Először a 2023/24-es évadban írta ki az MLSZ az utánpótlás Magyar-kupát. A három korosztályból kettőben győri csapat nyert: az U19-esek között a Győri ETO, míg az U17-es mezőnyben a Gyirmót vehette át az aranyérmet. Az U16-os kupában a Vasas győzött.

Új sorozattal lepte meg a klubokat a Magyar Labdarúgó Szövetség a 2023/24-es évad előtt, amikor kiírta az utánpótlás Magyar-kupát. Három korosztályban – U19, U17 és U16 –, évjáratonként 52 csapat szállt harcba a trófeáért, azonban látszólag a bajnokság jelentette a prioritást a legerősebb csapatoknak.

Az U19-es kupában már az első fordulókban borult a papírforma: a korosztályos bajnokságot simán megnyerő Puskás Akadémia a legjobb tizenhat közé jutásért búcsúzott a Kaposvári Rákóczi ellen, továbbá ugyanebben a körben kiesett a Diósgyőr és a Kisvárda.

A negyeddöntőben aztán újabb két kiemelt akadémia, a Debrecen és az Illés is „elhullott”, így alakult ki a legjobb négy mezőnye: a Győri ETO a Ferencvárossal, a Tarpa pedig a Főnix-Golddal találkozott az elődöntőben.

A „zöldek” csatájából az ETO jutott a fináléba, miután 3–2-re verte az FTC-t, míg a kelet-magyarországi Tarpa ugyanilyen arányban győzte le a fehérvári Főnixet. Az UTE Atlétikai Stadionban rendezett döntőben aztán nem volt kérdés, a győriek 6–0-ra intézték el a zömében ukránokkal felálló Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei csapatot.

A legváratlanabb döntő az U17-eseké volt, ugyanis az Alap csoportban szereplő Békéscsaba, valamint a Regionális kiemelt bajnokság Nyugati csoportjának győztese, a Gyirmót menetelt a fináléig.

A békésiek négy akadémiai együttest is legyőztek a kupában: a Kisvárdát, a Diósgyőrt és a Vasast 1–0-ra, míg a kiemelt bajnokságban ezüstérmes MTK-t 3–1-re. A Gyirmót a legjobb tizenhat közé jutásért a Nyíregyházát verte 3–1-re, a nyolcaddöntőben a Győri ETO-t 2–0-ra, a negyeddöntőben az Újpest FC-t 3–0-ra, az elődöntőben pedig a Debrecent 3–2-re.

Az UTE-pályán szervezett döntőben kétszer is vezetést szerzett a Békéscsaba, ám 2–1-ről Szabó Márkó két találatával fordított a Gyirmót, és kupagyőztes lett.

A mérkőzés után Koltai Tamás, a Gyirmót U17-es csapatának vezetőedzője így nyilatkozott a gyirmotfc.hu-nak:

„Fordulatos mérkőzésen, a játék összképét nézve megérdemelten nyertük meg a kupát, de visszatekintve a sorozatra még nagyobb sikernek tartom ezt a győzelmet. A srácok kitették a szívüket, ami jó teljesítménnyel is párosult, és fejlődésük szempontjából bízom abban, hogy ez a siker nagy lökést ad nekik.”

Csak az U16-os kupában érvényesült a papírforma, ugyanis a Kiemelt bajnokság első két helyezettje, a Budapest Honvéd és a Vasas jutott a döntőbe. Az elődöntőben a kispestiek a Kisvárdát, míg az angyalföldiek a Ferencvárost győzték le.

A fővárosi fináléban a piros-kékek győztek 2–1-re, ezzel némileg revansot véve a Honvédon a bajnokság miatt.

Arra, hogy a két idősebb korosztályban miért nem szerepeltek igazán jól a kiemelt akadémiák csapatai több magyarázat is lehet. A futballban természetesen előfordulhatnak meglepetések, bár némelyik eredmény igencsak kikezdi az átlagember képzelőerejét.

Reális forgatókönyv, hogy az edzők új játékosok kipróbálására, új formációk kísérletezésére „használták” a kupát, és emiatt estek ki a nagycsapatok idejekorán.

De a rosszindulatú magyarázatban is lehet valami, miszerint egyes klubok „elengedték” ezt a sorozatot, hogy a bajnokságra koncentrálhassanak.

Ezzel együtt a remekül szereplő meglepetéscsapatok érdemei vitathatatlanok, jogos a gratuláció, hiszen jóval nagyobb költségvetésből működő együtteseket győztek le a döntő felé menetelve.

Forrás: www.nemzetisport.hu