Mindig megsüvegelendő, ha egy sportegyesület a múltbéli játékosai tiszteletét szem előtt tartva különböző formában megemlékező összejöveteleket tart. Így van ez a Győr Nádorvárosban székelő DAC életében is, ugyanis múlt pénteken immár másodízben jöttek össze az egykori legendák, hogy felidézzék szeretett egyesületük múltbéli pillanatait és természetesen megvitassák a jelenkor klub körüli mindennapjait egyaránt.

Felvetődhet a kérdés, hogy miért adunk teret honlapunkon eme dicséretes kezdeményezésnek, hiszen ez a kék-fehérek belügyéhez tartozik, de erre válaszként érkezhet, hogy a megemlékező sorozat mostani eseményének házigazdája a Gyirmót FC Győr társtulajdonosa Horváth Ferenc volt, aki korábban szintén magára ölthette a szomszédvár mezét, valamint a nádorvárosiak kőkemény, legendás védője volt – a napjainkban egyesületünk utánpótlásában dolgozó – Domanyik Szilárd, aki természetesen szintén meghívott volt a jeles eseményre. 

Nem hiányozhatott a nemes asztaltársaság tagjai közül a közelmúltban Győr Sportjáért Életműdíjjal jutalmazott Arnold Csaba jelenlegi klubigazgató sem, akinek neve szinte összeforrt a DAC együttesével.

Az első győri, Kun Ferenc által szervezett megemlékezésünk alkalmával Nyers Jenőék a következőkben egy Mosonmagyaróvár melletti vízparti buliban gondolkodtak, ami sajnálatos módon a koronavírus miatt elmaradt, így a harmadikként tervezett gyirmóti esemény léphetett előre – kezdte bevezetőjében Arnold Csaba. Örömteli érzés, hogy annak  közeledtével már szinte olyan izgalmakat élhetünk át, mint amikor korábban egy rangadó előtti napokban voltunk. Szerencsére megjelentek olyan arcok is, akiket nagyon régen nem láttunk, hiszen még a megyéből is elkerültek. Az est folyamán Kappel Mihály, a DAC jelenlegi elnöke is szót kért, amin belül felvázolta a klub jelenlegi helyzetét, majd régi cikkek kigyűjtésével, s azok ismertetésével kedveskedett a vendégeknek. Ezek után Horváth Ferenc kiváló házigazdához méltóan stadiontúrára vitte a jelenlévőket, majd a somlói Kancellár borászat bemutatása után mindenki egy MÁV-DAC címerrel díszített bort vihetett haza az est emlékére.

„A védelem szikla szilárd, ha ott van Domanyik Szilárd!”

Ez volt a híres szlogen abban az időben, amikor a jelenleg a klubunk utánpótlásában dolgozó kőkemény védő pályára lépett a kék-fehérek mezében.

Korábban Süle Zoltán volt az ötletgazda, hogy akár három generáció tagjait is meghívva legyen évente hasonló összejövetel, amiben Horváth Dénes szervezőként segített – emlékezett vissza a mostani egyesület jogelődjének számító MÁV-DAC legendás alakja Domanyik Szilárd.

Másfél évvel ezelőtt 2020 januárjában volt az első hasonló összejövetelünk a Győr belvárosi Capitolium Hotelben, amit akkor korábbi játékosunk Kun Ferenc szervezett meg rövid időn belül, de sajnos erre ekkor még csak kevesebben tudtak eljönni. Akkor is ott volt velünk Horváth Ferenc, aki kijelentette, hogy a jövőben hasonló események egyikét ő szeretné szervezni, mint házigazda, de közbejött a pandémia időszaka, így erre csak most kerülhetett sor. Erre az emlékestre talán még többen el tudtak jönni és az Aranyhal Étterem tó melletti szabadtéri Pagodájában egy felejthetetlen összejövetelnek lehettünk részesei. Természetesen mindez egy megemlékezéssel indult, hiszen sajnos már vannak olyanok, akik a mennybéli focipályán játszanak, de őket sem szabad soha elfelejtenünk. Ezek közé tartozik Sipos Ferenc, aki a DAC és a Gyirmót történelmében is maradandót alkotott, Harnisch Róbert, aki játékosként és vezetóként is több évtizeden át szolgálta a kék-fehéreket, valamint Pálos Prutzki József, aki a közelmúltban távozott közülünk. Az est folyamán smét előjöttek az anekdóták, zrikálódások, de természetesen egymás jelenlegi életét, életkörülményeit is átbeszéltük, hiszen mindig akad, akinek esetleg segítségre lenne szüksége, ezért is fontos a hasonló összetartás. Kitett magáért mostani házigazdánk Horváth Ferenc is, hiszen a stadionbejárás, majd borkóstolás után következett a vacsora húsos bőségtálakkal és zenés kísérettel. Szerencsére az időjárás is kegyes volt még hozzánk, így most mi öregek hálát adhattunk a vénasszonyok nyarának.