A Magyar Labdarúgó-szövetség megértően állt az NB II-es csapatok kezdeményezéséhez, azaz engedélyezi a mérkőzések korábbi megrendezését, esetleges halasztását, hogy ezzel is spórolhassanak a rezsiköltségeken.

Mint arról beszámoltunk, az NB II-es csapatok a megemelkedett energiaárak miatt kérvényezték az MLSZ-nél, hogy a mérkőzések korábbi időpontban kezdődjenek, azaz ne villanyfénynél kelljen játszaniuk, mert így tudnak spórolni a rezsin.

„Az MLSZ elnöksége szabályozási segítséget nyújt a kluboknak a rezsiköltségek ügyében – válaszolta a Nemzeti Sport érdeklődésére Sipos Jenő, az MLSZ  szóvivője. – Már szeptember 16-án határozatot hozott arról, hogy a sportszervezetek módosíthatják mérkőzéseik előre kitűzött időpontjait a közüzemi díjak jelentős mértékű megemelkedésének indokával, amely rendkívül indokolt esetnek tekintendő. Éppen ezért a gyakorlatban az NB II-es csapatok eddigi időpontmódosítási kérelmeit az MLSZ versenybizottsága jóváhagyta.”

Az NB II-es sportszervezetek ettől az intézkedéstől jelentős költségcsökkenést várnak. Elképzeléseik szerint a mérkőzések kezdési időpontja jellemzően 13 óra lenne, ettől a helyi viszonyok függvényében el lehet térni, de a kezdési időpont legkésőbb 15 óra.

Sipos Jenő elmondta, „amint az ország egészében, úgy a labdarúgásban is a legfontosabb kérdések között szerepel a megnövekedett infláció és a közüzemi számlák összegének növekedése. Az ezekre történő megfelelő felkészülés és a problémák megoldása a sportszervezetek feladata, de a szövetség a saját eszközeivel minden sportszervezetnek segítséget kíván nyújtani.”

A fent említett elnökségi döntés mellett további felmentésekkel is könnyítette a klubok helyzetét a szövetség, például az őszi idényre kiírt mérkőzéseket tavasszal is pótolhatják, illetve – végső esetben – a díjak jelentős mértékű megemelkedésének indokával bármikor lemondhatják a találkozókat a csapatok és ilyen esetben az MLSZ semmilyen szankciót nem alkalmaz – tudtuk meg Sipos Jenőtől.

Az amatőr versenysorozatok mérkőzései akár alacsonyabb minősítésű pályán is megrendezhetőek.

„Továbbá az MLSZ engedélyezi, hogy a keretek megemelése nélkül, azaz többlet forrás nélkül át lehet csoportosítani az MLSZ által közvetített forrásokat. Ez azt jelenti, hogy a sportszervezetek a növekvő rezsi/bérleti díjra költhetnek olyan halasztható, csökkenthető kiadásokat, amelyet eredetileg másra terveztek” – tette hozzá Sipos Jenő.