A Nyugati csoportban – a Keletihez hasonlóan – elõzõ szezonban tizenöt csapat szerepelt, közülük a bajnok BFC Siófok feljutott az élvonalba, a 14. helyezett Hévíz és a 15. helyezett ZTE FC II pedig kiesett az NB III-ba.

A megmaradt tizenkét együtteshez csatlakozott a Keleti csoportból átsorolt BKV Elõre, valamint három NB III-as bajnok: a Bakony csoportban gyõztes Veszprém FC, a Dráva csoport aranyérmese, a Bajai LSE, valamint a Mátra csoportban élen végzõ Ferencváros II.  

Az NB I-bõl kiesett mindkét gárda – azaz a Nyíregyháza és a Diósgyõr is – a Keleti csoportba került, így itt nyugaton nagy esély nyílt azon csapatok elõtt, amelyek ebben az évben a feljutást tûzték ki célul.
 
A FÕVÁROS VEZET

Az NB II Nyugati csoportjában a legtöbb csapat Budapestet képviseli, a BKV Elõre mellett a Bp. Honvéd és a Ferencváros második számú együttesét is ebbe a csoportba osztották be. Baranya (Kozármisleny, Pécsi MFC), Gyõr-Moson-Sopron (Gyirmót, Gyõri ETO FC), Pest (Budaörs, Szigetszentmiklós), Somogy (Barcs, Kaposvölgye VSC Nagyberki) és Veszprém megyébõl (Ajka, Veszprém) két-két gárda szerepel itt, míg Bács-Kiskun (Baja), Fejér (Videoton II-Puskás Akadémia) és Komárom-Esztergom megye (Tatabánya) egy-egy sportszervezetet „delegál” a csoportba. A nyugati országrészbõl három megyének nincs NB II-es labdarúgócsapata, de egyiküket sem kell „sajnálni” hiszen Tolnának, Vasnak és Zalának is élvonalbeli együttese van. Az elõzõ szezonban egyébként Zala megyének két másodosztályú csapata is volt, ám a Hévíz és a ZTE II is kiesett az NB II-bõl.

 

KÉTSZER VOLT BAJNOK   A SIÓFOK
  
A másodosztály 2005 nyarától fut ismét NB II néven (elõtte öt évig NB I B volt az elnevezése), és ugyancsak 2005 nyarától kétcsoportos. Az utóbbi öt esztendõben az alábbi csapatok végeztek a dobogón a Nyugati csoportban (zárójelben a megszerzett pontok száma): 

2005–06: 1. Paksi SE (76), 2. Felcsút SE (63), 3. Gyirmót SE (57). 

2006–07: 1. BFC Siófok (62), 2. Szombathelyi Haladás (60)*, 3. Felcsút SE (60). *A Haladástól 8 pont levonva. 

2007–08: 1. Szombathelyi Haladás (71), 2. FC Felcsút (66), 3. Lombard Pápa TFC (56).

2008–09: 1. Gyirmót FC (67), 2. Lombard Pápa TFC (66), 3. Pécsi MFC (65). Megjegyzés: A Gyirmót nem kapta meg az élvonalbeli szerepléshez szükséges licencet, helyette az ezüstérmes Lombard Pápa jutott fel az NB I-be. 

2009–10: 1. BFC Siófok (63), 2. Gyirmót FC (62), 3. Pécsi MFC (55).

 

A FELJUTÁSRA HAJTANAK

Ki szeretné ezt a lehetõséget használni a Pécsi MFC, amely 2007 tavaszán esett ki az élvonalból, és azóta nem sikerült visszakerülnie. Pedig a feltételek adottak: biztos anyagi háttér, stadion villanyvilágítással, viszonylag erõs keret.

Ugyan többen távoztak a csapattól – az MTK kölcsönben itt szerepelt játékosai közül Hegedûs Lajos, Sütõ László és Szabó László visszament a fõvárosba, Kecskés Tamás a BFC Siófokhoz igazolt, az Újpestrõl kölcsönvett Szabó Bence visszatért a Megyeri útra, Berdó Balázs és Fónai Balázs Kozármislenybe, Cseri Tamás a BKV Elõréhez szerzõdött, Szamosi Tamás és Varga Zoltán pedig követte az elõzõ vezetõedzõt, Várhidi Pétert Szigetszentmiklósra –, de nem mondanánk, hogy számottevõen meggyengült volna a PMFC, hiszen érkezett Zalaegerszegrõl Schultz Levente és aláírhat Nenad Todorovics is. Szigetszentmiklósról ifjabb Bozsik József, Hévízrõl a gólerõs Mladen Csovics csatlakozott a pécsiekhez. Utóbbi gyakorlatilag Petar Divics helyére jött, akit a nyáron hoztak a Vasastól, ám néhány hét után szerzõdést bontottak vele, mert a csatár edzéshiánnyal küzdött, és nem fért volna be a csapatba…

KAMPÓKÉZ

Ha filmet forgatnának a mostani Pécsi MFC-rõl, akkor akár a „Kampókéz” címet is adhatnák neki, ugyanis a pécsi klub vezetõi a „Kampó” becenévre hallgató Kiss László kezébe adták a csapatot. A szakembert júniusban eredetileg szakmai igazgatónak nevezték ki, ám Várhidi Péter távozása után a vezetõedzõi feladatot is Kiss látja el, segítõje Mucha József lett. A „Mini Menottiként” is becézett tréner a Maldív-szigetekrõl visszatérve ismét Magyarországon dolgozik, és nagy lelkesedéssel vetette magát a munkába. Nem kért türelmi idõt, és a Nemzeti Sportnak nyilatkozva kijelentette: „Ha nem jutunk fel, az én kudarcom, az én bukásom lesz… Egyértelmû, vissza kell kerülnünk az élvonalba. A tulajdonos Matyi Dezsõnek köszönhetõen minden feltétel adva van ehhez. A tisztes fizetését mindenki idõben megkapja, prémium is van, a kollégákkal remek a munkakapcsolatom, a tulajdonossal kimagaslóan jó a viszonyom.  A keret erõs, azért sem igazoltunk össze-vissza, mert ezzel is meg akarom tisztelni a korábbi vezetõk, illetve az elõdeim munkáját: a hibákat, amelyeket elkövettek, megpróbáljuk ezzel az állománnyal kijavítani. Nekem mindegy, hogy könnyen vagy nehezen, de bajnokságot kell nyernünk!”  

A Pécs egyik erõs vetélytársa a feljutásért való küzdelemben a Gyirmót FC, amely az elõzõ szezonban épphogy lemaradt az aranyéremrõl, egy évvel korábban pedig megnyerte a Nyugati csoport küzdelmeit, ám mivel nem kapta meg az élvonalbeli induláshoz szükséges licencet, ezért nem kerülhetett fel az NB I-be.

A csapat egyik kapusa, Molnár Levente az Egyesült Arab Emírségekbe, Abu Dzabiba, az Al-Wahda ifjúsági csapatához szerzõdött kapusedzõnek, távozása után a klub szerzõdtette Deli Zoltánt, aki legutóbb Lipóton védett. Érkezett még Weitner Ádám Paksról és Czanik Károly Szolnokról, távozott Csermelyi Imre Siófokra. Kiprich Dániel szerzõdését nem hosszabbították meg, a vezetõedzõ, Kiprich József vesztegetési ügybe keveredett fiát a szövetség egy évre eltiltotta.

Az idén centenáriumát ünneplõ, 1910 februárjában alapított tatabányai csapat is a feljutást tûzte ki célul, az önkormányzat vállalta, hogy ha felkerül az NB I-be a gárda, akkor villanyvilágítást kap a stadion.  Az FC Tatabánya vezetõedzõje a nyártól Herédi Attila lett, érkezett Kocsis Dávid (Vác), Köntös Dániel (BFC Siófok), Simkó Krisztián (Bp. Honvéd) és Bencze Zsolt (Videoton II Puskás Akadémia) – kérdés, hogy ezzel a kerettel lépést tud-e tartani az együttes a Péccsel és a Gyirmóttal.
 


MEGLEPETÉST OKOZHATNAK

A legutóbb negyedik helyen végzõ FC Ajkától egy meghatározó  játékos távozott: Kaj András alacsonyabb osztályú osztrák csapathoz igazolt. Artner Tamás együtteséhez érkezett Péter Péter, az egykori válogatott Péter Zoltán fia Zalaegerszegrõl, Páli Norbert Hévízrõl és Kottán Krisztián Barcsról. A csapat az idén is ott lehet a mezõny elsõ felében.    

Erõs kerettel vág neki a bajnokságnak a két Pest megyei csapat, a Budaörs és a Szigetszentmiklós. Budaörsrõl a korábbi kispesti támadó, Koós Gábor Szolnokra ment, jött viszont Melczer Vilmos az MTK-tól, Szabó Zoltán Százhalombattáról, Kiss Tamás a REAC-ból és Horváth László Sárisápról. Több rutinos, az élvonalban is szerepelt labdarúgója van a budaörsi együttesnek, úgy mint Csillag Krisztián, Csobánki Ádám, Lászka Balázs, Sándor István, Schafranek Ádám, Tüske Roland és a 2004–05-ös szezonban 37 találattal másodosztályú gólkirály Márkus Tibor, akitõl Budaörsön is sok gólt várnak a szurkolók.  

Várhidi Péter irányításával az elsõ hat hely valamelyikén szeretne végezni a Szigetszentmiklósi TK, amelybõl távozott néhány ismertebb futballista (ifj. Bozsik József, Fülöp Noel, Ivancsics Gellért, Schrancz Balázs), viszont több olyan játékos érkezett, aki igazi erõsítést jelent: Szamosi Tamás és Varga Zoltán Pécsrõl, Somorjai Tamás Diósgyõrbõl, Pomper Tibor Hévízrõl, Kincses Péter és Majoros Árpád a Vasastól, Vincze Zoltán Bajáról, Szamosszegi Gábor Makóról, Koszó Balázs Kecskemétrõl, Zsömlye György Barcsról. Nem lenne meglepõ, ha ezzel a kerettel a dobogón végezne az SZTK-Erima.

Nagy volt a változás a legutóbb hatodik helyen végzõ Kozármislenynél is. Az MLSZ-be utánpótlás szövetségi edzõnek kinevezett ifjabb Bene Ferenc helyett Márton Gábor lett a baranyai csapat vezetõedzõje, aki ebben a szezonban már nem számíthat a Ferencvároshoz igazolt kapusra, Mester Tamásra, valamint a szintén távozó Antal Sándorra, Hergenrõder Tamásra, Kutyáncsánin Jevremre (õk hárman Szentlõrincre szerzõdtek), Dienes Andrásra (Barcs), a volt kispesti Zana Norbertre (Vecsés), Fabinhóra és Takács Tamásra. Az érkezõk között a legnagyobb név Koplárovics Béla, aki Hévízrõl jött, Andruskó Attila Szentlõrincrõl, Berdó Balázs, Fónai Balázs és Luczek Dávid Pécsrõl, az ifiválogatott kapus, Gõcze Gergõ Szombathelyrõl érkezett – a vezetõség az elsõ nyolc közé várja a csapatot.  

 

A TÖBBIEK

A BKV Elõrétõl elment Török Sándor (Mezõkövesd) és Tarczy Pál kapus (Szolnok), utóbbi helyett a közlekedésiek leigazolták Vecsésrõl Vezér Ádámot. A Ceglédrõl érkezett Miklósvári Jánossal és Selei Andrással, valamint a Pécsrõl igazolt Cseri Tamással egészült még ki a keret, amellyel a középmezõny elejét célozhatják meg a Sport utcában. 

Elsõdlegesen a bentmaradás lehet a célja a Kaposvölgye VSC-Nagyberkinek és a tavaly a kieséstõl éppenhogy megmenekült Barcsnak is. Utóbbi csapathoz éppen Nagyberkibõl jött egy játékos, Koller Krisztián, valamint érkezett a rutinos védõ, Dienes András. A Kaposvölgyénél gondot okozhat, hogy több meghatározó futballista (Horváth Gyula, Kardos Ernõ, Pedro Sass, Kerekes István, Strublics József) is eligazolt. 

A két újonc közül a Bajai LSE egyik legnagyobb erõsítése, hogy a Ferencvároshoz Prukner László segítõjeként elszerzõdõ Nagy Tamás helyére sikerült hazacsábítani vezetõedzõnek a bajai származású, labdarúgóként korábban ötvenszeres válogatott Bognár Györgyöt (aki nem mellékesen a Nemzeti Sport szakértõje). A szakember javaslatára érkezett a REAC-tól Szili Attila, aki a középpályán megkapja a karmesteri pálcát. Jött még Kormos László és Fröhlich Roland, eligazolt Zsók József Kaposvárra és Vincze Zoltán Szigetszentmiklósra. 

A másik újonc, a Veszprém FC tíz évvel ezelõtt, 2000-ben szerepelt legutóbb a Nemzeti Bajnokság másodosztályában. Az NB III Bakony csoportjában bajnok gárdát nagyjából sikerült együtt tartani, sõt érkezett Kollár Zsolt és Karakai András (Ausztriából), Lelkes Péter (Videoton II), Nagy Károly (REAC), Sánta Attla (Gyõri ETO) és Mario Hrudec (Slovan Bratislava). 

(nemzetisport.hu; https://www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_ii/nb-ii-es-rajt-megragadja-e-a-pecs-az-eselyt-nyugaton-2040803)