A másodosztályú csapatok közül idegenbeli gyõzelmével továbbjutott a Nyíregyháza, a Gyirmót és a Kisvárda is. A Biatorbágy legyõzte 2–1-re otthon a Mosonmagyaróvárt, így az NB III-as csapat kiesett. Az egyetlen olyan párosításban, amelyben megyei csapatok csaptak össze, a megyei I. osztályú Kemecse SE 2–1-re felülmúlta a megye II-es Pilisi LK-t.

Sopronban az elõzõ körben az Andráshidát legyõzõ Puskás Akadémia folytatta magyar Kupa-szereplését, és a 11. percben hátrányba került: Nyilasi Bálint szöglete után Baranyai Norbert talált közelrõl Somodi Bence kapujába. A PAFC szintén szögletbõl egyenlített, Haraszti Zsolt pontrúgásából Lencse László volt eredményes.
A kiegyenlített elsõ félidõt követõen a második igazi tûzijátékkal kezdõdött, megdolgoztatták a kapusokat a csapatok. A félidõ derekán gólváltás történt, a vendégek Francisco Gallardo beadása után Zsolnai Róbert közelrõl szerzett góljával fordítottak, de Szabó László parádés találattal válaszolt. A rendes játékidõben nem esett több gól, jöhetett a hosszabbítás. Ennek ötödik percében Zsolnai visszafejelt labdáját Lencse lõtte 20 méterrõl a kapuba, megint vezetett a PAFC. A Sopron megint egyenlíthetett volna egy percen belül, csakhogy a szabálytalanságáért – második sárga lapja után – kiállított Baracskai Roland lökését követõen megítélt büntetõbõl Gaál Bálint a kapu fölé lõtt.
A Sopron az emberelõnyt sem tudta kihasználni az elõnyét olykor pimasz idõhúzással õrzõ PAFC ellen, így az élvonalbeli klub jutott a 4. fordulóba.

A Nyíregyházának nem kellett messzire utazni: az NB II listavezetõje a Nyírbátor vendégeként lépett pályára, és Bajzát Péter, illetve Huszák Tamás elsõ félidõ hajrájában szerzett gólja után 2–0-s gyõzelmet ünnepelhetett.

A Kisvárda ellenfele a Nagykõrös volt, és a második vonalbeli csapat továbbjutása nem forgott veszélyben: Oláh Dávid az elsõ játékrész közepén szerzett vezetést, és ugyan a kõrösiek sokáig jól tartották magukat, az utolsó húsz percben Dusan Pavlov duplázott, így végül hárommal nyertek a várdaiak.

A Gyirmótnak Laki Balázs szállította a gyõzelmet, a támadó a 10. és a 36. percben talált be Zalaszentgróton.

A Dunaújváros Hévízen lépett pályára, és a játéknap legkönnyebb gyõzelmét aratta. Pedig a 12. percben még a hazaiak szereztek vezetést Horváth Máté révén, ám aztán jött Böõr Zoltán, aki bõ félóra játékidõ alatt négyszer is bevette a kaput, a vendégek pedig végül kiütéses gyõzelmet könyvelhettek el.

Hosszabbításra kényszerült a Szeged Tiszaújvárosban, ám Germán Tamás egy szöglet után továbbfejelte Nyilas Elek csapatát a negyedik fordulóba. A Felsõzsolca–Cigánd összecsapáson a megyében szereplõ hazai csapat közel járt a bravúrhoz, ám tizenegyesek után végül a harmadosztályú Cigánd maradt életben.

MAGYAR KUPA

3. FORDULÓ

Soproni VSE (NB II)–Puskás Akadémia FC 2–3 (1–1, 2–2, 2–3) – hosszabbítás után

Sopron, 600 nézõ. V: Pintér Cs. (Márton Zs., Kepe A.)

SOPRON: Halasi – Fazakas G., Baranyai, Tóth M., Maráczi (Petõ B., 91.) – Sifter (Horváth A., 85.), Fazekas N. – Gaál, Nyilasi B. (Erdélyi, 77.), Szabó L. – Bali. Szakmai igazgató: Supka Attila

PAFC: Somodi – Margitics, Vaszicsku, Szekeres (Tamás, 35.), Baracskai – Haraszti, Nikolics (Papucsek, 118.), Luque (Gallardo, 25.), Bertus – Zsolnai, Lencse. Vezetõedzõ: Benczés Miklós

Gólszerzõ: Baranyai (1–0) a 11., Lencse (1–1) a 28., Zsolnai (1–2) a 64., Szabó L. (2–2) a 66., Lencse (2–3) a 96. percben

Kiállítva: Baracskai (második sárga lap után) a 98. percben

Voyage SE (megyei I. o.)–ESMTK (NB III) 2–3

Nyírbátor (NB III)–Nyíregyháza Spartacus (NB II) 0–2

Sárszentmiklós SE (megyei II. o.)–Csákvári TK (NB III) 0–1

Geresdlak SE (megyei I. o.)–Bajai LSE (NB III) 1–3

Zalaszentgróti VFC (megyei I. o.)–Gyirmót FC Gyõr (NB II) 0–2

Pilisi LK (megyei II. o.)–Kemecse SE (megyei I. o.) 1–2

Nagykõrösi Kinizsi (megyei I. o.)–Kisvárda (NB II) 0–3

VSE Biatorbágy (megyei I. o.)–Mosonmagyaróvár (NB III) 2–1

Hévíz SK (megyei I. o.)–Dunaújváros PASE (NB II) 1–7

UFC Szekszárd (NB III)–BKV Elõre (NB III) 1–0

FC Tiszaújváros (NB III)–Szeged 2011 (NB III) 0–1 – hosszabbítás után

Felsõzsolca VSC (megyei I. o.)–Cigánd SE (NB III) 2–2 – tizenegyesekkel: 2–4

KEDDI EREDMÉNYEK

Kazincbarcikai SC (NB III)–Mezõkövesd-Zsóry 3–4

Balatonfüred (NB III)–FC Ajka (NB II) 0–2

Rákosmente KSK (NB III)–Békéscsaba 1912 Elõre (NB II) 0–3

Az MK versenykiírása szerint a kupa 4. körében (a legjobb 32 között) a mostani, 3. fordulóból továbbjutó 16 csapathoz csatlakozik a 2012–2013-as szezon 16 NB I-es együttese, azaz az elõzõ kiírásban az élvonalból kiesett Siófok és Egri FC is akkor kapcsolódik be a Magyar Kupa küzdelmeibe, miközben a jelenleg NB I-es Mezõkövesd és Puskás Akadémia FC már javában játssza MK-meccseit.

NEMZETISPORT.HU