A Nogometni Klub Maribor, 1960 – ban alakult meg, de már1967 –ben az élvonalban játszott, az akkori jugoszláv bajnokságban. A „lilák”pedig azóta, szinte töretlenül fejlõdnek és így ma egyértelmûen, az NK Maribora legjobb szlovén labdarúgó csapat. 14 alkalommal nyerték meg a szlovén elsõosztályú bajnokságot és 9 alkalommal a szlovén kupát is elhódították. Az elmúltévekben pedig, már a nemzetközi mezõnyben is folyamatos résztvevõnekszámítanak, hiszen az Európa Liga csoportkörében szerepeltek a 2012 – 13 és a2013 – 14 szezonokban. A 2014 – 15 és a a mostani 2017 – 18 sorozatokban pediga Bajnokok Ligájában is eljutottak a csoportkörökben zajló találkozókig.       

 

A BL selejtezõk során, a bosnyák HSK Zrinjski Mostar, az izlandiFH Hafnarfjordur és az izraeli Hapoel Beer Sheva csapatai ellen vívták ki afõtáblát. A Bajnokok Ligája E. csoportjában pedig, a Liverpool, a Sevilla FC, aSpartak Moscow voltak az NK Maribor ellenfelei. Itt hazai környezetbendöntetlenre végeztek a Spartak Moscow és a Sevilla csapataival és egy pontot eltudtak hozni Moszkvából is. Igaz ezzel a három ponttal, a csoport utolsó helyénvégeztek, de a mérkõzések tanulságai mellett, a klub anyagi helyzete isméterõsödött.

   

Ez pedig különösen fontos az NK Maribor számára, mert aszlovén csapat évi három milliós eurós költségvetése, aprópénznek számít a nagyeurópai klubokhoz képest. A klub ezen felül, csak a nemzetközi kupaszereplésután járó pénzekre és a játékosok eladásából érkezõ pénzekre számíthat. Így azNK Maribor, úgy érte el a már említett eredményeit, hogy közel nyolcvanjátékosát is értékesítette az elmúlt évek során. A sikerek egyik kovácsának, ZlatkoZahovicot a klub sportigazgatóját tartják, aki elmondása szerint, a saját bõréntapasztalta meg azt, hogy milyen teljesítményt igényel az európai top futball.A most 46 éves Zahovic, 1992 – és 2004 között, a Partizan Beograd, az FC Porto,az Olympiakos Pireus, az FC Valencia és a Benfica támadó középpályása volt. Nyert jugoszláv, görög és portugálbajnoki címet, szerepelt a Bajnokok Ligája döntõjében és 80 válogatotttalálkozós, 35 gólt rúgott. Zlatko Zahovic és az 50 éves vezetõedzõ, DarkoMilanic ennek megfelelõen készítik fel tehát a csapatot. Ami tanulható ésfejleszthetõ, abban a maximumra törekednek és így mindenre van forgatókönyvük.Az egyik alapelvük viszont az, hogy mindig a gyõzelem reményében lépnekpályára.      

 

A szlovén bajnokságot jelenleg is az NK Maribor vezeti és azidén, a fõvárosi NK Olimpija Ljubljana elleni páros versenynek is õk azesélyesei. A 10 csapatos szlovén bajnokságban, a téli szünet után, 2018 február24. –én játszanak majd ismét a csapatok. 

 

1. NK Maribor             19mérkõzés    13        5          1          32 – 11            44 pont

2. NK Olimpija            18mérkõzés    12        4          2          30 – 8              40pont

3. NK Domzale           18mérkõzés       9        4          5          33 – 16            31 pont

 

 

Az NK Maribor játékos kerete:

 

Kapusok:

Jasmin Handanovic, Matko Obradovic (horvát), Aljaz Cotman

 

Védõk:

Adis Hodzic, Zal Kolmanic, Martin Milec, Matej Palcic,Aleksander Rajcevic, Denis Sme, Marko Suler, Luka Uskokovic (montenegrói), MitjaViler, Kassim Doumbia (mali – belga)   

 

Középpályások:

Valon Ahmedi (albán – macedón), Damjan Bohar, AmirDervisevic, Dino Hotic, Lior Inbrum (izraeli – etióp), Marwan Kabha (izraeli),Ales Mertelj, Sandi Ogrinec, Aleks Pihler, Dejan Vokic, Blaz Vrhovec, DareVrsic

 

Támadók:

Adnan Ahmetovic, Gregor Bajde, Martin Kramaric, Marcos MagnoMorales Tavares (brazil – szlovén), Jasmin Mesanovic (bosnyák), Sunny Omoregie(nigériai), Luka Zahovic (szlovén – portugál), Luka Stor  

 

Kiváló légiósok és egy sor szlovén válogatott labdarúgó -Handanovic, Milec, Rajcevic, Suler, Viler, Bohar, Mertelj, Vrhovec – alkotjamost az NK Maribor keretét. A télen, a francia – kameruni, Jean Claude Billongtávozott, az olasz élvonalban szereplõ Benevento Calcio csapatához. Viszont ajátékosok között ott találjuk, a sportigazgató Zlatko Zahovic fiának, azutánpótlás válogatott, Luka Zahovicnak a nevét is, aki szintén nagyontehetséges labdarúgó. Az NK Maribor, a 2017 december hatodikán lejátszott,Sevilla FC elleni BL csoportmérkõzésen, a következõ csapattal játszott:

Handanovic – Milec, Billong, Suler, Viler – Vrhovec – Bajde,Kabha, Pihler (Vrsic 79. perc), Bohar (Hotic 90. perc) – Tavares

       

Az NK Maribor tavaly két felkészülési találkozót is játszottmagyar csaptok ellen. 2017 január 21. – én, a zalaegerszegi mûfüves pályántalálkozott a Zalaegerszegi TE másodosztályú csapatával és 3 – 1 aránybangyõzött. Tavaly október 07. – én pedig, a Svájc elleni válogatott mérkõzésmiatti szünetben pedig, a élvonalbeli Szombathelyi Haladás VSE gárdáját fogadtaMuraszombaton, és azon a felkészülési mérkõzésen, 3 – 0 arányú vereségetszenvedett.