Mint az köztudott a koronavírus járvány miatt a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) felfüggesztette valamennyi versenyrendszerében lebonyolításra kerülő bajnokságát. A felfüggesztést követően a Gyirmót FC Győr vezetői azonnali hatállyal lezárták az Alcufer Stadiont, és valamennyi csapatuk működését felfüggesztették. Ez mintegy 50 sportszakembert és 400 labdarúgót érint.

A jelenlegi helyzetről kérdeztük Margitai Zoltánt a Gyirmót FC KFT cégvezetőjét.

Margitai Zoltán: A pályák állagmegóvása folyamatos, a pályamunkások szigorú feltételek mellett végzik napi teendőiket. Az Alcufer Stadionba rajtuk kívül kizárólag a biztonsági szolgálat szakemberei léphetnek be, akik az őrzést biztosítják. A napi munkát – aki teheti – otthonról végzi, így készítjük a licencet, a gazdasági osztály pedig rendezi a számlákat, vezeti a könyvelést.

A sportszakemberek otthon tartózkodnak, és elektronikus eszközökön tartják a kapcsolatot a játékosokkal. Az edzésterveket kidolgozzuk, és ezeknek az utasításoknak megfelelően kell dolgozniuk és edzésben maradniuk a játékosoknak.

Sajnos a jelenlegi helyzet úgy néz ki, hogy itt már tavasszal nem lesz bajnoki mérkőzés. A bajnoki szünet miatt tárgyaltunk a játékosokkal, akik elmondták, hogy megértik a rendkívüli helyzetet, és saját maguk ajánlották fel, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel részt vesznek a veszteségek közös teherviselésében. A klub-, és a szakmai vezetés is hasonló véleményen volt, így ezekkel a szakemberekkel is megtörténtek a megállapodások. Rendkívüli a helyzet, és úgy látom, hogy rendkívüli az összefogás nálunk is azért, hogy egyben maradjon a csapat, és túléljük ezt az időszakot.

Köszönettel tartozunk a tulajdonosoknak, hogy ebben a helyzetben senkit nem küldenek el, mindenkinek fizetik a fizetésének egy jelentős részét, és külön köszönet a sportszakembereknek, játékosoknak, akik felelősséget vállalva átvállalják a költségek nagy hányadát!

Ahogy azt elmondtam nem tartjuk valószínűnek, hogy még játszani kell tavasszal, de természetesen betartjuk az MLSZ rendelkezéseit, és úgy járunk el, ahogy a majd a döntés szól. Nincs könnyű helyzetben a szövetség, hiszen bármilyen döntést fog hozni, az valakinek nem fog tetszeni, de sajnos most tudomásul kell venni, hogy vagy be lehet fejezni a bajnokságot, vagy nem. Ezt most még senki sem tudja. Nem találgatunk, várunk, és otthon vagyunk addig is, hogy ezzel segítsük a védekezést.

A fenti megállapodásról kérdeztük Nagy Patrik csapatkapitányt.

Nagy Patrik: Amikor felhívott minket a cégvezető, azonnal jeleztük, hogy felajánljuk fizetésünk egy bizonyos százalékát annak érdekében, hogy túl tudjuk élni ezt a nehéz időszakot. Nem valószínű, hogy tudunk még játszani tavasszal, de ennek ellenére korrekt megállapodást kötünk a klubbal, és ha nem tudunk játszani, akkor is minimum 06.30.-ig megkapjuk a csökkentett fizetéseinket. Tudjuk, hogy most mindenki óriási áldozatot hoz annak érdekében, hogy vége legyen ennek az időszaknak. Ehez szeretnénk mi is hozzájárulni lehetőségeink szerint, és mértékben.

Bízunk benne, hogy amikor újra a rendeződik az életünk, ismét mérkőzéseket tudunk játszani Gyirmóton. Mi most így tudunk segíteni, illetve otthon maradunk azért, hogy segítsük a vírus terjedésénnek megakadályozását. Az, hogy mi lesz, nem tudjuk, de mi focizni szeretnénk minél hamarabb!