Klubunkban az első osztályú felnőtt csapat mögött a második csapatunk tavaly a megyei bajnokságban szerepelt. A legfiatalabb átlagéletkorú játékosállománnyal rendelkeztünk, amellyel a középmezőnyben végeztünk Polyák Gábor edző irányításával. Az MLSZ idei döntése értelmében lehetőség nyílt arra, hogy az NB I-es tagságot kiharcoló első csapat után, a második csapat az NB III-ban kezdhette el szereplését az új bajnokságban. Ezt a lehetőséget megragadva, kialakítottunk egy 14-16 fős keretet, amely főként fiatalokból áll össze, utánpótlásból felkerülve játszhatnak ebben az osztályban. Szakmai stábhoz csatlakozott Gábor mellé, Lázár Patrik, mint pályaedző, Csiszár Noémi, aki a csapat masszőre lett, Kanczler Ádám, aki pedig az erőnléti edzői szerepkört tölti be, illetve Kopp András kapusedző. Felkészülést tekintve, a nyártól kezdve, többször is napi két edzéssel készültek a fiatalok a bajnokság rajtjára.
Az őszi szezon felénél járva együttesünk a tabella 7. helyén áll, erről kérdezzük Polyák Gábor vezetőedzőt.

1, Milyen célokkal vágtál neki az NB III-as szezonnak?
Hasonló célokkal, mint a megyei bajnokságban, elsősorban a fiatalok felnőtt focihoz való szoktatása a cél.. Sokkal szervezettebb, nagyobb játékerőt képviselő csapatokkal tudunk megmérkőzni, mint a megyei bajnokságban. Számunkra is és fiataljaink számára is fontos, hogy az első csapattól visszajátszó rutinos játékosok támogassák őket, ezáltal jobb teljesítményt nyújthatnak a pályán, amely eredményekben is megmutatkozhat. Összességében, a látottak alapján, úgy gondolom, hogy a középmezőny lenne a realitás csapatomnak.

2, Mennyire van összhangban a két csapat, NB I és NB III szakmailag és játékrendszerileg, mit és hogyan alkalmaztok?
Természetesen nagy összhangban van a két csapat, minden segítséget megkapunk az első csapat szakmai stábjától, amely segítségünkre lehet az edzéseken és a mérkőzéseken is. Akik kevesebb játéklehetőséget kapnak az élvonalban, őket a vezetőedzővel egyeztetve megkapom a hétvégén megrendezésre kerülő bajnoki meccsekre, így megfelelő terhelést kapnak ők is. Taktikailag nézve a két csapatot, nagyjából ugyanazt a játékrendszert és játékstílust alkalmazzuk mi is. A tavalyi NB II es szezonban alkalmazott taktika egy mérkőzésen került előtérbe, és idén azt a 4-3-3-as felállást játszottuk, amelyet idén a felnőttek is játszanak az élvonalban.

3, Mik az eddigi tapasztalataid a lejátszott 9 mérkőzést követően?
Ha a tabellára és az eredményekre tekintünk, megállapíthatjuk, hogy tisztességgel helyt álltunk, 4 győzelem mellett 4-szer vereséget szenvedtünk és emellett egyszer döntetlen eredmény született. Mindezzel elégedettek lehetünk, mivel az első 6 helyezettből már hárommal is megmérkőztünk és ezeken mérkőzéseken jó iramú, dinamikus agresszív focit játszottunk, amellyel megnehezítettük az ellenfeleink dolgát.

4, Ki tudnál esetleg emelni valakit a játékosaid közül, akinek a teljesítménye kimagaslik?
Pozitívumként kiemelném, hogy fiatal játékosunk Máyer Ádám, tavaly az NB II-ben, illetve idén már az NB I-ben is bemutatkozhatott, jelenleg a Nyugati csoport góllövő listáján a második helyet foglalja el 10 találattal, aki már 11 éves kora óta klubunk utánpótlás tehetsége. Ádi az első osztályban kevesebb szerephez jut az elmúlt időszakban, ennek következtében egyik fő célom, hogy fejlődését elősegítsem, hogy a következő években forrja ki magát, hogy saját nevelésű Gyirmóti játékosként a felnőtt csapat meghatározó tagja legyen. Természetesen más játékosokkal is hasonló elvárások vannak, és ezt szeretném elérni náluk is, hogy minél több fiatal játékos tudjon a felnőtt labdarúgásba bekapcsolódni.

5, Hogy látod, a fiatal játékosaink hogyan tudtak alkalmazkodni az NB III ritmusához, mennyi idő kellett nekik, amíg megszokták ezt az új légkört?
Mivel a korábban említett komolyabb játékrendszerek, illetve nagyobb iram és gyorsabb játék uralkodik ebben a bajnokságban, ezért mérkőzésről mérkőzésre egyre jobban és bátrabban futballoznak, a fiuk, szemmel látható a fejlődés, felnőttesebb a játékunk. Talán egy mérkőzésünk volt a Bicske ellen, amikor azt éreztem, mintha utánpótlás meccsen lennénk, de ez csak egy volt a sok közül, nem ez jellemezte az elmúlt meccsek játékképét.

6, Régóta tartozol a gyirmóti labdarúgáshoz, játékosként hány évet töltöttél el Gyirmóti mezben, kérlek, foglald össze pályafutásod?
2003 óta tartozom a gyirmóti foci családhoz, 8 évig 2011-ig felnőtt játékosként szerepeltem az NB II-ben, emellett játékos karrierem vége felé inkább az edzői pályámat kezdtem el építeni. Ebben szerencsére partnerek voltak a tulajdonosok is, maximálisan támogattak abban, hogy az edzői karrierem kezdetét vehette. U9-től szinte minden csapatnál megfordultam az évek során, ezzel rengeteg tapasztalatot szereztem. UEFA A licence végzettséggel rendelkezem, ennek köszönhetően tudom irányítani az NB III-as csapatot, de emellett a tavalyi évtől kezdődően az utánpótlásban, a kis szekció szakmai koordinátoraként is tevékenykedem.

7, Nyár óta Klubotok tehetség központként működik a megyében, ez milyen plusz lehetőséget, feladatokat jelent neked, nektek?
Az MLSZ által előírtak szerint építettük fel mi is az edzői stábunkat és a szakmai munkát is. Ebben a szekcióban teljesen új edzői gárdával vágunk bele, fiatal, ambiciózus edzőkről van szó, akik nagy elánnál kezdek bele a munkába. Ez nagyban megkönnyíti az edzésekre és meccsekre való felkészülést, ezáltal emelni tudunk a színvonalon és az elvégzett munka minőségén is.

8, Milyen feladatok várnak a csapatra a elkövetkezendő hetekben?
Ezen a héten, vasárnap a Zalaegerszeg második csapatát hazai pályán fogadjuk. Az elmúl három meccses vereségi sorozat után végre sikerült győznünk, a Puskás Akadémia második csapatával szemben, amely egy löketet adhat nekünk és közösen újult erővel vághatunk bele a munkába és a soron következő mérkőzésekbe. Bízom benne, hogy egy jó, színvonalas találkozót játszhatunk, és hazai pályán itthon tudjuk tartani a 3 pontot.