Tiszakécskei vendégeink szempontjából rendkívül fontos mérkőzést játszottunk hétvégén, hiszen ellenfelünk csak abban az esetben hosszabbíthatta volna meg másodosztályú tagságát, ha a hátralévő három találkozóját megnyeri, kezdve a vasárnapival. Ennek ismeretében nagy elánnal indultak csatába a kezdő sípszó után, mi több az első támadásuk végén a rutinos Zamostny Balázs révén meg is tudták szerezni az előnyt. Ez hidegzuhanyként hatott a mieinkre, aminek köszönhetően kissé fel is frissült csapatunk játéka. Ez a lelkesedés a szünet előtti pillanatokban realizálódott az egyenlítés formájában, amikor Erdei Milán talált Kiss Ákos kapujába. A két együttes játékosai így szinte keretbe foglalták az első játékrészt. Szünet után a vendégek mindent egy lapra feltéve próbáltak támadni a győztes gól elérése érdekében, de annak ellenére, hogy időnként jól is játszottak, újabb találattal nem tudták terhelni a jól záró védelmünk mögött játszó Kecskés Barnabás hálóját, így viszont eldőlni látszott a sorsuk. Alaposan megfiatalított csapatunk ebben a félidőben is állta a sarat, mi több a kontratámadásokból adódó helyzeteinkből a magunk javára is fordíthattuk volna az eredményt, így viszont igazságosnak mondható pontosztozkodás született.

A lefújást követő pillanatokban vezetőedzőnk Tamási Zsolt is reálisnak érezte az eredményt: – Tudtuk, hogy ellenfelünknek egyetlen esélye van a bennmaradásra, az a győzelem. Az, hogy az első percben olyan szituációt követően kapunk gólt, amiket korábban gyakorolunk, bosszantó és rövid ideig meg is fogta a csapatot. Utána jól fociztunk, kézben volt a meccs. Szünet után a vendégek nagy energiákat mozgósítottak a győztes gól megszerzése érdekében, de a döntetlen reális eredmény. Öröm, hogy hat fiatal is helyet kaphatott ma csapatunkban.

A mögöttünk hagyott bajnoki találkozó lényegesebb momentumainak elemzése és a tanulságok levonása után a hétvégén tehát ismét fontos találkozó vár a fiúkra, ugyanis hazánk egyik legismertebb labdarúgó csapatához, az 1909-ben Kispest AC néven megalapított Budapest Honvéd FC-hez látogatunk a Bozsik Arénába. A piros-feketékkel vívandó mérkőzés pikantériája továbbá, hogy csapataikkal vasárnap az a két egymással baráti viszonyt ápoló szakember meccsel majd, akik korábban évekig egy szekeret húzva a Gyirmót sikereiért dolgoztak. Vendégoldalon ugyanis továbbra is Tamási Zsolt ül a kispadon, míg a hazaiaknál a karmesteri pálcát az a Csertői Aurél mozgatja, aki korábban négy évig volt vezetőedző szakmai igazgatónk mellett. Régi ismerősök ülnek tehát a két csapat kispadjain, hiszen fontos szereplője a magyar és a győri, s egyben gyirmóti labdarúgás történelmének a fővárosiak jelenlegi vezetőedzője Csertői Aurél is. Az aktív labdarúgóként 11-szeres válogatott 58 éves szakember korábban edzőként bizonyított már a Pápa, az ETO, a Siófok, a Fehérvár, a Sopron, a Haladás, a Kecskemét, majd a Paks kispadján egyaránt, míg nálunk 2019-2023 között irányította a szakmai munkát. Pakson és Gyirmóton összesen közel tíz évet töltött el, tőlünk tavaly nyáron távozott. A korábbi vezetőedző Primezits Mátét megbízott edzőként a Győrben szintén jól ismert Djordje Kamber váltotta, majd Csertői Aurél 2023 november 9-től irányítja a piros-feketék szakmai munkáját.

A jelen pontvadászatban eddig lejátszott 32 forduló után tizenegy győzelemnek örülhettek, mellette kilencszer osztoztak a pontokon az ellenfeleikkel, míg tizenkettő vereséget szenvedtek, 37-34-es gólkülönbségük mellett így 42 pontot szereztek, ami a kilencedik helyre rangsorolja őket. Mi 11-12-9-es mérkőzés és 45-42-es gólmutatóval és az így kiérdemelt 45 ponttal a hatodik pozícióból várhatjuk a fővárosi mérkőzésünk kezdő sípszavát.

A csapatok jelenlegi formáját tekintve az utóbbi öt mérkőzéséből vasárnapi házigazdánk hármat megnyert (MTE i: 0-2, PMFC o: 4-0, majd Ajka i: 0-2), míg közte kettőször veszített (Kazincbarcika i: 1-0), Vasas o: 0-2). Mi ugyanebben az időszakban kettő siker (BVSC o: 2-1, Csákvár i: 0-2) után kettőször maradtunk alul ellenfeleinkkel szemben (Kozármisleny o: 3-5, Nyíregyháza i: 3-1), míg legutóbb remiztünk Bács-Kiskun vármegyei ellenfelünket fogadva (Tiszakécske o: 1-1).  

Az egymás elleni mérleget tekintve, az utóbbi hat mérkőzést figyelembe véve fővárosi ellenfelünk felé billen a mérleg nyelve, ugyanis a 2016. december 3-án lejátszott gyirmóti találkozón meggyőző fölénnyel nyertek (0-4), majd 2017. április 29-én egy góllal bizonyultak jobbnak a Bozsik Stadionban (1-0) az OTP Bank Liga küzdelmeiben. Ezek után néhány év múlva 2021. szeptember 25-én ismét itthon szenvedtünk vereséget tőlük (2-4), majd javítva az ez irányú statisztikát 2022. január 29-én, ugyancsak élvonalbeli bajnokin tudtunk nyerni a fővárosban (0-1), ezeket követően pedig 2022. április 24-én és 2023. november 26-án egyaránt hazai környezetben osztoztunk a bajnoki pontokon (1-1, 1-1).

Vezetőedzőnk Tamási Zsolt továbbra is szeretne több szerepet szánni fiataljainknak a bajnokság hajrájában: – Örömteli, hogy az elmúlt hétvégi csapatunkban hat fiatal játékos szerepelt, ez mindenképpen tudatos döntés volt. A mentalitással, hozzáállással maximálisan elégedettek lehetünk, Kecskés Barnabás korábban már védett csapatunkban a másodosztályban, biztos vagyok benne, hogy övé a jövő Gyirmóton. Problémaként talán a sok technikai hiba említhető, ami akadályozta a folyamatos támadásépítésünket. Következő ellenfelünk a fővárosi Budapest Honvéd, amely nagy részben tehetséges akadémistákból áll, mellettük rutinos játékosokkal és egy tapasztalt vezetőedzővel. Hazai pályán nyilván ők is győzelemre próbálnak játszani, feltérképeztük őket, meglátjuk, hogy a mi taktikánk mennyire fog érvényesülni ellenük. Tervünkben szerepelt, hogy többen is szerepet kaphassanak az NBIII-as csapatunkból, de ezt kisebb sérülések is zavarták, de továbbra is szeretnénk lehetőséget adni más fiatal labdarúgónknak is. 

A Merkantil Bank Liga másodosztályú küzdelemsorozata 33. fordulójának mérkőzése, a Budapest Honvéd – Gyirmót FC Győr találkozó 2024. május 19-én, vasárnap 17.00-kor kezdődik a budapesti Bozsik Arénában, de azok sem maradnak le az összecsapásról, akik esetleg nem tudják a helyszínen nézni, hiszen annak eseményeit, jeleneteit a www.gyirmotfc.hu oldalon található linkre kattintva élőben, később a YouTube-on keresztül felvételről, valamint honlapunkon olvasható állandó szöveges tudósításunkon követhetik.