Úgy is fogalmazhattunk volna közös örömünket megosztva, hogy „Barna ismét sárgában”, de természetesen az előzményeket ismerve sokkal komolyabb ez a történet.

Azt gondolná az ember, hogy nincs annál szörnyűbb érzés egy sportoló életében, mint amikor egy baleset, egy sérülés, vagy betegség az egész további pályafutását veszélybe sodorja. Pedig van, hiszen a foglalkozásán felül természetesen ő is ember, így lehetnek az ő életében is olyan adandó problémák, amelyek felülírják a sporttal kapcsolatos gondokat. Amikor a győzelmet nem pontokban és gólokban mérik, a csatát nem a pályán, a zöld gyepen kell megvívni, és nincsenek nézők.

Ehhez hasonló fizikai megpróbáltatáson, valamint lelki traumás időszakon ment keresztül a közelmúltban klubunk fiatal védője, a 2003-as születésű Kiss Barna Máté, aki egy 2022 augusztus 6.-ai közlekedési baleset, szenvedő alanyaként került távol a futballpályától, de láss csodát, a műtétek és a rehabilitáció után visszatért szeretett sportágához, és szombaton az NB III-as csapatunk bajnoki mérkőzésén kezdőként, a nagy múltú dobogós fővárosi III. Ker. TVE elleni győztes mérkőzésen húzhatta magára ismét sárga mezünket.

Barni akkor így emlékezett az esetre, majd az azt követő időszakra:

– Szombati edzést követően Gyirmótról tartottam haza motorral börcsi otthonunkba az 1-es úton, majd amikor kiértem Győrből, az Abda irányából érkező személyautó Újváros felé próbált haladni, de nem adta meg az elsőbbséget és elém hajtott. Az ütközés következtében nyílt sípcsonttörést, csukló és kézfejcsont-törést, valamint többszörös ín- és izomszakadást szenvedtem, lerepült a szabályosan felcsatolt sisakom is, ami miatt leszakadt az egyik fülem és koponyasérülés is ért. Kétoldali vérömleny miatt öt és fél órás műtétem volt, amit követően később hosszú ideig az intenzív osztályon kezeltek. Öt napig voltam mély altatásban, ami után felébredtem, ekkor áttettek egy másik osztályra, ahol ezt követően kettő és fél hétig ápoltak. Amikor hazajöhettem, un. fixateur-ral rögzítették a lábamat, ami másfél hónapig volt benne a sípcsontomban, ezután kaphattam gipszet. Mindezeket követően egy hüvelykujj vastagságú vasat helyeztek a sípcsont belsejébe, a csontvelőbe, amit a bokánál és a térdnél rögzítettek. A kezelőorvos akkor azzal bíztatott, hogy alkalmas lesz a lábam a focira, sőt törés után a sérült rész még meg is erősödik. Az izomzat felszedése, visszaépítése, és természetesen a régi formám visszanyerése pedig csak rajtam múlik majd.

A baleset és az esetünkben szerencsésen megtörtént visszatérés közti időszak is egy kihívásokkal teli külön megpróbáltatás egy sportoló életében.

A baleset után bő egy hónappal kivették a vasakat a lábamból, csak a sípcsonton belüli maradt az un. velőűrszeg, ami alul-felül volt rögzített. A fixateur és egy csavar hege begennyesedett, kis idő múlva a bokámnál komoly fertőzést okozott. Ez később olyan stádiumba került, hogy felmerült az is, hogy a csontevő baktérium miatt le kell vágni a lábamat. Ez az időszak nagyon megviselt lelkileg is, de később találtunk egy magán klinikát Környén, ahol speciálisan fertőző betegségek gyógyításával foglalkoznak, s ahova saját felelősségemre mehettem, de ez volt az utolsó lehetőségem, hogy megmentsék a lábamat. Ezüstszálakkal átszőtt kötszerrel és algával kezeltek, ami után kettő hét alatt rendbejött a fertőzött rész. Közben természetesen rendszeresen jártam a klub szakembereihez, masszőreihez, fizioterapeutáihoz, akiknek szintén sokat köszönhetek, hogy segítségükkel sikerült visszafordítani ezt a már-már reménytelen folyamatot. A balesetet követő azonnali, hat és fél órás életmentő operációval együtt tizenhárom műtéten vagyok túl az elmúlt bő másfél évben. Az erőnléti edzéseket követően egy márciusi kontroll vizsgálat után bólintott rá az orvos, hogy a futást is elkezdhetem, majd néhány hónap után szeptemberben bekapcsolódtam a nyári felkészülésbe.  A sípcsontom az orvosok szerint is erősebb, mint előtte volt. Jelen állás szerint a fájdalmaim 90 %-a elmúlt. Sajnos azonban még jelenleg is vannak a környezetemben olyanok, akik nem bíznak a felépülésemben, pedig úgy érzem, rövidesen százszázalékos állapotban leszek, hiszen most már teljes mérkőzések is vannak a lábamban.

A kórházi procedúrán és orvosi kontroll vizsgálatokon felül természetesen a rendőrségi ügy hosszadalmas folyamata és az ezeket követő biztosítási eljárás folyamata is további kihívásokat jelent fiatal sportolónknak.

– Szerdán voltam Budapesten egy olyan irányú orvosi kontroll vizsgálaton, ami a biztosítási procedúrához kellett, s amin teljesen rendben volt minden. Személyes megjelenés mellett minden röntgen és egyéb felvételeket, orvosi leleteket, zárójelentéseket csatolva ismételten megvizsgáltak. A balesetet jogilag lezárták, ami meglepő eredménnyel zárult olyan tekintetben, hogy az okozót sem tekintették hibásnak a karambolban, pedig én közlekedtem a védett útvonalon, de a biztosítási ügyintézés még hosszadalmas lesz.

Kiss Barna 2010-ben lakhelyén, Börcsön ismerkedett meg a labdarúgás alapjaival, ami után 2012 nyarán került Gyirmótra. Ezt követően a szomszédvári zöld-fehéreknél tett kitérő után ismét visszakerült a Marcal-partra, mi több, éppen az ETO ellen mutatkozhatott be az NBII-es bajnoki sorozatban. Később pályára léphetett a Kazincbarcika, a Kaposvár és a Nyíregyháza gárdái ellen is.

A baleset idején Kiss Barna négy év elvégzése után leérettségizett, majd ötödéves volt a Bercsényi iskolában, de a történtek miatt ez a folyamat is csorbát szenvedett.