– Elvégeztük azt a munkát, amitelterveztünk erre az idõszakra. Ez azt jelenti, hogy leraktunk egy olyan fizikálisalapot, amely megfelelõ. Ezt azonban mostantól szinten kell tartani, hiszen  egy nagyon hosszú és sok mérkõzésbõl állóbajnokságra készülünk. Az elkövetkezõ idõszakban és a bajnokság közben is leszegy olyan edzésnap, amikor a terhelésre, a fizikai felkészítésrehelyezzük majd a hangsúlyt. A felkészülésünk következõ két hetében azonban, ataktikai elemek kerülnek elõtérbe. Sokat fogunk foglalkozni a védekezésünkstabilitásával valamint a támadásaink felépítésével és befejezésével.Gyakorolni fogjuk a pontrúgásokat, a rögzített szituációkat és a bajnoki rajtközeledtével már figyelünk a frissítésre is.     

Hogyan lehet összegezni a hatfelkészülési találkozónk tapasztalatait?

– A célnak teljes mértékbenmegfeleltek ezek a felkészülési találkozók, mert azt akartam, hogy megismerjünkkülönbözõ stílusokat, mint amilyen a spanyol, a török, az osztrák, az oroszvagy éppen a szlovák. Lássuk, hogy merre tart a labdarúgás és mi az, amit nekünk ebbõlát kell venni és alkalmazni. Jó csapatok ellen játszottunk kimondottanhasznos mérkõzéseket, amelyek megmutatták a hibáinkat és az erényeinket. Sokpróbajátékos szerepeltetése és komoly terhelés közben az eredmények mostkevésbé voltak fontosak. Annak  azonban örültem,hogy megfelelõ partnere voltunk minden ellenfelünknek és mérkõzésrõl –mérkõzésre a játékunk is javult. A Galatasaray ellen tetszett, hogy igazicsapatként dolgoztunk, tehát koncentráltan, fegyelmezetten és taktikusanfutballoztunk. A legjobban azonban a spanyolok ellen játszottunk, mert azon amérkõzésen volt hitünk fordítani, felállni a hátrány után, mert nagyon karakteresvolt a csapatunk. A hátralévõ idõben már csak magyar csapatok ellen játszunkmajd, hogy felkészüljünk a bajnokságra. Ezek igaz alacsonyabb osztályú, NB III –as gárdák, de ezek a felkészülési találkozók már számunkra is más céltszolgálnak.

Milyen céllal utazik a csapat azedzõtáborba?

– Nekünk egy teljesen új csapatotkell építeni, mert nagyon sok új labdarúgó érkezett hozzánk. Ezért ragaszkodtam ahhoz, hogy edzõtáborbamenjünk, mert szükséges lesz együtt töltenünk egy hetet ahhoz, hogy igazánmegismerjük egymást. Csapatot kell alkotnunk és ehhez egy profi csapat számárakell az, hogy kimozduljon a megszokott környezetébõl és kizárólag a csapatra és afutballra koncentráljon. Ezért is kapott a csapat, a játékosok és a szakmai stáb egy szabadnapot az indulás elõtt. Sokat fogunk dolgozni Mátraházán, de ugyanakkor fontos lesz az is, hogy közösséget építsünk az edzõtáborozás idején. Szakmaioldalról pedig azoknak a hibáknak a kijavítására is törekedni fogunk, amelyekmost még benn vannak a játékunkban. Azt természetesen tudjuk, hogy hibázásnélkül nem lehet lehozni egy mérkõzést, de nekünk ezekbõl még sokkal több van,mint amennyit jelenleg elbírunk.    

Érkeznek az új igazolások, tehát alakul,formálódik a csapatunk. Az viszont egy másik kérdés, hogy mennyire vagyunkkészen?

– Az újonnan igazolt labdarúgókkal már minden posztra van két közel azonos képességû játékosunk. Ki tudunk tehátalkítani tehát egy hasznos és egészséges versenyhelyzetet a csapatbakerülésért, hiszen húsz mezõnyjátékossal és három kapussal rendelkezünk. Alegjobb formában lévõ és így a csapatnak a legtöbbet segíteni tudó játékosokatfogjuk majd szerepeltetni, mert mindig és minden helyzetben a Gyirmót FC Gyõrcsapatának érdeke a legfontosabb számunkra. Achim visszatérésével, Czár, Szõcs, Jano, Stieberés Németh érkezésével, sokat erõsödött a keretünk és már hiányposzt sincs acsapatunkban. Simon András is felépült a sérülésébõl és vele remélhetõleg azelõre játékunk is eredményesebb lesz. Lényegesen jobban állunk, deamennyiben lesz még reális lehetõségünk az erõsítésre, akkor azt ki fogjukhasználni. Még egy igazán gólerõs támadó jól jönne, de tehetséges fiatalokelõtt is nyitva van még az ajtónk.

Megvan a csapatunk bajnokisorsolása. Milyen ez a menetrend a számunkra?

– Ahogy ezt Magyarországon mondaniszokták, az elsõ négy – öt forduló elég “meleg” lesz nekünk. Én azonban aztgondolom, hogy ez minden csapatra igaz a bajnokság elsõ szakaszában. Ezek afordulók leginkább az edzõk számára lesznek tanulságosak, mert ezekben az éleshelyzetekben kapnak választ a kérdéseikre. Akkor derül majd ki igazából, hogy mennyitért a felkészülésük és milyen csapatot tudtak összerakni. Addig minden csaktalálgatás és olyan esélylatolgatás, amelyet teljesen felülírhat a bajnokirajt. Említettem már, hogy egy nagyon hosszú bajnoksággal kell számolnunk,amelyben azok a csapatok lesznek majd sikeresek, amelyek stabilak maradnak. Jóés rossz sorozata is lesz mindegyik csapatnak és a végelszámolásnál majd azoklesznek elõl, amelyek ezeket a legjobban fel tudják dolgozni. A jó bajnoki rajttehát elsõsorban azért lenne fontos, hogy visszaigazolja a csapatunknak azt,hogy mi alkalmasak leszünk erre.  

Több évtizedes edzõi tapasztalataivannak a szlovák profi labdarúgásban. Érdekes kérdés tehát, hogy milyen különbségetlát a magyar és a szlovák labdarúgók között?

– Ez nem könnyû kérdés, mertértelemszerûen nincsenek alapvetõ különbségek két szomszédos országlabdarúgásában vagy játékosaiban. Viszont valóban érdekes téma és  beszélgettünk már errõl Simon Gyulával, a Gyirmót FC Gyõr pályaedzõjével. Meg is erõsítette bennünk azt, amit nemrégen, Gérard Houlleir afrancia válogatott, a Paris Saint – Germain és a Liverpool volt vezetõedzõje mondottegy szlovákiai elõadásán. Az ismert és sikeres szakember ugyanis kiemelte, hogy a mai futballban a tehetség mindössze 30 % -ban meghatározó tényezõ. A magyar játékosok vitathatatlanulügyesek, nagyon jók a képességeik, de legfõképpen csak játszani szeretnek és ezma már nagyon kevés. A mérkõzések statisztikái is egyértelmûen megmutatják,hogy mennyit kell futni, dolgozni a mai labdarúgásban és milyen sok dolgot kellmég hozzárendelni a játékhoz az eredményekért. Ennek a felismerése talán mégegy kicsit szokatlan itt Magyarországon. Mi azonban együtt dolgozunk, HolanekZoltán erõnléti edzõvel és Tõkés László kapusedzõvel, akik remek munkátvégeznek és nagyon sokat segítenek abban, hogy ötvözzük a magyar és a szlovákmentalitást.