Mint azt a futball szimpatizánsok tudják, az elmúlt hétvégén az élvonalbeli és a másodosztályú pontvadászat is kezdetét vette, nálunk mindjárt egy, a sorsolás szeszélye folytán kuriózumnak számító párosítással, ugyanis az első fordulóban az 1904-ben alapított, s így jövőre 120 éves jubileumát ünneplő szomszédvári ETO FC Győr együttesét fogadtuk az ALCUFER Stadionban. Nagy volt a várakozás a találkozót megelőző napokban, ami a jegyeladásokban és a mérkőzéshez kapcsolódó hangulatban is megmutatkozott, hiszen szinte teltház várta a két csapatot, valamint a közösségi, elektronikus és írott média is kiemelt figyelmet szánt a Marcal-parti kilencven percnek. A mérkőzés napján kora délután meglehetősen viharossá vált az időjárás, de szerencsére a találkozó idejére elvonultak a felhők, így a kissé felázott talajt a napsütés próbálta szárítani. A lelátókra tekintve pedig kijelenthető, hogy régen látott szurkolósereg foglalta el helyét és a kezdősípszóra szinte megteltek az ALCUFER Stadion szektorai. A történelmi hűséghez tartozik azonban, hogy nézőcsúcsként említették több fórumon a 4578 szurkolót, akik aztán régen látott remek hangulatot varázsoltak a Gyirmóti Sportcentrum centerpályájának lelátóin, de itt meg kell említeni, hogy ez a titulus konkrétan a stadion átadását, 2015 szeptember 22-ét követő időszakra értendő, ugyanis korábban, amikor még nem ölelték át lelátók a 2005 augusztus 13-án avatott új játékteret, volt mérkőzés, ami több sportbarátot csalogatott Gyirmótra. Így volt ez például a 2006 november 22-én játszott Magyar Kupa nyolcaddöntőjének visszavágóján is, amikor az 1-0-s előnnyel érkező, Gellei Imre irányította patinás Ferencváros itt is nyerni tudott 3-1 arányban Hannich Péter tanítványaival szemben, így 4-1-es összesítéssel léphetett tovább. Nos, ezen a találkozón több, mint 5000 szurkoló buzdította kedvenceit. A meccs érdekessége továbbá, hogy kapunkat akkor az a Sánta András őrizte, aki jelenleg kapusedzőként próbálja átadni tapasztalatait első csapatunk hálóőreinek.

Visszatérve azonban az elmúlt forduló szomszédvári találkozójára, a vendégek kezdték jobban a találkozót, agilisabban, ötletesebben szőtték támadásaikat, ami gólokban is megmutatkozott, mi több, a fordulás után komoly előnyre tettek szert, de ennek birtokában visszavettek a tempóból. Erre érzett rá együttesünk, fokozatosan jött fel játékban és eredményességben egyaránt, de az erőfeszítések ellenére az egyenlítésre már nem futotta a lendület.

Csizmadia Csaba vezetőedzőnk a találkozót követően érthetően nem volt elégedett: – Sajnos az első félidőt kissé átaludtuk, félénken futballoztunk, keveset láttam abból, amit gyakoroltunk. Szünet után más felfogásban tudtunk kijönni, szereztünk kettő gólt, amivel eredményben is feljöttünk, de a végén sajnos a sérülés miatt megfogyatkoztunk, éreztem, hogy ekkor benne lehet a játékunkban az egyenlítő gól is, de sajnos nem sikerült. Jó csapattól kaptunk ki.

Az ETO ellen ismét tapasztalhattuk, hogy már az első perctől kezdve élénken kell koncentrálni a remélt siker érdekében, nem adhatunk ekkora előnyt egyetlen ellenfelünknek sem.

A javításra most vasárnap a fővárosban lesz lehetőségünk, amikor az 1934-ben kupagyőztes Soroksári AC 1999 február 23-án alapított utódjához, a Soroksári SC-hez látogatunk. Eddigi legjobb eredményük a másodosztály 2016-2017-es kiírásában szerzett negyedik helyezés.

Leendő ellenfelünk a mostani bajnoki küzdelemsorozat nyitányán a tavalyi bronzérmes Ajka otthonában (gól: Tóth G., ill Kaján N.) játszott 1-1-es döntetlent.

Az egymás elleni viszonyításban valamivel jobban állunk, hiszen a párosításunk utóbbi hat találkozójából 2019 október 30-án MOL Magyar Kupában sikerült nyerni (3-0), majd 2020 március 13-án, immár bajnoki meccsen gól nélküli döntetlen született, utána azonban 2020 november 1-én hazai pályán (1-0), majd 2021 április 18-án idegenben is győzelemnek örülhettünk (0-1), 2022 október 22-én pedig a 90+4. percben született góllal egyenlítettek vendégeink az ALCUFER Stadionban (2-2). Legutóbb 2023 április 16-án a fővárosban találkozott egymással a két csapat, amikor 1-1-es pontosztozkodás született. Az mérkőzés első negyedórájában Lovrencsics Balázs szerzett vezetést a hazaiaknak, amire szerencsére hamar, négy perc elteltével Madarász Márk révén tudtunk válaszolni. A gyors gólváltást követően mindkét kapu előtt alakultak ki kisebb helyzetek, de az igazi lehetőség egy óra elteltével a hazaiak előtt adódott, de büntetőből sem tudtak válaszolni.

Tudjuk természetesen, hogy mint a nyitófordulóban elszenvedett ETO elleni vereség, úgy a többi mögöttünk hagyott eredmény is már a történelmi múltat magában foglaló statisztika részévé vált, így mint ahogyan korábban sokszor saját bőrünkön is tapasztalhattuk, minden előttünk álló sikerért, minden pontért meg kell harcolni, de játékosaink ez irányban is többször bizonyítottak már, így joggal bízhatunk a jó eredményben.

A Merkantil Bank liga másodosztályú küzdelemsorozata 2. fordulójának mérkőzése, a Soroksár SC – Gyirmót FC Győr találkozó 2023 augusztus 6-án, vasárnap  17.30-kor kezdődik a budapesti Szamosi Mihály Sporttelepen, de azok sem maradnak le az összecsapásról, akik esetleg nem tudják a helyszínen nézni, hiszen annak eseményeit, jeleneteit az Oxygen Media felvételének köszönhetően a www.gyirmotfc.hu oldalon található linkre kattintva élőben, később a YouTube-on keresztül felvételről, valamint honlapunkon olvasható állandó szöveges tudósításunkon követhetik.

2023.04.16 16:00 | Budapest, Szamosi Mihály Sporttelep | Soroksár SC – Gyirmót FC Győr 1-1 (1-1)| Merkantil Bank Liga NB II. 32. forduló

2022.10.22 13:00 | Győr-Gyirmót, ALCUFER Stadion | Gyirmót FC Győr – Soroksár SC  2-2 (2-0) | Merkantil Bank Liga NB II. 13. forduló