– Nagyon büszke vagyok erre adiplomára, hiszen ez azt jelenti, hogy Magyarország legképzettebb kapusedzõiközé tartozom. Ez a tanfolyam pedig lényegesen többet adott nekünk, egy papírmegszerzésénél, mert valóban nagyon sokat tanultunk a képzésen. Általában a hétfõinapokat töltöttük együtt Telkiben, az MLSZ – ben vagy a Testnevelési Egyetemen.Délelõtt és délután is voltak elméleti és gyakorlati foglalkozásaink, olyankiváló szakemberek irányításával, mint dr. Mezey György és Szalai László. Atanfolyamunk vezetõje pedig, az a Pat Bonner volt, aki több mint 500 mérkõzésenvédett a Celtic Glasgow csapatában és 80 – szoros válogatottként, két világbajnokságonis járt az ír és az észak – ír válogatottal.

 

Miért tartott ilyen hosszú ideig akapusedzõk UEFA képzése?

 

– Ilyen jellegû képzés, nem volteddig Magyarországon és ezért tulajdonképpen, maga tanfolyam is vizsgázott azUEFA felé. Szerencsére ez a vizsga is sikeres volt és így az elkövetkezõkben,ilyen képesítéssel lehet majd dolgozni a magyar bajnokság élvonalában.Folyamatos lesz tehát a kapusedzõk képzése Magyarországon is, és ez különösen afiatalabb generációk számára, rendkívül hasznos lesz. Több európai országban,például Ausztriában és Szlovákiában is kötelezõ már ennek a licencnek amegszerzése, amely arra is feljogosít, hogy az UEFA 55 tagállamában vállaljonmunkát egy kapusedzõ. A mi tanfolyamunkon pedig, már az is szóba került, hogy akésõbbiekben részt vehetünk a képzésben, amit én magam például nagyon szívesenvállalnék. A jövõben, Andrusch József lesz a magyarországi kapusedzõ képzésfelelõse, aki szintén velünk végezte el most, a legmagasabb szintû, tehát az Alicences tanfolyamot.

             

Kik azok a kapusedzõk, akik mostmegszerezték ezt a diplomát?

 

– Több mint húszan kezdtük el ezt atanfolyamot, amelynek a végén most tizenhárman kaptunk diplomát Telkiben.Andrusch József, Babócsy András, Balogh Tamás, Disztl Péter, Erdélyi Miklós,Heisler György, Jakab Csaba, Kövesfalvi István, Lippai József, Pálinkás András,Tóth Iván, Végh Zoltán és jómagam végeztük el sikeresen az UEFA képzést. Nagyonjó társaságot alkottunk és így egymástól is nagyon sokat tanultunk az együtttöltött idõ alatt. Ennek a tanfolyamnak az volt az elsõdleges törekvése, hogy akapusedzõk még jobban integrálódjanak a szakmai munkába. Több ilyen jellegûvizsgánk is volt és köztük olyan is amikor egy NB I – es ellenfelet kellettfeltérképeznünk és így felkészíteni ellenük a saját csapatunkat. Mindannyianeltöltöttünk egy hetet, egy olyan külföldi csapatnál, amelyik abban vagy azelõzõ évben, Bajnokok Ligája vagy Európa Liga csoportkörben szerepelt. Én aSlovan Bratislava gárdájánál voltam és ott készítettem, egy videó anyagokkalkiegészített beszámolót. Ezek az utak is nagyon érdekesek voltak, hiszen megismerhettük,hogy Európa szerte, hogyan dolgoznak a kapusok és edzõik.

 

A magyar labdarúgás, jelenleg is a kapusok posztján tudjatartani a lépést a világ élvonalával. Mi lehet ennek az oka?

 

– Én már több mint húsz éve dolgozom kapusedzõként és ezértbiztosan állíthatom, hogy a kapusok, nem tudják elcsalni a munkát. Egyrészt nemis akarják, mert megszállott emberek, másrészt nem is lehet, hiszen egyéniképzés szinte mindegyik edzésük. Ezért vannak most is remek kapusaink itthon éskülföldön is, még olyan top bajnokságban is, mint a német Bundesliga, aholGulácsi Péter véd. Ezeknek a kapusoknak a teljesítménye mögött tehát rengetegmunka van. Ezért is örültem annak, hogy ezen az UEFA tanfolyamon, én is sokvisszaigazolást kaptam arról, amit a saját szakmámban én is fontosnak tartok. ÍgyGyirmóton továbbra is kiemelten fogunk foglalkozni a képzést nagy mértékbenelõsegítõ, olyan háttér munkákkal, mint az archiválás és a statisztikákelkészítése.