– Óriási élmény volt a srácoknak, hogy a centerpályánjátszhattak és ezt nagyon szeretnénk is megköszönni a klub vezetõinek. Acsapatnak pedig jár a gratuláció, hiszen magabiztos kilenc pontos elõnnyelnyertük meg ezt a bajnokságot. Ez eddig még nem sikerült a Gyirmót SE Gyõr csapatának,hiszen egy évvel idõsebb játékosokból álló csapatok ellen szerepeltünk és ilyenéletkorban, ez az egy év nagyon jelentõs különbség – kezdte a beszélgetést,Bencze Károly, a Gyirmót SE Gyõr U 13/B vezetõedzõje.

Hogyan sikerült most mégis megszerezni ennek a korosztálynak,a bajnoki címet?

– Tavaly nyáron nagyon nagy hangsúlyt fektettem arra, hogymegismerjem a csapatot. Elsõsorban a gyerekeket, de ugyanígy a szülõket és acsaládokat is, hiszen ilyen korosztályban, nélkülük nem lehet eredményes munkátvégezni. Sikerült elfogadtatnom, hogy heti négy – öt edzést tartunk és a hétvégeken abajnoki találkozók mellett, a Bozsik tornákra is számítani kell. Természetesen ehhezszükséges volt, hogy jöjjenek az eredmények és érezhetõ legyen, hogy fejlõdneka gyerekek. A játékos keretünket pedig, minõségileg és mennyiségileg issikerült megerõsítenünk és az egészséges versenyszellem sokat segített amunkában. Az õszi záráskor, még a második helyen álltunk a tabellán, de anagyon jól sikerült téli felkészülés után már egyértelmûen a legjobbak voltunka bajnokságban.

Ez az életkorbeli különbség, komoly fizikai hátránytjelentett. Hogyan lehetett ezt a gyerekek futballjában sokszor döntõ, méret éssúly különbséget ellensúlyozni?

– Elsõsorban azzal, hogy kiemelten foglalkoztunk a srácoktechnikai képzésével. Rengeteget gyakoroltuk az egy az egy elleni játékokat és nagyonnagy hangsúlyt fektettünk az edzéseken a kis játékokra. Arra törekedtünk, hogynagyon gyors passzokkal elkerüljük az ütközéseket, tehát idõben hozzanakmegfelelõ döntéseket a játékosaink. Erre építettük fel a játékunkat, a taktikátés mindezt a legtöbb mérkõzésünkön, sikerült is fegyelmezetten és sportszerûenmegoldanunk. Az pedig már ilyen életkorban is kiderül és fontos tényezõ, hogyezek a gyerekek nagyon jó versenyzõk, tehát akarnak és tudnak is nyerni.

Több nagy pályás gyakorló mérkõzést is játszott már ez acsapatunk, hiszen a következõ bajnokságban már ez lesz a pályaméret.

– Ebben a bajnokságban, a két tizenhatos közötti, nyújtottpályán szerepeltünk, ötször – két méteres kapukkal, nyolc mezõnyjátékossal ésegy kapussal. A következõ évben pedig már valóban a teljes pályát fogjukhasználni és ezért néhány edzõmérkõzést már játszottunk is azon. Ellenfelünkvolt a szlovák DAC, az UTE, a Sopron és az ETO gárdája és ezek a felkészülésitalálkozók nagyon hasznosak voltak a számunkra. Biztos vagyok abban, hogy ez akorosztályunk a nagy pályán is megállja majd a helyét, mert igazi csapatkéntfutballozik. Gyirmóton pedig minden feltételt is biztosítanak nekünk és asrácok nagyon szeretnek is a Gyirmót SE Gyõr csapatában játszani.

Többek között ezért is alapvetõ kérdés, hogy mi történjen alegügyesebb játékosokkal. Valamelyik labdarúgó akadémiára kerüljenek vagymaradjon együtt a csapat?

– Ez nem könnyû kérdés, de én azt gondolom, hogy addig el kellengednünk a legjobbakat, amíg nálunk nincs akadémia szintû képzés. Így tettünka 2001 – es, Ásványi Balázs esetében is, aki ma már U 17 – es válogatott. Atizenhét éves, Kiss Tamás az Illés Akadémiára került és már három élvonalbelimérkõzése van. A 2002 – es születésû, Vízler László pedig a Puskás FerencAkadémia egyik kiugró tehetsége. A jelenlegi csapatunkban is vannak nagyontehetséges játékosok, a számunkra pedig komoly esélyt jelent egy labdarúgóakadémia.

Addig azonban még van egy nagyon fontos tornája a csapatnak.Ez a megyei döntõ, igazi értékmérõ lehet?

– Igen, ez a megyei „Bajnokok Ligája” pontos képet fog adni arról,hogy hol tartunk ezzel a korosztállyal. A soproni és a mosonmagyaróváricsoportok bajnokai, valamint a gyõri B csoport elsõ lesznek az ellenfeleink.Olyan csapatok ellen szerepelünk tehát, amelyek komoly gyereklétszámmaldolgoznak. Egészen biztos az, hogy nagyon jól felkészített, erõs gárdák lesznekaz ellenfeleik. Mi azonban keményen készülünk, hogy a legjobb formában várjukezt a június elejére tervezett rájátszást.            

A Gyirmót SE Gyõr U 13 / B játékos kerete:

Bonnyai Milán, Csollány Milán, Dányi Milán, Fekete Márton,Füzi Ákos, Hermann Dominik, Horváth Gergõ, Horváth Zétény, Kalmár Péter, KocsisHunor, Kulcsár Balázs, Lányi Dominik, Madár Zsombor, Németh Balázs, PeisserSoma, Rimai Ákos, Simon Attila, Sipõcz Álmos, Sipõcz Merse, Szabó Márton,Tankovics Máté, Tarsoly Kristóf