– A csapatomat, 2004 – es születésûgyerekek alkotják, akik a tavalyi bajnokságban még, 8 + 1 – es bajnokságbanszerepeltek. A mérkõzéseiket pedig, úgynevezett nyújtott pályán, tehát a kéttizenhatos közötti területen játszották. A 2016 /2107 –es bajnokságban, a Gyõr– Moson – Sopron megyei U 14 – es bajnokságban szerepeltek és azt nyolc pontoselõnnyel meg is nyerték. A csapat edzõje Bencze Károly volt, aki igazán remekmunkát végzett ezzel a csapattal. Nagyon komoly terhelést is kaptak ezek asrácok, hiszen a bajnokságban egy évvel idõsebb játékosok ellen játszottak ésközben folyamatosan részt vettek a Bozsik tornákon, sõt még néhány nagy pályásfelkészítõ találkozót is lejátszottak – kezdi a beszélgetést, Török Szabolcs aGyirmót SE Gyõr U 14 csapatának edzõje.

Mikor és hogyan került szóba az,hogy te fogod átvenni ennek a csapatnak az irányítását?

– Már májusban beszélgettünk arrólKlement István utánpótlás szakmai igazgatóval, hogy én fogom vezetni ezt acsapatot. Bencze Károly, a klub Bozsik szekciójának vezetõje és így nem tudotttovább dolgozni, az idén már nagy pályán versenyzõ U 14 – es gárdával. Én azelõzõ bajnokságban, már itt dolgoztam Gyirmóton és az U16 – os korosztály B.csapatát irányítottam. Megismertem tehát a Gyirmót SE Gyõr utánpótláskoncepcióját és tudtam, hogy egy nagyon tehetséges társaságot bíztak rám. Hetinégy edzésünk van és szerdánként pedig egyéni képzést tartok a legtehetségesebbgyerekeknek. Jelenleg 26 fõs a keretünk és az edzéslátogatottság is kiváló,hiszen 95 százalékos. Szerencsére heti két – három alkalommal, Varga Péterbarátom és régi csapattársam, segít nekem az edzéseken. Péter most jár az UEFAC licences tanfolyamra és így a nagy játékos létszám mellett is hatékonyan tudunkdolgozni.    

Játékosként, jól ismert a neved amegyénkben, de ha jól tudjuk edzõként nemrég kezdtél el dolgozni.

– Én is a Gyõri ETO FC csapatábankezdtem el futballozni és tizenkét évet töltöttem el ott. Együtt játszottamFehér Miklóssal, Stark Péterrel, Farkas Balázzsal és Erõs Gáborral és kupamérkõzésen, az ETO elsõ csapatában is helyet kaptam. Késõbb futballoztamAusztriában, a Gyõri Dózsában, Lipóton, Gyõrszemerén és Bácsán. Itt márelkezdtem edzõként dolgozni, az Üstökös FC Gyõr kilenc évesekbõl állócsapatával. Az UEFA C licencét is megszereztem és tavaly pedig örömmel jöttemGyirmótra, hiszen ez a klub, igazi lehetõség egy fiatal edzõ számára. Itt mindensegítséget megkapok a szakmai igazgató, Klement Istvántól és a rutinosabb edzõkollégáktól, mint Nagy Attila és Polyák Gábor. Nagyon sokat törõdik a csapattal,Kerekes Krisztián is, aki a klub utánpótlásának rehabilitációs szakembere és ajátékos megfigyelõ, Horváth Csenger közremûködése is fontos volt, a keretünkminõségének megerõsítésében.

Hogyan kezdõdött el a munka, az U14 – es csapattal?

– Bencze Károlytól természetesenmegkaptam minden információt a csapatról, amelynek már volt is egy kialakultváza. Erre alapozva kezdtük el a munkát és, ahogy említettem, a nyáron sikerültmeg is erõsítenünk a játékos keretet. Több edzõmérkõzést is játszottunk,amelyek közül az elsõ osztályú Újpest és Ferencváros elleni találkozók,különösen hasznosak voltak. Szerencsére sikerült megtalálnom azokat aposztokat, ahol a játékosok a legjobb teljesítményre képesek. Az a tervem pedigmaradéktalanul bevált, hogy én az elsõ perctõl kezdve, profi labdarúgógéntkezelem ezeket a srácokat. Így meghatároztuk azt a rövid távú célt, hogyszeretnénk a bajnokság végén a dobogón végezni. Közép és hosszú távú célkéntpedig az tervünk, hogy a tudjunk feladni labdarúgókat, a klub utánpótláscsapataiba és végül a felnõtt csapatba is. Ezeket az elképzeléseket pedigegyeztettük a szülõkkel, akik elfogadták, hogy nálunk ki kell érdemelni a játéklehetõséget, a játék perceket.      

Számítottál arra, hogy ilyensikeres lesz a csapatod a bajnokságban?

– A már említett edzõmérkõzésekenlátszott, hogy sok kimondottan jó képességû, képzett labdarúgó van keretben. Aközös munka során pedig az is kiderült, hogy a megfelelõ alázat és szorgalom ismegvan ebben a társaságban. Az már ebben az életkorban is kiderül, hogy soknyerõ típusú labdarúgó van a csapatban. Az elmúlt hónapokban pedig én folyamatosanazt sulykoltam beléjük, hogy minden esetben és megalkuvás nélkül a gyõzelemre törjenek.Nagyon jól begyakoroltuk a letámadásra épülõ taktikát, amelynek mindiglabdaszerzés vagy párharc a vége. A labda kihozatal is az erõsségeink közétartozik és ezekkel eddig rendre domináltunk a bajnoki mérkõzéseken. A Veszprémés a Sopron a legnagyobb riválisunk, de õket az õszi szakaszban legyõztük. Abajnoki címmel még nem foglalkozunk, de ezt a mostani 11 mérkõzésbõl állógyõzelmi sorozatot, szeretnénk kitolni ameddig csak lehet.

Vannak olyan tehetséges gyerekek acsapatodban, akik késõbb akár profi futballisták is lehetnek?

– Van egy tengelyünk és azok a srácok a legtehetségesebbek és legügyesebbek most, akik ebben a tengelyben szerepelnek. Kocsis Hunora kapusunk például kimondottan ügyes lábbal és igaz most nincs sok dolga, deamikor szükség van rá akkor nagyon magabiztos. A védõk közül. Kalmár Péter és KümmelMilán is nagyon szép jövõ elõtt áll és ugyanez elmondható, a hihetetlen munkabírásúközéppályásunkról, Füzi Ákosról. Elõl pedig van három olyan támadónk, BessenyeiDominik, Peisser Soma és Rimai Ákos személyében, akik bármikor képesekeldönteni egy mérkõzést. Õk nagyon tehetséges fiatalok, akiket már keresnek isrivális csapatok, tehát az ETO, a Sopron és az Akadémiák. Ezek a gyerekek és aszüleik azonban Gyirmóton akarnak maradni, mert elégedettek az ittenilehetõségekkel, létesítményekkel és munkával.

Ez a csapat, helyt tudna állni alegjobbak között, tehát a korosztály elsõ osztályában?

– Sokat kell még tanulnunk, de biztosvagyok abban, hogy nem esne ki a csapatunk az élvonalbeli bajnokságból. Afejlõdésünk szempontjából pedig óriási elõrelépés lenne, ha minden hétvégén,komoly mérkõzést játszanánk. Most úgy kell dolgoznunk, hogy megteremtsük afeljutás lehetõségét és amennyiben ezt ilyen mutatókkal tudjuk megoldani, akkorott is van a helyünk. A másodosztályban eddig nem csak minden mérkõzésünket,hanem mindegyik félidõt is megnyertük és átlagosan kilenc percenként góltrúgtunk. A 89 rúgott gólunkhoz azonban kellett, olyan kétszáz helyzet és ezenaz arányon mindenképpen javítanunk kell. Fontos lesz a téli alapozó munkánk is,mert fizikálisan és a testi felépítésben is erõsödni szeretnénk, de közbenszeretnénk megõrizni a játékosságunkat. Van tehát feladatunk bõven, de ezek egyjó közösségben megoldhatóak. A miénk pedig egy erõs közösség, amelyet az elmúlthetek gyõzelmei igazán össze is kovácsoltak.    

A Gyirmót SE Gyõr U 14 játékoskerete:

Kapusok:

Dusza András, Kocsis Hunor, SebõkMartin

Védõk:

Dányi Milán, Horváth Zétény, KalmárPéter, Kümmel Milán, Lapincs Boldizsár, Tarsoly Kristóf, Simon Attila, SipõczMerse  

Középpályások:

Dovánszki Noel, Fekete Márton, FüziÁkos, Horváth Gergõ, Lányi Dominik, Molnár Szabolcs, Szabó Márton, TankovicsMáté  

Támadók:

Bessenyei Dominik, Bonnyai Milán, CsollányMilán, Lengyel Máté, Nemeskéri Attila, Peisser Soma, Rimai Ákos