Vasárnap véget ért az NB III Nyugati csoport bajnokságának pontvadászata. Együttesünk harmincnyolc forduló után 40 ponttal, a 16. helyen végzett a tabellán és hatvanegy rúgott gól mellett hetvenegyet kapott. Ebből hazai környezetben mérlegünk hat győzelmet, négy döntetlent és kilenc vereséget, illetve idegenbeli környezetben öt győzelmet, három döntetlent és tizenegy vereséget számlál – NB III-as együttesünk vezetőedzőjével, Polyák Gáborral beszélgetünk az elmúlt bajnoki szezonról és a jövőbeli tervekről.

A Balatonfüred elleni bajnoki mérkőzéssel véget ért az NB III pontvadászata. Hogyan értékeli az elmúlt éve?

A minimális célkitűzésünket, a bennmaradást sikerült kiharcolnunk. Nyilván nem vagyok teljesen elégedett, hiszen a tavaszi eredményeink egy kicsit elmaradtak a várakozástól, főleg úgy, hogy az ősszel 30 pontot szereztünk. Ha az egész bajnokságot nézzük akkor a kettő azért kiegyenlíti egymást.

Azonban, mint minden második csapatnál, nálunk is a fő célkitűzés az, hogy elsősorban a fiatal játékosokat hozzászoktassuk a felnőtt futballhoz, amikor kikerülnek az utánpótlás bajnokságból és kiderüljön az, hogy kik azok, akik megállják a helyüket az első csapatban.

 

Ki tudna emelni néhány tényezőt, amelyek befolyásolták a bajnoki szereplést?

Ez az év nagyon jó volt a srácoknak arra, hogy rutint szerezzenek a felnőtt futballban. Két fiatal játékosunk Csörgő Viktor és Kovács Dominik látványos fejlődéséhez az NB III-as bajnoki mérkőzések kellettek, hogy aztán az élvonalban is megállják a helyüket. Viktor a felnőtt keret alapemberévé vált a tavaszi szezonban, Dominik pedig megszerezte első élvonalbeli gólját. Edzőként nagy öröm volt ezt a fejlődést végig kísérni. A tavaszi szezonban fontos volt, hogy a hosszú sérülésből, betegségből visszatérő két felnőtt labdarúgónkat, Hudák Dávidot és Lázár Patrikot újra megfelelő állapotba hozzuk az edzésekkel és a mérkőzésekkel. Mindkét focista hihetetlen odaadással, győzni akarással lépett újra pályára és nagy segítség volt ez a fiatalok számára. Ezt a mentalitást, valamint a bátrabb játékot hiányoltam néha a srácoknál.

Említette a keretet. Terveznek igazolni új játékosokat, esetleg van, aki távozik a csapatból?

Biztos, hogy lesznek a héten készítjük el a részletes értékelést a szakmai stábbal. Hétfőn egy évzáró ebéd keretein belül már említettem a játékosoknak, hogy mindenkivel egyénileg átbeszéljük a jövőképüket a klubnál.

 Az MLSZ hozott egy új szabályt, miszerint egy 2004 vagy annál fiatalabb születésű labdarúgót kell szerepeltetni a bajnoki mérkőzéseken és négy 2002, vagy annál idősebb játékosnál több nem játszhat. Ez alapján kell összeállítani a keretet is.

Szerencsére ebben a korosztályban is vannak labdarúgók, akikre lehet számítani, és az utolsó, Balatonfüredi FC elleni mérkőzés második félidejében már belekóstolhattak a felnőtt futball világába. Merem állítani, meg fogják állni a helyüket.

 Mik a tervek a jövőre nézve?

Célunk, hogy minél több saját nevelésű játékost tudjunk beépíteni a felnőtt keretünkbe. A felkészülési időszakot is próbáljuk az első csapattal párhuzamosan végezni.

Hogyan alakul a csapat további programja?

Ahogy ez előbb már említettem hétfőn elbúcsúztunk a játékosoktól egy évzáró ebéd keretein belül és a játékosok a héten kezdik a szabadságukat. Június 22-én a játékosok felméréseken vesznek részt és június 27-én, hétfőn lesz az első edzésük. A felkészülési mérkőzések programja már összeállt és a bajnokság július 31-én rajtol.