Szombaton a Gyirmót–Szentlőrinc meccsel elkezdődik a 2022–2023-as idény a labdarúgó NB II-ben. A feljutásért zajló küzdelemben az MTK mellett a Diósgyőri VTK és a Gyirmót számít igazán esélyesnek, de nagy kérdés, hogy – a korábbi évekhez hasonlóan – lesz-e meglepetéscsapat, amely borsot tör a nagyok orra alá.
A visszatérő Németh Krisztián góljaival segítené feljutáshoz az MTK-t (Fotó: mtkbudapest.hu)

A 2023–2024-es idénytől kezdődően húszról tizennyolc csapatosra szűkül a mezőny, ezért az új versenykiírás értelmében az idény végén az első két helyezett feljut az élvonalba – ez nem változott –, viszont nem az utolsó három, csak az utolsó két helyezett esik ki az NB III-ba. Osztályozót is rendeznek 2023 júniusában, a 16–18. helyezettek az NB III három csoportjának első helyezettjei ellen lépnek pályára oda-visszavágós párharcban. Az úgynevezett „fiatalszabály” nem változik, egy U20-as játékos szerepeltetése kötelező, légiósokat pedig továbbra sem lehet foglalkoztatni, pontosabban amelyik klub megteszi, elesik a normatív támogatás ráeső részétől.

AZ ELŐZŐ HAT IDÉNYBŐL ÖTBEN VOLT MEGLEPETÉSFELJUTÓ

A 2016–2017-es kiírás óta csak egyetlen olyan NB II-es bajnokság volt, amelyben nem volt meglepetésfeljutó, mégpedig a 2017–2018-as kiírásban – az előzetes esélyeknek megfelelően az MTK és a Kisvárda végzett az első két helyen. Az előző hat idényből tehát ötben borult a papírforma, így kézenfekvő a kérdés: a 2022–2023-as kiírásban lesz-e újabb szenzációt okozó együttes, láthatunk-e az előző évekbelihez hasonló bombameglepetést?

Nézzük az utóbbi hat NB II-es kiírást ebből a szempontból! A 2016–2017-es idény végén a bajnoki címet szerző Puskás Akadémia mögött nagy meglepetésre – a Kisvárdát megelőzve – a Balmazújváros futott be feljutó helyen, amely története során először harcolta ki az élvonalba jutást. Egy évvel később, 2018 nyarán az MTK mögött már a Kisvárda is révbe ért, ez nem hatott szenzációnak, viszont a 2018–2019-es idényben a ZTE mögött hatalmas meglepetésre az újoncként szereplő Kaposvári Rákóczi futott be a második helyen.

Újabb egy esztendővel később – a Covid-járvány miatt 2020 májusában befejezettnek titulált idényben – az MTK mögött a Budafok végzett másodikként. Elmondható, hogy a XXII. kerületiek feljutására sem számított senki, még ha ez kicsit furcsán is következett be. A 2020–2021-es bajnokságban aztán a Debreceni VSC mögött, újabb szenzációt okozva – a hajrában, a Vasast a „kanyarban” megelőzve – a Gyirmót FC Győr futott be második helyen.

Az előző, 2021–2022-es évadban aztán újabb általános meglepetés született az egyik feljutó kilétét illetően. A Vasas mellett az újonc Kecskeméti TE végzett a 2. helyen, így a lila-fehér együttes lett három éven belül a második olyan csapat (a Kaposvár mellett), amely újoncként harcolta ki az osztályváltást az NB I-be.

Ezúttal nehezebb elképzelni, hogy lesz olyan feljutó, amely váratlanul, a papírformát felborítva fut be, mivel az MTK Budapest mellett két csapat, a DVTK és a Gyirmót FC Győr is jó eséllyel pályázik a feljutásra.

ISMÉT AZONNAL VISSZAJUTNA AZ MTK, DIÓSGYŐRBEN MOST MÁR NEM BÍZNÁK A VÉLETLENRE

Az MTK az utóbbi hat NB I-es idényben háromszor is kiesett az élvonalból, de eddig mindkétszer simán és rögtön abszolválta a visszajutást, mégpedig első helyezettként. Az MTK szakmai igazgatója nyáron a klubhoz ezer szállal kötődő Bognár György lett, aki jól ismeri a másodosztály mezőnyét, továbbá a csapataira jellemző nyílt futballt továbbra is alkalmazni kívánja. A Hungária körútiak megszerezték a legutóbb a Lokiban játszó exválogatott támadót, Németh Krisztiánt, továbbá sokak mellett Zsóri Dánielt, Poór Patrikot és Bognár György fiát, Bognár Istvánt is.

Diósgyőrben nem akarnak abba a hibába esni, amibe az előző idény végén, most már mindenképpen ki akarják harcolni a feljutást – ennek szellemében történtek meg a keretben a változtatások. Edzőváltás nem volt, továbbra is Dragan Vukmir irányítja a borsodiakat, akiktől több mint egytucatnyi játékos távozott (többek között gólerős támadók, Horváth Zoltán, Hornyák Marcell és Molnár Gábor), de olyanok érkeztek, mint Koman Vladimir, Lukács Dániel, Viczián Ádám vagy éppen a Hollandiából hazatérő Szőke Adrián.

A DVTK (és persze az MTK) legnagyobb ellenfele a feljutásért zajló küzdelemben a Gyirmót FC Győr lehet, amelyet továbbra is Csertői Aurél irányít. A légiósok távoztak az NB I-ből az előző idény végén kieső együttesből, de a tapasztalt tréner úgy véli, az új igazolások pótolni tudják a külföldieket, illetve az élvonalbeli csapathoz igazoló Varga Barnabást (Paks) és Széles Imrét (Kisvárda).

VÁGYNAK AZ ÉLVONALBA AZ ETO-NÁL ÉS SZOMBATHELYEN IS, NEHÉZ LESZ PÓTOLNI A TÁVOZÓKAT SZEGEDEN

Az ETO FC-nél és a Szombathelyi Haladásnál is nagyon vágynak rá, hogy újra az első osztályban futballozzanak – a győrieket az új tulajdonos, a DAC-ot is irányító Világi Oszkár próbálta erősebbé tenni (többek között Kovácsik Ádám és Babati Benjamin megszerzésével, a kispadon pedig immáron Tímár Krisztiánnal), míg a szombathelyiek – ahol a többségi tulajdonos Homlok Zsolt lett – nem kevesebb mint 15 játékossal erősítettek (például Hursán György, Molnár Rajmund, Rácz Barnabás és Sipos Zoltán érkezett).

A Nyíregyháza Spartacust továbbra is Feczkó Tamás irányítja, akinek van tapasztalata abban, miként kell feljuttatni egy csapatot a legjobbak közé, hiszen 2017-ben a Balmazújvárost, egy évvel később az MTK-t segítette osztályváltáshoz. A Szpari stadionja felújítása miatt most Sényőn játssza hazai meccseit, de már dobogós helyezése is óriási meglepetésnek számítana. Hasonló a Szeged-Csanád GA helyzete, amely kulcsembereket veszített a nyáron (Csoboth Kevin, Germán Tamás, Horváth Krisztofer, Kovács Milán, Pejovics Danilo), és bár igyekezett pótolni a távozókat, már az élmezőny elérése is nagy eredmény lenne a nyártól a szerb Alekszandar Sztevanovics által edzett gárdának.

Csoboth Kevin (jobbra) pótlását is meg kell oldania a Szeged szakmai stábjának (Fotó: Török János/Délmagyarország)

Kellemes meglepetést okozhat viszont a többek mellett Horváth Zoltánnal, Antal Botonddal és Balajti Ádámmal erősítő Tiszakécskei LC, míg a Holczer Ádámot, Halmai Ádámot, Króner Martint és Vági Andrást nyártól a keretében tudó Soroksár SC továbbra is üde színfolt lehet. Siófokon egészen biztosan örülnének az előző idényben elért 5. helynek, Budafokon és Pécsen azonban sokkal jobb szereplést várnak a legutóbbi 14., illetve 11. pozíciónál.

NYOLC CSAPAT KÜZDHET MAJD A BENNMARADÁSÉRT

Az új lebonyolításban az utolsó öt helyet kell elkerülniük a csapatoknak ahhoz, hogy „csont nélkül” bent maradjanak, és a következő idényt is a másodosztályban kezdjék meg, így nagyjából a húszcsapatos mezőny majdnem fele küzd meg a bennmaradásért. A hagyományosan a bennmaradásért küzdő újoncok mellett – akiknek egyébként biztosan nehéz dolguk lesz – a Békéscsaba, a Dorog, a Csákvár, a Szentlőrinc, illetve talán az Ajka lehet még érintett a kiesés és az osztályozó elkerülésért vívandó küzdelemben.

A KAZINCBARCIKA EGY, A MOSONMAGYARÓVÁR HÁROM, A KOZÁRMISLENY ÖT ÉV UTÁN INDUL ÚJRA AZ NB II-BEN
Az NB II mezőnyéhez az élvonalból a Gyirmót FC Győr és az MTK Budapest, míg a harmadosztályból a három csoport bajnoka, a Kazincbarcikai SC, a Kozármisleny FC és a Mosonmagyaróvár csatlakozott. A Keleti csoportban a Kazincbarcika tizennyolc pont előnnyel végzett az első helyen, összesen 101 pontot szerezve, és egy év szünet után indulhat ismét a másodosztályban. Varga Attila vezetőedző az NB II-es kiesést követően vette át a szakmai munka irányítását, s a keret erősségét tekintve elvárás volt a bajnoki cím megszerzése. A kék-sárgák a 14. fordulóig őrizték veretlenségüket (Kisvárda II 1–2), több mérkőzést nem veszítettek el a bajnokságban. Varga Attila és szakmai stábja a klubnál maradt, a keret azonban kis mértékben átalakult. Már nem a Kazincbarcika labdarúgója Bartos Julián, Bognár Dávid, Keményffy Máté, Kréti Gergő, Kristófi Sándor, Márton András, Pinyaskó László, Rjaskó Viktor és Schildkraut Krisztián, ugyanakkor többek között Hleba Tamás, Kurdics Levente és Szekszárdi Tamás (mindhárom Szolnoki MÁV), Kálnoki-Kis Zsombor (Újpest II), Székely Dávid (DEAC) és Takács Tamás (Csákvár) csatlakozott a kerethez.

A Közép-csoportban a Kozármisleny FC végzett az élen – veretlenül. Aczél Zoltán vezetőedző irányításával a baranyai klub tizenegy döntetlennel veszített pontokat, a második helyezett Balassagyarmat csak megszorongatni tudta, a csapat tizenegy pont előnnyel jutott fel az NB II-be. Az idény után Aczél távozott, maradt az NB III-ban, miután aláírta szerződését az NB II-ből kieső III. Kerületi TVE-nél. A kozármislenyi klubvezetőség hamar megállapodott Tóth Lászlóval, aki az előző idényben Csizmadia Csaba másodedzőjeként dolgozott a Budafoknál. A keretből tizenegyen távoztak, és 11 új labdarúgó érkezett (többek mellett Kulcsár Kornél, Kosznovszky Márk, Bartha László és Clinton Osei).

A harmadik feljutó a Mosonmagyaróvár, amely az NB III Nyugati csoportjában végzett az első helyen 100 pontot szerezve. Sokáig fej fej mellett haladt a BVSC-Zuglóval, de az idény hajrájában a vasutasok három vereséggel és egy döntetlennel leszakadtak, az MTE pedig három év szünet után visszajutott a másodosztályba. Varga László vezetőedző a bajnoki cím megszerzését követően megszerezte az UEFA A-licences képesítést, így az NB II-ben is betöltheti tisztségét. Az aranyérmes együttesből öten távoztak, míg a vezetőség hét labdarúgó érkezését jelentette be: Múcska Viktor (ETO FC), Papp Szilárd (Szolnoki MÁV), Slakta Balázs, Sajbán Miklós (mindkettő Budaörs), Monori Norbert (Haladás) és Szabó Richárd (Cegléd) mellett Dezamits Dominik kölcsönbe érkezik a Pakstól.

A három feljutó közül egyébként a Kozármisleny keretét tartja a legértékesebbnek a Transfermarkt portál, a baranyai csapat játékosainak összértékét több mint másfélszeresére becsüli, mint a Mosonmagyaróvárét, és kétszer annyira, mint a Kazincbarcikáét.
T. N., P. Gy.

A Nemzeti Sport Online-on a 2022–2023-as kiírásban is minden mérkőzésről online közvetítést adunk, kövessék a találkozókat az NSO-n!

NB II, AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA
Július 30.
17.30: Gyirmót FC Győr–Szentlőrinc
Július 31.
17.30: Tiszakécskei LC–Credobus Mosonmagyaróvár
17.30: Soroksár SC–HR-Rent Kozármisleny
17.30: Szombathelyi Haladás–Aqvital FC Csákvár
19.00: Kolorcity Kazincbarcika SC–Dorogi FC
19.00: Pécsi MFC–Békéscsaba 1912 Előre
19.00: FC Ajka–Budafoki MTE
19.00: BFC Siófok–Diósgyőri VTK
19.00: ETO FC Győr–Nyíregyháza Spartacus FC
Augusztus 1.
20.00: MTK Budapest–Szeged-Csanád Grosics Akadémia

Forrás: nemzetisport.hu