Néhányszót a nõi labdarúgásról…

Egy kis történeti visszatekintés:

124 éve történt, hogy 1895 március23.-án Londonban megrendezték az elsõ hivatalos nõi labdarúgó mérkõzést, Északés Nyugat csapata között.

Az I. Világháború idején az életszámos területén töltötték be férfiak helyét a szebbik nem képviselõi, így aztána különféle sportokban is hamar elõtérbe kerültek. Nem volt kivétel ez alól a labdarúgássem.

1917 Karácsonyán egy angliailõszergyártó cég munkásai szerveztek jótékonysági mérkõzést nõk és férfiakközött hadiárvák és hadiözvegyek számára. A nemes ügy ekkor mintegy 10000 embervonzott ki a pálya mellé jelentõs összeggel járulva hozzá a háborúlegelesettebbjeinek megsegítésére.

1920 decemberében már több mint 50000(!) szurkoló volt kíváncsi az Everton Stadionban a nõk játékára. Történetiérdekesség, hogy volt amikor maga Winston Spencer Churchill a híres britpolitikus és államférfi járt el az ekkor már nagy tiszteletnek örvendõ Dick,Kerr’s Ladies F.C. csapatának megsegítésében. Itt már mindenképpen meg kellemlíteni Lilly Parr nevét aki valóságos ikonja lett a nõi labdarúgás rajongóiszámára. (Karrierjének 1951-es befejezéséig 900 góllal (!) jegyezve be magát asporttörténelembe).

Az igazi áttörés 1970-71-ben történt,amikor is az UEFA tagországainak szavazása alapján (elsöprõ többséggel) a nõilabdarúgást a nemzeti szövetségek irányítása alá rendelte immáron teljesjogkörrel felruházva.

Norvégiában, Svédországban, és aNémet Szövetségi Köztársaságban azonnal hozzá is láttak a szervezéshez,megkezdve a mind a mai napig a legerõsebb nõi labdarúgó csapatok, válogatottakalapjainak lerakását.

A FIFA 1991-ben rendezett elõször NõiLabdarúgó Bajnokságot, míg a Nyári Olimpiai Játékok palettájára 1996-ban kerültfel a sportág nõi szereplõkkel. Atlantában aztán már 76000 nézõizgulhatta végig a döntõt.

És természetesen azért néhány szótszeretett kis Hazánkról is:

Az elsõ hivatalos nõi labdarúgómérkõzést Szegeden játszották 107 évvel ezelõtt egy Brauswetter Boriska nevûhölgynek köszönhetõen aki sajnos eltûnt az I. Világháború zûrzavarában, ígykésõbbi életérõl semmit nem tudunk. Ezután sajnos egy nagy szünet következettbe a hazai sportág történetében mivel csak 1971-ben került sor elõszörbajnokság kiírására, elõször csak kispályán. Az MLSZ 1985 április 5.-én mutatkozottbe elsõ nõi labdarúgó válogatottunkkal Siófokon 1-0 gyõzelmet aratva a NémetSzövetségi Köztársaság válogatottja ellen.

Klub szinten kiemelkedõ eredményeketelért csapatok:

(a teljesség igénye nélkül)

László Kórház SC

MTK Hungária FC

Renova FC

Viktória FC

Pécsi Fortuna FC

FC Femina

Astra HFC

Íme ez volt tehát egy kis ismertetõ ateljesség igénye nélkül, hiszen errõl a témáról már lehetne írni egyszakkönyvet. Itt szerepelne benne mindenki Pádár Anitától kezdve MarozsánDzseniferig, akikrõl Berkesi Judit szokta tudósításait adni igaziszakértelemmel, sport iránti szeretettel tolmácsolva a Jet-Sol Liga aktuálisfejleményeirõl.

Akiket a téma komolyabban érdekel, azaz MLSZ honlapján mindig naprakész információkat talál, illetve figyelmükbeajánljuk az UEFA legfrissebb #TimeForAction (Ideje cselekedni) elnevezésûkampányát.

A FIFA honlapján pedig a WOMEN’SFOOTBALL STRATEGY címû 24 oldalas ismertetõje ad bõvebb tájékoztatástelsõsorban a szakemberek részére.

Végezetül egy kis „házi” statisztika:

(Nemzetközi nõi labdarúgó mérkõzésekaz ALCUFER Stadionban)

2016 április

08 péntek Magyarország vs. Horvátország

nõi EB selejtezõlabdarúgó mérkõzés

26 kedd Magyarország vs. Albánia

nõi felkészülésilabdarúgó mérkõzés

2016 szeptember

20 kedd Magyarország vs.Németország

nõi EB selejtezõlabdarúgó mérkõzés

2017szeptember

19 kedd Magyarország vs.Dánia

nõi VB selejtezõlabdarúgó mérkõzés

22péntek Norvégia vs. Moldova

WU17 EBselejtezõtorna

25 hétfõ Norvégia vs.Bulgária

WU17 EBselejtezõtorna

28 csütörtök Moldova vs. Bulgária

WU17 EBselejtezõtorna

2017október

19 csütörtök Magyarország vs. Horvátország

nõi VB selejtezõlabdarúgó mérkõzés

2018március

29 csütörtök Szerbia vs.Magyarország

WU17 EB selejtezõtorna elitkör

2019 március

21 csütörtök Anglia vs. Grúzia

WU17 EB selejtezõtornaelitkör

Magyarország vs. Görögország

WU17 EB selejtezõtorna elitkör

24 vasárnap Anglia vs. Magyarország

WU17 EBselejtezõtorna elitkör

Görögország vs.Grúzia

WU17 EBselejtezõtorna elitkör

27 szerda Görögország vs.Magyarország

WU17 EBselejtezõtorna elitkör

A GYIRMÓT SE jelenleg U16-os ésU19-es korosztályban foglalkozik lányokkal, edzõik: Kálmán Tibor és CsapóSándor. Legfiatalabb UP reménységeink: Polovics Dorina és Szabó Rebeka (U8), Kozicz Kira (U7). Továbbisok sikert kívánunk nekik.

Köszönet a sportszakembereknek, azedzõknek és segítõiknek, a sportbarátoknak, a szurkolóknak, a szülõknek, apályamunkásoknak, és hát természetesen a fõszereplõknek: a Lányoknak.