Idén ünnepli alapításának századik évfordulóját a szomszédos Egységes Sportkör Ménfőcsanak, s a jeles születésnap alkalmából szombaton nagyszabású ünnepséggel, futballünneppel emlékeztek a dicső múltra. Az esemény fővédnöke Győr Vármegyei Jogú város polgármestere dr. Dézsi Csaba András, védnöke pedig Szabó Jenő a térség önkormányzati képviselője volt. Ezt a száz évet egyébként Szabady János a klub krónikása egy remek kötetben foglalta össze.

Az egyesület elnöke a sportszeretők körében és futballberkekben jól ismert Turbék István, aki aktív labdarúgóként korábban zöld-fehérben ünnepelhetett élvonalbeli bajnoki címet.

– 2008-ban kerültem az egyesülethez, azóta irányítgatom, hol több, hol kevesebb sikerrel – kezdte ünnepi bevezetőjét az elnök. Az amatőr kupa megnyerésén felül megjártuk az NBIII-at, azóta viszont egy kevésbé sikeres korszakot élünk, rossz oldalán vagyunk annak a bizonyos hullámnak, de bízom a szebb folytatásban. Egy sportegyesület életében a száz év meglehetősen szép kor, s mi ezt a lehetőségeinkhez mérten szerényen próbáltuk megünnepelni, bízom benne, hogy a kilátogató sportbarátok jól szórakoztak. Felemelő volt újra találkozni a korábbi sikerek főszereplőivel, akik nagyon sok örömet szereztek e közösségnek, valamint anekdotázgatni, feleleveníteni a régi történeteket. Jelenleg 150 gyermek sportol nálunk, a legkisebbektől kezdve a felnőtt csapatig. Korábbi edzőim rám is mondták, hogy akarnok vagyok, az erőmben van az eszem, nem mindig elegendő, ha valaki tehetséges, a kitartás és a játék iránti alázat nagyon fontos tényező. Bízom benne, hogy a jövőt illetően jó úton járunk.

A jubileumi ünnepség fővédnökeként Dr. Dézsi Csaba András Győr Vármegyei Jogú Város polgármestere beszédében bizakodó volt a jövőt illetően:

– Voltak szebb idők is a csanaki klub életében, mint amit napjainkban élünk, hiszen annak idején a Magyar Kupában legyőzték a Tatabányát.

Önmagában egy kicsi, de százéves egyesület olyan közösségi élményeket ad azoknak, akik abban élnek, hogy az aktuális bajnoki osztályokban szerepelve mindig egészséges szemléletű küzdelemre tanít.n Annak idején Minarik Ede mosodás is kimondta a nagy igazságot, mi szerint „kell egy csapat”. Itt hála istennek van csapat, van egy gyönyörű pálya, vannak szponzorok, mint Győr városa is egyben. Ki lehet kapni, hiszen mindenkinél vannak jobbak, de a közönség egyetlen dolgot nem tud elfogadni, a lelketlen játékot. Győr-Ménfőcsanak közössége Győr városának fontos része, remélem a most megjelenő emlékkönyv száz év múlva még kétszer vastagabb lesz. 

Az esemény védnöke Szabó Jenő korábban klubunknál is vállalt elnöki szerepet, így nem idegen tőle sem a labdarúgás világa.

– Korábban még az iskolás éveimben én is fociztam a ménfőcsanaki pályán, amikor nagy rangadók voltak a szomszédos Gyirmót, vagy Koroncó csapatai között. Nagy örömömre szolgál, hogy napjainkban a labdarúgók már a legtöbb helyen kiváló körülmények között tudnak edzeni és mérkőzéseket játszani. A sport összetartást, fegyelmet tanít, ami a szülők otthoni feladatából is rengeteget átvállal, nem beszélve az egészséges életvitelre történő nevelést. Nem kell makacsul ragaszkodni az olyan célhoz,, hogy mindenkiből  élvonalbeli labdarúgó, vagy élsportoló váljon, elég, ha megszereti a sportot, a mozgást, s ez a szemlélet az élete folyamán is elkísérheti.

   Ezt követően a szlovákiai vendég Fél község nevében Pomichal István egy serleget adott át Horváth Ferencnek, amivel emléket kívánt állítani a két egyesület több évtized óta tartó barátságának.

– Nagy öröm számunkra, hogy itt lehetünk csapatunkkal, az élő tanúkkal, azokkal a focistákkal, akik ezt az 1986 óta tartó barátságot megkötötték és megalapozták.

Klubunk, a Gyirmót FC Győr tulajdonos-ügyvezető igazgatója Horváth Ernő kért szót, aki nem érkezett üres kézzel.

– Több, mint negyven éve figyelem az itteni labdarúgást, ezen időszakon belül kiváló sportembereket ismerhettem meg, itt szívtuk magunkba a labdarúgás szeretetét. 

A két testvérvár nagyon szépen meg tud lenni egymás mellett, azt is tudom, hogy most nem a legfényesebb napjait éli az egyesület, de azt kérem a mostani vezetéstől, hogy a száz éves múlthoz méltóan irányítsák, és olyan célokat tűzzenek ki célul, amit teljesíteni is tudnak.

Elnökünk a sokkal szebb és fényesebb jövő reményében egy serleggel emlékezett meg e jeles jubileumról, ami Turmék Istvánnak adott át.

A felszólalók sorát Bolla Péter a Magyar Labdarúgó Szövetség Győr-Moson-Sopron Vármegyei Igazgatóságának Társadalmi Elnöke zárta:

–  Száz év egy klub életében több generációt jelent, s ez a klub igazán meghatározó régiónk labdarúgásának történelmében. Voltak szép és nehezebb időszakok is, remélem az elkövetkezendőkben ismét az előbbi időszaka következik.

A klub elöljárói kitettek magukért a szervezést illetően, hiszen már 10 órától elkezdődtek a programok, amikor utánpótlás csapatok mérkőzései nyitották a napot a Bezerédj utcai sporttelepen. Az igazán színes szórakoztató program ebéd után is folytatódott, amikor az ESK Ménfőcsanak Öregfiúk a szlovákiai Fél község hasonló korosztályú együttesével meccseltek, majd végül a két egyesület vezetőinek jó kapcsolatát tovább ápolva a jelen gárdái, a Sza-Bi Qualit Ménfőcsanak és a Gyirmót FC Győr játékosai egy un. bemutató mérkőzésen szórakoztatták az ünnepség résztvevőit, amit követett a protokoláris fogadás.