Az idei pontvadászat hét nyeretlen bajnoki mérkőzése után végre volt okunk az örömre, ugyanis Békés vármegyei kirándulásunk során a Magyar Kupa 32 csapata közé kerülésért vívandó, maratoni hosszúságúra nyúlt mérkőzésen hosszabbítás utáni büntetőkkel sikerült továbbjutni az NBIII Dél-keleti csoportjában jól szereplő Körösladány együttesével szemben.

Nyomasztó fölényben játszott kék-sárga csapatunk, de a helyenként önfeláldozóan, lelkesen, néha tíz emberrel védekező ellenfelünk a végsőkig ki tudta húzni kapott gól nélkül, a kapuk hálói érintetlenek maradtak, így a hosszabbítás utáni büntetőkre maradt a döntés. Ekkor azonban mintha megremegett volna a hazaiak lába, ugyanis az első és a harmadik lövésüknél még a kaput sem találták el, míg a másodiknál kapusunk Rusák Edvárd is bizonyította klasszisát, amikor jó irányt választva bravúrral hárított. Ezzel szemben Medgyes Zoltán, Pethő Bence, végül pedig Soltész Dominik is biztos lábbal értékesítette lehetőségét, így a többi lövésre már nem is volt szükség.

Vezetőedzőnk Csizmadia Csaba az izgalmak után már nyugodtabban fejtette ki véleményét: – Tipikus kupameccsen vagyunk túl, ugyanis alacsonyabb osztályú ellenfelünk foggal-körömmel védekezett, ráadásul a bajnokijaikhoz képest rendszert is váltottak. Több nagy lehetőséget is elhibáztunk, ami az idő múlásával a kisebb csapat malmára hajtotta a vizet. Valamiért nagyon meg kellett küzdenünk a sikerért, de most ennek kell örülnünk.

Ez a siker talán feloldja az eddigi mérkőzéseinken uralkodó reteszt, ami után út nyílik a győzelmek felé.

A válogatott mérkőzései miatti szünet, majd a kupaforduló után hétvégén folytatódik a bajnoki küzdelemsorozat, amin belül ismét egy nehéznek ígérkező feladat elé néz együttesünk, ugyanis ahhoz a fővárosi Vasas SC gárdájához látogatunk, amellyel az elmúlt években is fontos találkozókat vívtunk.

Leendő ellenfelünk története során hatszor ünnepelhetett élvonalbeli bajnoki címet (1957, 1960-61, 1965, 1966, 1976-77), négy alkalommal pedig kupagyőzelmet (1955, 1973, 1981, 1986). A magyar labdarúgó csapatok első osztályú mérkőzései alapján számított eredményességi listán az előkelő ötödik helyet foglalja el. A honi sikerek mellett hatszor diadalmaskodott korábban a Közép-európai kupa küzdelmeiben (1956, 1957, 1962, 1965, 1970, 1983).

A csapatok közelmúltbéli párharcait figyelembe véve 2018-ban az itthoni gólnélküli döntetlen után a fővárosban sikerült nyernünk 4-0 arányban (Gsz: Nagy P., Herjeczki, Heffler, Szarka Á.), 2019-ben pedig az első összecsapásunk alkalmával Balajti Ádám büntetője után elvitte a piros-kék gárda a pontokat az ALCUFER Stadionból (0-1), majd a következő meccsen Birtalan Botond vezető találatára Szarka Ákos válaszolt, de a hosszabbításban szerzett Hudák Dávid találattal sikerült a győzelem (2-1). 2020-ban Varga Barnabás öt percen belül szerzett duplájával tudtunk nyerni (2-0). Ezek után 2021 márciusában Lencse és Silye találataival osztoztunk a pontokon a fővárosban. Idén januárban játszott felkészülési meccsen a Fáy utcában nyertünk (2-3), majd ugyanott júliusban szintén barátságos találkozón Szalai és Soltész góljaival született döntetlen (1-1).

A mostani másodosztályú bajnoki kiírásban a házigazdák hét fordulót követően 3 győzelem és 2-2 döntetlen és vereség, 16-9-es gólkülönbség mellett 11 pontot szerezve a 7. helyen állnak, míg mi 5 döntetlen és 2 vereség (8-10) és az így kiérdemelt 5 ponttal a 17. helyről várjuk a folytatást a felzárkózás reményében.

Az előttünk álló kihívást jelentő idegenbeli találkozóval kapcsolatban vezetőedzőnk Csizmadia Csaba továbbra is bizakodó: – A srácoknak is elmondtam, hogy egy hét alatt óriásit fordulhat a világ velünk, hiszen néhány nap alatt játszunk három meccset, amiből kettő hazai lesz, így komoly lehetőség adódhat a jó eredmény elérésére és a felzárkózásra.

A Vasas elleni párosítás pikantériája, hogy a bajnoki párharcot követően a sorsolás szeszélye folytán a MOL Magyar Kupa 32 csapata között is összekerült a két együttes, ennek a fordulónak, találkozónak a hivatalos játéknapja 2023 november 1.

A Merkantil Bank liga másodosztályú küzdelemsorozatának 2023-2024-es kiírása 8. fordulójának mérkőzése, a Vasas SC – Gyirmót FC Győr találkozó 2023 szeptember 24-én, vasárnap 17.00-kor kezdődik a fővárosi Illovszky Rudolf Stadionban, de azok sem maradnak le az összecsapásról, akik esetleg nem tudják a helyszínen nézni, hiszen annak eseményeit, jeleneteit az Oxygen Media felvételének köszönhetően a www.gyirmotfc.hu oldalon található linkre kattintva élőben, később a YouTube-on keresztül felvételről, valamint honlapunkon olvasható állandó szöveges tudósításunkon követhetik.