A Gyirmót FC Győr az utóbbi évtizedben egyre meghatározóbb szerepet tölt be a magyar labdarúgásban. A felnőttgárda másodszor szerepel a 12 együttest felvonultató élvonalbeli bajnokságban, de az NB II-ben is szinte mindig a legjobbak között tartották számon. A kék-sárga klub jövőre ünnepli fennállásának 30 évesévfordulóját, a tulajdonosai szeretnék, ha csapatuk akkor is a szűk elitbe tartozna.

Horváth Ernő, a Gyirmót FC Kft. ügyvezetője, a kft. társtulajdonosa és egyben a Gyirmót SE elnöke szívesen állt a Kisalföld Sportmagazin rendelkezésére.

A Gyirmót sokkal jobban szerepel a mostani bajnokságban, mint öt évvel ezelőtt, amikor legutóbb NB I-es volt. Minek köszönhető mindez?

Több dolognak együttesen. Egyrészt Tamási Zsolt szakmai igazgatóval és Csertői Aurél vezetőedzővel időben megegyeztünk a közös folytatásról. Az NB II-ben szerepet játszó játékosok közül sikerült itt tartani azokat, akik a keret gerincét adták. A szakmai vezetés javaslatára a nyáron hozzájuk próbáltunk posztokra igazolni játékosokat, majd télen a rövid átigazolási szezonban is szerződtettünk négy új futballistát, akik közül hárman szinte már alapemberek a kezdő tizenegyben.

Több csapat is nagy harcot vív a bennmaradásért. Hogyan látja a Gyirmót esélyeit?

A riválisok ellen kell pozitív szaldóval zárni, azaz az egymás elleni eredmények az alsó régióban eldönthetik a bennmaradást. A Covid és a sérülések elkerülése döntő lehet, mert amelyik csapat ezeket megússza, az nagy eséllyel bír a jó helyezés elérésére. A mostani gyirmóti keret egy összetartó, jó közösség, igazi csapatként dolgoznak a fiúk. Nálunk nincsenek úgynevezett sztárok, remélem, nélkülük is NBI-esek tudunk maradni.

Mennyiben elégedett a klubnál végzett szakmai munkával? Elsősorban Tamási Zsolt és Csertői Aurél tevékenységével. Maradnak-e nyártól is a beosztásukban?
A közös megegyezéssel történt szerződéshosszabbítás önmagáért beszél. Mondhatnám, hogy mi Ferivel, a testvéremmel és egyben tulajdonostársammal elégedettek vagyunk a szakmai munkával, és reméljük, a szakmai vezetők is meg vannak elégedve az általunk biztosított feltételekkel. Én nagyon bízom benne, hogy nyártól is folytatódhat a közös sikeres munka.

A Gyirmót meghatározó klubbá nőtte ki magát a Nemzeti Bajnokságban. Meg lehet-e határozni, mi a klub filozófiája?
Tizenhét éve szerepelünk a Nemzeti Bajnokság első, illetve második osztályában. Minden korosztályban indul fiú utánpótláscsapatunk, mellette három lánycsapatunk van. Kiemelt tehetségközpont lettünk az MLSZ minősítése folytán. Filozófiánknak azt gondolnám, hogy minőségi labdarúgókat kívánunk nevelni, és elsősorban a Győr és Győr környéki tehetséges gyerekek közül. Erre adott is a lehetőség.

Ennek tükrében hogyan látja az utánpótlás helyzetét?
Bizakodó vagyok ezen a területen is, hiszen a belga Double Pass utánpótlás-labdarúgás nemzetközi minősítő cég a vizsgált hetvennégy magyar NB-s klub rangsorában a tizennegyedik helyre tett bennünket. Tamási Zsolt szakmai igazgató vezeti a munkát a kiemelt tehetségközpontunkban. A huszonnyolc edző és sportszakember az ő irányításával dolgozik, szerintem jól, és akár egy külön interjú megérdemelne a gyirmóti utánpótlás működése.

A környékbeli klubok, a szurkolók mennyire kötődnek a Gyirmóthoz?

Szerintem teljes mértékben: a klubok gyakran használják a gyirmóti sportközpont pályáit, és sok felkészülési mérkőzésre adunk lehetőséget. Kiváló kapcsolatot ápolunk valamennyi egyesülettel, hisz mi tudjuk leginkább, olykor valamelyiküknek mennyit jelenthet a segítség. Amikor 1993-ban újjáalakult a Gyirmót, abban az évben a MÁV DAC adott nekünk otthont fél évig, hogy náluk játszhassunk, míg a saját pályánk elkészül. Nagyon sok győri és Győr környéki gyerek sportol valamelyik utánpótláscsapatunkban. Azt szoktam mondani, ha a gyerekek és szüleik is megnézik a bajnoki mérkőzéseinket, akkor már biztosan ezer feletti a nézőszám. Mindenesetre egyre többen jönnek Győrből és a környező településekről is a meccseinkre, a sikeres felnőttcsapat jól népszerűsítheti a Gyirmót FC-t.

A klub infrastruktúráját sok vetélytárs megirigyelhetné, egy valódi sportközpont épült fel itt a stadiontól a hotelig néhány év alatt. Terveznek-e további fejlesztéseket?

Örülünk annak, ami elkészült. A fűthető center- és az öt edzőpálya, valamint két műfüves pálya fenntartása is nagy terhet ró ránk. Termálkutunk szinte teljes mértékben kihasznált. Amin mindenképpen el kell gondolkodnunk, az a sportközpont világításának korszerűsítése. A sokszorosára nőtt villamosenergia-ár nem teszi lehetővé az elavult fényforrások használatát. Napelemek kihelyezésével és a modern LED-fényforrások felszerelésével segíthetünk ezen.

Jövőre harmincéves lesz a klub. Szerveznek-e gálamérkőzést, ünnepséget ebből az alkalomból?

Nagyon bízunk abban, hogy a harmincéves jubileumi ünnepségre egy már készülőben lévő könyvünket – a  Gyirmót története 1993–2023– ki tudjuk adni. Szeretnénk gálamérkőzést is szervezni, amelyre neves csapatot kívánunk meghívni. Különböző ifjúsági együttesek mérkőzéseit is tervezzük, de ami talán a legfontosabb, hogy jövő év nyarán is az NB I-es Gyirmót FC Győr legyen a meghívó és a rendező.

Forrás kisalfold.hu

https://www.kisalfold.hu/helyi-sport/2022/03/sportmagazin-gyor-moson-sopron-megye-sokszinu-sporteletebol

Sportmagazin_2022_tavasz_01

Sportmagazin_2022_tavasz_04

Sportmagazin_2022_tavasz_05