, és hogy néha mennyire érdekes és fordulatos tud lenni a futball nevű játék, az azonban szünet után is beigazolódni látszott, ugyanis annak ellenére, hogy növelte előnyét a várkerti gárda, a nagy hátrányt követően is volt akkora tartása csapatunknak, hogy vissza tudott jönni a mérkőzésbe.

Természetesen Tamási Zsolt vezetőedzőnk is szomorúan értékelt a mérkőzés lefújását követően, de a szünet után látottak még így is bizakodásra adhatnak okot: – Szurkolói szemmel biztos, hogy látványos mérkőzés volt, ellentétes félidőkkel, főleg ami a mi csapatunkat illeti. Az első félidőben teljes zavarodottság, rengeteg hiba jellemezte a játékunkat, amin belül rövid idő alatt négy gólt is kaptunk. Szünet után a tartásunkért is játszottunk. A cserék jól szálltak be a mérkőzésbe és ekkor már kiegyenesedtünk.

A 6-4-es végeredmény tekintetében kutakodnunk kellene egyesületünk 1993 óta íródó múltjában, hogy volt-e már hasonló találkozónk, de egyrészt felesleges ezt boncolgatni, másrészt minél előbb szeretnénk, ha nem is elfelejteni, de kizárni a gondolatainkból.

Folytatódik a pontvadászat

Annál is inkább a feledés homályába kellene zárni e vereséget, hiszen az előttünk álló forduló zárásaként, hétfőn este ismét komoly feladat vár együttesünkre, ugyanis a nagy múltú fővárosi Vasas FC gárdája látogat az ALCUFER Stadionba. Az 1911 március 16-án alapított piros-kék színeket viselő leendő ellenfelünk története során hatszor ünnepelhetett élvonalbeli bajnoki címet (1957, 1960-61, 1965, 1966, 1976-77), négy alkalommal pedig kupagyőzelmet (1955, 1973, 1981, 1986). A magyar labdarúgó csapatok első osztályú mérkőzései alapján számított eredményességi listán az előkelő ötödik helyet foglalja el. A honi sikerek mellett hatszor diadalmaskodott korábban a Közép-európai kupa küzdelmeiben (1956, 1957, 1962, 1965, 1970, 1983).

Szemtől-szemben egymás ellen, mesél a múlt

A csapatok közelmúltbéli párharcait figyelembe véve 2018-ban az itthoni gólnélküli döntetlen után a fővárosban sikerült nyernünk 4-0 arányban (Gsz: Nagy P., Herjeczki, Heffler, Szarka Á.), 2019-ben pedig az első összecsapásunk alkalmával Balajti Ádám büntetője után elvitte a piros-kék gárda a pontokat az ALCUFER Stadionból (0-1), majd a következő meccsen Birtalan Botond vezető góljára Szarka Ákos válaszolt, de a hosszabbításban szerzett Hudák Dávid találattal sikerült a győzelem (2-1). 2020-ban Varga Barnabás öt percen belül szerzett duplájával tudtunk nyerni (2-0), ezek után 2021 márciusában Lencse és Silyetalálataival osztoztunk a pontokon a fővárosban. Tavaly januárban játszott felkészülési meccsen a Fáy utcában nyertünk (2-3), majd ugyanott júliusban szintén barátságos találkozón Szalai és Soltész góljaival született döntetlen (1-1). A 2023 szeptember 24-én lejátszott bajnoki találkozón Novothny és Hidi M. találataival örülhettek a piros-kékek (2-0), majd a néhány hét múlva, 2023. november 1-én a MOL Magyar Kupa nyolc közé kerülésért vívott mérkőzésén Zimonyi D. és Pethő B. gyors gólváltása után az utolsó percekben esett Berecz – Novothnygólokkal ismét a fővárosiak örülhettek (3-1). Utolsó közös párharcunk 2024. március 3-án volt az ALCUFER Stadionban, ahol bő negyedóra elteltével Tóth Milán szerzett vezetést a fővárosiaknak, amire az utolsó tíz perc kezdetén Medgyes Zoltán góljával még sikerült válaszolni, de a rendes játékidő utolsó percében ismét Tóth Milán volt eredményes büntetőből (1-2).

Eddigi mérkőzések, jelenlegi helyezések

A piros-kékek jók kezdték a bajnoki küzdelemsorozatot, ugyanis otthon tudtak nyerni az élvonalból frissen kieső Kisvárda ellen (3-0), majd a szintén jó erőkből álló Kazincbarcikával osztoztak a pontokon, ami után Budafokról térhettek haza sikerrel (0-1). A jó kezdés után azonban megtörni látszott a lendület, hiszen otthon szenvedtek vereséget az újonc Kazincbarcikától (0-1), majd Kozármislenyben kaptak ki (4-2). Ezután sikerült legyőzniük egy góllal otthon az Ajkát (3-2), de jött egy rossz sorozat, amin belül büntetők után kiestek a MOL Magyar Kupából a Nyíregyházával szemben (1-2), majd Soroksáron veszítettek (3-2), a Mezőkövesd rabolta el a pontokat a Fáy utcából (1-2), aztán a Csákvár győzte le őket hazai pályán (2-1). A múlt heti fordulóban sikerült visszatérniük a siker útjára a BVSC Zugló gárdáját fogadva (2-1).

Nekünk szintén jó rajtot sikerült vennünk a bajnokságban, ugyanis három győzelem (Soroksár i: 1-2, Mezőkövesd o: 2-0, majd Csákvár i: 1-2) után a BVSC otthonából is ponttal tértünk haza (2-2). Ezeket követően azonban egy hullámvölgyön belül vereséget szenvedtünk Kazincbarcikán (2-1), majd Szentlőrincen (2-0). Ezután szerencsére jött egy önbizalom növelő siker a kupa sorozatában, amikor a BKV Előre otthonában jutottunk tovább (1-5). Ismét bajnokin győzött együttesünk a Békéscsabát fogadva (1-0), majd egy szegedi rangadóról tértünk haza ponttal (1-1), ami után egy remek második félidei játékkal győztük le itthon a nagy múltú Budapest Honvéd gárdáját (3-1). A múlt hétvégi játéknapon azonban gólokban gazdag vereséget szenvedtünk Kisvárdán (6-4).

A fővárosiak az eddig lejátszott tíz bajnoki fordulóban négyszer tudtak győzni, egyszer játszottak döntetlent, míg öt alkalommal voltak kénytelenek fejet hajtani aktuális ellenfelüknek, így 17-18-as gólkülönbséggel és az így szerzett 13 ponttal a 11. helyet foglalják el a tabellán. Ezzel szemben mi öt sikeresen vívott találkozó mellett kettőször osztoztunk a pontokon, míg háromszor maradtunk alul a mérkőzéseken, 18-16-os gólok mellett 17 pontot szerezve a dobogósok mögött a 4. helyről várjuk a hétfő esti rangadót.

A bajnoki küzdelemsorozat kiegyenlítettségét jól jellemzi, hogy utóbbi találkozónk előtt listavezetőként utaztunk a távoli Kisvárdára, vereségü

nkkel azonban a dobogóról is leszorultunk, valamint a szerzett pontok tekintetében is érdekes, hogy az éllovas és a tízedik helyezett között mindössze négy pont a különbség, így egy-egy jó, vagy rossz eredmény esetén alaposan átrendeződhet a mezőny.

Az iménti gondolatot alátámasztva álljon itt egy kimutatás, ami a csakfoci.hu internetes portálon jelent meg: „Tíz forduló után 18 ponttal vezetni egy bajnokságot igen különleges dolog. A Kisvárda ezt teszi az NBII-ben , és ez Európa egyetlen ligájában lenne csak lehetséges. A megszokottnál is brutálisabb és szorosabb az idei Merkantil Bank Liga, ezt bizonyítja az is, hogy tíz forduló után a megszerezhető pontoknak a 60%-val áll élen a szabolcsi csapat.

Révész Attila csapata a megszerezhető 30 pontnak alig több mint felét szerezte meg, és mégis vezeti a bajnokságot. Ennek a kirívóan alacsony számnak az apropóján megnéztük, van-e olyan európai első vagy másodosztályú bajnokság, ahol ilyen vagy rosszabb statisztikával, azaz a pontok kevesebb százalékát gyűjtve áll valaki az élen.

Alaposan végig kellett bogarászni az UEFA 55 európai tagjának első és második vonalát, hogy rátaláljunk ilyenre, és csak egyetlen csapat van, amely ebben felül- (vagy alul) múlja az NB II-t és a Várdát. Az albán élvonalat vezető (nyolc éve a Fradit fájó módon kiejtő) Partizani a pontok 59,35 százalékát szerezve első: a tiranai együttes kilenc forduló után 4-4-1-es mérleggel, 16 ponttal vezeti a mezőnyt.

Őket követi 60 százalékos teljesítménnyel a Kisvárda, a dobogóra még a koszovói élvonal listavezetője, a Ballkani fért fel, már 62,96%-os mutatóval. A TOP10-be a bosnyák, a walesi, a horvát, az orosz és a svájci második vonal, valamint a román és a dán első osztály éllovasa került be (lásd alább a listát).

Természetesen ez mit sem von le a 10 forduló alatt 6 győzelmet és 4 vereséget begyűjtő kisvárdaiak érdemeiből, de egyben mutatja, hogy a Merkantil Bank Liga valóban olyan szoros bajnokság, ahol bármely csapat képes legyőzni a másikat. Jól jelzi mindezt, hogy a Kisvárda egyetlen győzelemmel, azaz 3 ponttal előzi meg a 7. helyen álló Szegedet, de a 11. Vasastól és a 12. Ajkától is csak 5 pontra van.

Szakmai vezetőnk gondolatai

Vezetőedzőnk Tamási Zsolt szerint hétfőn este ismét rangadó vár tanítványaira: – Kisvárdán nem mindennapi mérkőzést sikerült játszanunk, amin belül sajnos az első félidőben rengeteg hibát követtünk el, amit a hazaiak minőségi játékosai azonnal góllal büntettek. Tanulságos játékrész volt, amiben olyan dolgok is előjöttek, amiről azt gondoltam, hogy talán már kijavításra kerültek a korábbi hetek munkája során, de úgy tűnik, ez nem így van. A szünet utáni játékrészben volt tartása csapatunknak, mi több, szép támadásokat is tudtunk vezetni, amikből rúgtunk három gólt, ezt a félidőt megnyertük. El kell ismerni azonban, hogy a mérkőzés összképét tekintve a Kisvárda megérdemelten nyert. Játékosainkat is nagyon bántotta a múlt heti teljesítmény és eredmény, de tiszta és őszinte légkör uralkodik a gyirmóti öltözőben, ezért sikerült ezt a mérkőzést úgy elemeznünk, értékelnünk és levonnunk a tanulságokat, hogy ez a heti munkában vissza is tükröződött.Az előttünk álló találkozó cseppet sem lesz könnyebb, hiszen a Vasasnak is legalább olyan erős játékosállománya van, mint a várdaiaknak. Múlt héten megszerezték első győzelmüket az új szakvezető irányítása alatt. Nagyon nehéz mérkőzésre számítok, a múltkori meccsünkhöz képest sokmindenben kell látványosan javulnunk, s ezt a fiúk is érzik, de optimista vagyok. Felkészülünk a Vasasból, és remélem, a korábbi hibákat nem fogjuk ismét elkövetni. Izgalmas hazai találkozót várok, amit reményeim szerint sikerrel vívunk meg.

Helyszín és időpont

A Merkantil Bank Liga másodosztályú küzdelemsorozatának 11. fordulójára kisorsolt mérkőzése, a Gyirmót FC Győr – Vasas FC találkozó 2024. október 28-án hétfőn este, 20.00-kor kezdődik a Gyirmóti Sportcentrum centerpályáján az ALCUFER Stadionban, de azok sem maradnak le az összecsapásról, akik esetleg nem tudják a helyszínen nézni, hiszen annak eseményeit, jeleneteit az M4 Sport televízió élőben közvetíti, valamint honlapunkon olvasható állandó szöveges tudósításunkon követhetik.